Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Apel al membrilor Consiliului Naţional al Partidului Democrat din Moldova către membrii şi simpatizanţii PDM

|versiune pentru tipar||
PDM / 15 martie 2003
Partidul Democrat din MoldovaMomentul istoric în care se află astăzi Republica Moldova este pe cît de important pe atît şi de responsabil pentru însăşi existenţa noastră ca stat, ca parte componentă a familiei europene, este momentul de afirmare a demnităţii noastre. Pe de o parte, în luna mai, Moldova va prelua preşedinţia Consiliului de Miniştri al Consiliului Europei, iar pe de altă parte, atît în plan intern cît şi extern, au apărut perspective favorabile pentru soluţionarea definitivă pe cale politică a diferendului transnistrean şi unificarea ţării.

Orice partid, ca exponent al aspiraţiilor alegătorilor, este chemat să-şi depună toate eforturile pentru a edifica o societate prosperă bazată pe principiile general-umane de respectare a drepturilor omului, toleranţei şi democraţiei.

Pornind de la acest deziderat, membrii Consiliului Naţional al Partidului Democrat din Moldova consideră că menţinerea stabilităţii politice din ţară are o importanţă fundamentală pentru accelerarea procesului de democratizare şi modernizare a instituţiilor statului, pentru aprofundarea reformelor şi edificarea unei economii eficiente cu caracter social, pentru crearea unui climat de conlucrare în ţară.

Fireşte, pentru realizarea acestui scop este necesară consolidarea tuturor forţelor care împărtăşesc aceleaşi viziuni ce ţin de dezvoltarea de mai departe a ţării. În acest sens există o singură cale: restructurarea spectrului politic, simplificarea acestuia prin constituirea a două blocuri politice: unul de centru-stînga şi altul de centru-dreapta, fapt ce ar contribui la concretizarea doctrinelor politice şi la consolidarea populaţiei în jurul acestora.

Partidul Democrat îşi manifestă disponibilitatea de a contribui la consolidarea blocului de centru-stînga. De menţionat că, noi pledăm pentru o stîngă democratică, bazată pe experienţa europeană, care ar promova reformele şi economia de piaţă. În acest sens, sîntem gata să contribuim, în măsura posibilităţilor la democratizarea şi modernizarea actului de guvernare de care depinde dezvoltarea şi evoluţia societăţii.

Bineînţeles nu va fi deloc uşor. Dar, orice argumente ar fi invocate referitor la relaţiile dintre putere şi opoziţie, actuala stare de lucruri nu poate fi rezolvată doar cu slogane şi declaraţii ultrapatriotice, prin acţiuni gălăgioase de stradă, prin manifestări ale anticomunismului primitiv. Singura modalitate de a schimba situaţia este dialogul şi implicarea concretă a fiecăruia, propunerea şi susţinerea acelor iniţiative care să ducă la ameliorarea crizei economice şi sociale care macină astăzi societatea noastră.

Totodată, segmentarea excesivă a spectrului politic, multitudinea de partide, învălmăşeala în ritm de maraton în perioada alegerilor a creat şi poate crea stări permanente de confuzie păguboasă în rîndurile electoratului. Ideile doctrinare, menite să servească drept bază a programelor şi acţiunilor partidelor, sînt tot mai des substituite prin declaraţii demagogice care duc la dezbinare, ură şi lipsă de încredere în viitor. Menţinerea în continuare a unei astfel de stări de incertitudine este inadmisibilă şi primejdioasă pentru societate.

Pe parcursul a mai bine de un an, liderii PDM au purtat discuţii, negocieri cu exponenţi politici, încercînd să stimuleze şi să realizeze coagularea unei stîngi moderne, responsabile şi capabile să schimbe lucrurile din societate spre bine. Din păcate, eforturile de unificare a forţelor de centru-stînga, inclusiv a Partidului Social-Democrat, Alianţei Social-Democrate, Alianţa Independenţilor au eşuat.

În astfel de condiţii, Consiliul Naţional consideră oportună participarea PDM cu liste proprii la alegerile locale din luna mai a.c. şi cheamă membrii şi simpatizanţii partidului să depună eforturi atît pentru a confirma viabilitatea structurală şi potenţialul nostru, cît şi viabilitatea ideilor, a principialităţii şi responsabilităţii în faţa alegătorilor.

Recent, la iniţiativa unui şir de partide de stînga, cu susţinerea Preşedintelelui ţării, a fost lansată propunerea de a iniţia negocieri privind formarea unei Uniuni a partidelor de centru-stînga. Avem convingerea că Partidul Democrat poate şi trebuie să devină o componentă influentă în promovarea unui asemenea proces. Cu atît mai mult că, din punct de vedere doctrinar, sîntem ataşaţi valorilor social-democrate, adică de centru-stînga. Mai mult, PDM dispune de un potenţial uman şi intelectual considerabil, de personalităţi cu experienţă, autoritate şi prestigiu, bine pregătiţi pentru a se implica în soluţionarea efectivă a problemelor cu care se confruntă societatea.

PDM se angajează să colaboreze cu partidele componente ale Uniunii de centru-stînga în baza unor principii foarte clare: consolidarea statalităţii şi suveranităţii Republicii Moldova, soluţionarea conflictului transnistrean şi unificarea ţării, iniţierea şi desfăşurarea unor acţiuni solidare, de apropiere reală şi de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană.

În acest context, Consiliul Naţional al Partidului Democrat din Moldova îşi exprimă încrederea şi susţinerea pentru deciziile şi acţiunile conducerii partidului şi face un apel către toţi membrii şi simpatizanţii PDM, dar şi către toţi cetăţenii Republicii Moldova, de a susţine aceste iniţiative rezonabile care, neîndoielnic, vor duce la soluţionarea diverselor probleme cu care se confruntă astăzi societatea noastră şi care vor contribui la promovarea valorilor democratice şi respectarea drepturilor omului, la creşterea standardului de bunăstare şi civilizaţie al populaţiei.

Ne adresăm către întreaga clasă politică, societate civilă şi mass-media cu apelul de a crea posibilităţi largi de colaborare forţelor moderate din ţară în scopul elaborării unei strategii naţionale moderne şi eficiente în domeniul dezvoltării politice a Republicii Moldova, elaborării şi respectării unui cod deontologic al partidelor politice — condiţie fundamentală pentru stabilirea şi dezvoltarea consensului în societate.

Moldova nu va avea parte de stabilitate şi prosperare economică atîta timp cît clasa politică şi societatea sînt excesiv de divizate şi nu există un climat favorabil pentru renaşterea ţării.

Adoptat la şedinţa Consiliului Naţional al Partidului Democrat din Moldova din 15 martie 2003

Apel al Partidului Democrat din Moldova: “Continuarea dialogului politic este condiţia numărul unu pentru asigurarea unei stabilităţi în Moldova” Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova