Partide

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

Marian Lupu
Marian Lupu
Preşedintele PDM
Data înregistrării: 25 martie 1997
Doctrina: Social-democraţie Wikipedia
Nr. de membri: ~ 60,000 (06/2014)

Slogan: PDM priveşte în viitor

Programul PDMadoptat la Congresul VII din 16 iunie 2012

Statutul PDM

Conducerea PDM


Simbolica Partidului Democrat din Moldova (PDM)
MD-2001, Republica Moldova
Chişinău, str. Tighina 32
Tel.: (373-22) 54-17-22
Tel./Fax: (373-22) 27-70-08
e-mail: partiddemocrat@gmail.com
http://www.pdm.md

Declaraţii şi comunicate de presă

Partidul Democrat din Moldova va colabora cu PSD România la nivel de parlamente
19 septembrie 2015
Partidul Democrat din Moldova şi Partidul Social Democrat din România vor colabora şi pe dimensiunea parlamentară[]
Mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a lui Mihai Volontir
15 septembrie 2015

Scurt istoric

Deputaţii în Parlament
 1. Vladimir Andronachi
 2. Raisa Apolschii
 3. Elena Bacalu
 4. Valentina Buliga
 5. Andrian Candu
 6. Demian Caraseni
 7. Serghei Chiseliov
 8. Dumitru Diacov
 9. Corneliu Dudnic
 10. Nicolai Dudoglo
 11. Marian Lupu
 12. Eugeniu Nichiforciuc
 13. Corneliu Padnevici
 14. Marcel Răducan
 15. Valentina Rotaru
 16. Oleg Sîrbu
 17. Serghei Sîrbu
 18. Valentina Stratan
 19. Constantin Ţuţu
 20. + Lidia Lupu
Denumirile precedente

Mişcarea social-politică “Pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă” (MpMDP) [8.02.1997 – 15.04.2000]

Arhiva documentelor

Programul din 2008adoptat la Congresul V din 10 februarie 2008

Statutul din 2008adoptat la Congresul V din 10 februarie 2008

Programul din 2003adoptat la Congresul III din 22 noiembrie 2003

Statutul din 2003adoptat la Congresul III din 22 noiembrie 2003

Programul din 2000adoptat la Congresul II din 15 aprilie 2000

Raportul financiar din 2014

Raportul financiar din 2013

Raportul financiar din 2012

Raportul financiar din 2011

Crearea Mişcării social-politice “Pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă”

Conferinţa de constituire a Mişcării social-politice “Pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă” (MpMDP) a avut loc la 8 februarie 1997. La eveniment au participat 860 de delegaţi din toate oraşele şi raioanele Republicii Moldova. MpMDP a fost fondată din iniţiativa membrilor blocului “Pro Lucinschi”, pornind de la necesitatea constituirii unei mişcări de masă de orientare centristă, care avea să sprijine Preşedintele ales în 1996 în realizarea programului său. La conferinţă au fost alese organele de conducere şi aprobate Statutul şi Programul politic. Preşedinte al MpMDP a fost ales dl Dumitru Diacov.

Participarea la guvernare în cadrul Alianţei pentru Democraţie şi Reforme

În urma alegerilor parlamentare din 1998, Mişcarea “Pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă” accede în Parlament, iar Dumitru Diacov este ales în funcţia de Preşedinte al Parlamentului. Pornind de la principiile stipulate în platforma sa electorală, MpMDP a decis să participe la crearea Alianţei pentru Democraţie şi Reforme (ADR). Creat în rezultatul unor tratative dificile, Guvernul ADR — primul guvern de coaliţie în istoria ţării — s-a bazat pe programul de guvernare al ADR (1998–2001, 1999–2002) şi a inclus reprezentanţi ai tuturor partidelor constituante (MpMDP, PFD, BeCDM). Coaliţia ADR s-a destrămat în decembrie 1999 prin retragerea Frontului Popular Creştin Democrat (FPCD), iar guvernul ADR în frunte cu Ion Sturza a fost demis prin votul deputaţilor PCRM şi FPCD.

Congresul I al MpMDP din 17 octombrie 1998

La Congresul I au participat 993 delegaţi din 39 de raioane, oraşe şi municipii. Preşedinte al MpMDP a fost reales Dumitru Diacov. Congresul I al MpMDP a ales organele de conducere, a adoptat Statutul şi Programul MpMDP. De asemenea, Congresul I al MpMDP a lansat un apel către partidele şi mişcările de orientare centristă de a se uni într-o organizaţie politică, care ar fi putut avea o influenţă decisivă asupra dezvoltării ţării.

Congresul II al MpMDP din 15 aprilie 2000

La 15 aprilie 2000, MpMDP a fost reorganizată în Partidul Democrat din Moldova (PDM). Congresul a ales organele de conducere, a adoptat modificări la Statutul partidului şi a votat Programul politic şi economic al PDM. Preşedinte al PDM a fost reales dl Dumitru Diacov.

În perioada dintre cele două congrese formaţiunea şi-a majorat considerabil rîndurile de la 8,000 de membri în 1998 la 25,000 de membri în 2000.

Congresul III al PDM din 22 noiembrie 2003

Congresul III a decis ca sarcina primordială a Consiliului Naţional al PDM, organizaţiilor primare, raionale şi municipale să fie pregătirea pentru alegerile parlamentare din 2005; să mobilizeze toate resursele organizatorice şi informaţionale ale PDM pentru asigurarea trecerii pragului electoral; să determine reprezentanţii partidului din administraţia publică locală să acorde o atenţie prioritară problemelor tineretului, intelectualităţii, femeilor, păturilor social-vulnerabile, rezolvării altor probleme ce ţin de dezvoltarea socială a comunităţilor. De asemenea, Congresul a adoptat modificări în Statutul PDM.

Crearea Blocului “Moldova Democrată”

În mai 2004, trei partide politice de orientare democrată — Partidul Democrat din Moldova, Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) şi Partidul Social-Liberal (PSL) — au creat Blocul electoral “Moldova Democrată” (BMD). La baza acestui bloc a stat ideea unificării tuturor forţelor democrate şi oferirea unei alternative guvernării comuniste. La 21 octombrie 2004, la BMD a aderat Partidul Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova (PEMAVE). La scurt timp după accederea în parlament BMD s-a destrămat, Partidul Democrat din Moldova constituindu-şi propria fracţiune formată iniţial din 8 deputaţi, iar după fuziunea PSL cu PDM în februarie 2008, ajungînd la 11 membri.

Congresul IV al PDM din 3 iulie 2005

Congresul IV a discutat despre principalele probleme ale ţării, rolul şi locul PDM în viaţa societăţii moldoveneşti şi a trasat noi sarcini pentru următorii doi ani de activitate. Participanţii la Congres au confirmat componenţa conducerii partidului, în funcţia de Preşedinte fiind reales dl Dumitru Diacov.

La Consiliul XXII-lea al Internaţionalei Socialiste (IS) desfăşurat la Geneva pe 27–30 iunie 2007, Partidul Democrat din Moldova a fost acceptat drept membru cu statut de observator al Internaţionalei Socialiste, ca la următorul congres al SI din iulie 2008 să devină membru cu drept de vot consultativ.

Migraţia politică din/ spre PDM în anii 2007–2008

În martie 2007, la PDM a aderat un grup de membri ai Partidului Social Democrat din Moldova în frunte cu Oazu Nantoi, fondatorul PSDM şi Preşedintele acestei formaţiuni în anii 1990–1995 şi 1998–2004.

În septembrie 2007, din PDM se retrage Vladimir Filat, membru al Consiliului Executiv Politic şi Vicepreşedinte al Fracţiunii PDM, pentru a constitui o formaţiune de orientare liberală. Exemplul lui Vladimir Filat este urmat de un grup de consilieri municipali (mun. Chişinău) aleşi pe listele PDM şi unii membri ai Consiliului raional Nisporeni a PDM, care părăsesc PDM pentru a participa la proiectul politic iniţiat de V.Filat.

Congresul V al PDM din 10 februarie 2008

Congresul V al PDM a marcat fuzionarea Partidul Social-Liberal cu Partidul Democrat din Moldova sub denumirea Partidului Democrat din Moldova. Fuziunea celor două formaţiuni politice a avut ca scop consolidarea centrului politic din Republica Moldova în contextul pregătirii pentru alegerile parlamentare din anul 2009. La Congres au fost efectuate modificări la Statutul PDM, adoptată o nouă strategie de lucru a PDM şi un nou Program politic. De asemenea, a fost aleasă o nouă conducere. În funcţia de Preşedinte al partidului unit a fost ales dl. Dumitru Diacov, iar dl Oleg Serebrian — în funcţia de Prim-vicepreşedinte al PDM. Oazu Nantoi, Valentina Buliga, Igor Klipii, Valentina Stratan şi Dumtru Ivanov au fost aleşi Vicepreşedinţi ai PDM, iar Oleg Ţulea, liderul Organizaţiei de Tineret a Partidului Democrat, a fost desemnat în calitate de Secretar General al partidului.

Congresul VI Extraordinar al PDM din 19 iulie 2009

Congresul VI Extraordinar al Partidului Democrat din Moldova a marcat începutul unei etape de renovare a PDM şi a oficializat schimbarea conducerii partidului, după venirea în partid a fostului şef al Parlamentului, Marian Lupu, împreună cu echipa sa (Valeriu Lazăr, Igor Corman, Andrei Popov, Stela Jantuan etc.). Anterior, Marian Lupu plecase din Partidul Comuniştilor după ce a denunţat autoritarismul şi metodele nedemocratice aplicate de către acest partid. La Congres au fost prezenţi peste 600 de participanţi — 505 delegaţi ai PDM din toate raioanele republicii şi invitaţi speciali străini. Congresul a introdus modificări la Statutul partidului şi l-a ales unanim pe Marian Lupu la funcţia de Preşedinte al Partidului Democrat din Moldova. Dumitru Diacov a fost ales Preşedinte de onoare al partidului. Oleg Serebrean şi-a păstrat funcţia de Prim-vicepreşedinte, iar Secretar General a fost numit Valeriu Lazăr (ex-ministru al economiei şi comerţului). În calitate de Vicepreşedinţi au fost numiţi Igor Corman, Oleg Ţulea, Oazu Nantoi, Valentina Stratan, Igor Klipii şi Valentina Buliga.

După venirea lui Marian Lupu în PDM, la PDM au aderat mai mulţi membri PCRM şi PSD (din organizaţiile raionale PSD — Glodeni, Bălţi, Anenii Noi). Totodată, şi liderul Mişcării social-politice “Forţa Noua”, Valeriu Pleşca, a anunţat că Mişcarea “Forţa Nouă” va susţine PDM în alegerile anticipate din 29 iulie 2009, iar ulterior chiar va adera la PDM.

Constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană din 8 august 2009

Patru din cele cinci partide care au depăşit pragul electoral la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009PLDM, PL, PDM şi AMN au semnat declaraţia de constituire a Coaliţiei de Guvernare “Alianţa pentru Integrarea Europeană” (AIE). În Actul de Constituire erau prevăzute 5 obiective majore pe care şi le propune să le realizeze Coaliţia de Guvernare: 1. restabilirea statului de drept; 2. depăşirea crizei social-economice şi asigurarea creşterii economice; 3. descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale; 4. reintegrarea teritorială a R. Moldova; 5. integrarea europeană a R. Moldova şi promovarea unei politici externe echilibrate, consecvente şi responsabile.

Trei ex-miniştri au aderat la Partidul Democrat

La 12 iunie 2010, în cadrul lansării agendei sociale a PDM, deputatul neafiliat, membrul Partidului “Moldova Unită”, Valentin Guznac, ex-ministrul Apărării, Vitalie Vrabie şi fostul ministru al Energeticii, ex-comunistul Iacob Timciuc au aderat la Partidul Democrat din Moldova. Decizia de a adera la Partidul Democrat din Moldova a fost luată ulterior şi de Svetlana Rusu, ex-deputată comunistă, membră a Partidului “Moldova Unită”.

Semnarea Acordului de colaborare cu Partidul Rusia Unită din 16 septembrie 2010

Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova şi Boris Grîzlov, preşedintele Consiliului Suprem al Partidului Rusia Unită din Federaţia Rusă, au semnat un Acord de colaborare la Moscova. Documentul prevedea aprofundarea relaţiilor de cooperare atât între cele două partide, cît şi îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale politice şi economice între cele două state.

Crearea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE 2) din 30 decembrie 2010

Ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, Partidul Democrat a devenit un factor decisiv în crearea noii coaliţii de guvernare şi alegerea şefului statului. Deoarece niciun partid politic care a depăşit pragul electoral nu întrunea numărul de mandate suficiente (61 de mandate) pentru formarea coaliţiei majoritarea în Parlament, negocierile pentru constituirea unei alianţe postelectorale au perpetuat mai multe săptămîni de zile atît cu partidele de centru-dreapta care au depăşit pragul electoral (PLDM, PL) cît şi cu PCRM. În pofida faptului că au fost presiuni din partea susţinătorilor din ambele tabere, PDM a decis în şedinţa Consilului Naţional din 30 decembrie 2010, ca formaţiunea să meargă la o coaliţie de guvernare cu Partidul Liberal Democrat şi cu Partidul Liberal. Pentru o coaliţie de centru-dreapta au votat 201 membri din 228, cinci au fost împotrivă, iar alţi 22 s-au abţinut. Tot în aceeaşi zi, Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Liberal au semnat acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană II. Liderul democraţilor, Marian Lupu, declara că vor fi modificate mecanismele de funcţionare a noii alianţe, nu vor fi acceptate violenţele şi atacurile la persoană iar cele trei partide vor da dovadă de cultură politică şi capacitate organizatorică pentru a asigura administrarea de lungă durată a ţării.

Excluderea unor membri de partid şi includerea altora

La 29 ianuarie 2011, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional al PDM s-a făcut bilanţul campaniei electorale în Parlament şi a demarat pregătirile pentru alegerile locale din vara anului 2011. Totodată, CN al PDM l-a ales pe ex-ministrul apărării în guvernele comuniste, Vitalie Vrabie, în funcţia de Secretar General al Partidului Democrat. De asemenea, au fost excluşi şapte membri din Consiliul Naţional care se aflau în incompatibilitate de funcţii, printre aceştia sînt ambasadorii Oleg Serebrian şi respectiv Igor Klipii.

Valentina Buliga candidat în alegerile generale locale 2011

Pe 3 aprilie 2011, a avut loc Conferinţa organizaţiei municipale a Partidului Democrat din Moldova, în cadrul căreia Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga a fost desemnată candidatul PDM pentru funcţia de primar general al mun. Chişinău. Candidatura Valentinei Buliga a fost propusă de liderul PDM, Marian Lupu, şi a fost votată în unanimitate. De asemenea, la 27 aprilie 2011, Partidul Democrat s-a lansat oficial în campania pentru alegerile locale generale cu sloganul “E TIMPUL să facem ordine în ţară!”. Valentina Buliga a promis “să facă ordine în capitală ca o adevărată gospodină şi să contribuie la promovarea femeilor în viaţa politică”.

Garanţii privind evitarea unei alte alianţe de guvernare decît AIE

Pe 16 decembrie 2011, liderii celor trei partide componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană, PLDM, PDM şi PL au semnat “Suplimentul la Acordul privind constituirea Alianţei pentru Integrarea Europeană”, potrivit căruia semnatarii nu vor admite o altă alianţă de guvernare decît AIE, îşi asumă angajamentul de a asigura suportul politic deplin Guvernului AIE, Parlamentului şi Preşedinţiei, vor implementa depolitizarea instituţiilor pentru ocrotirea normelor de drept. De asemenea, durata mandatului Preşedintelui Republicii Moldova ales de Parlamentul de legislatura a XIX-a nu va depăşi durata mandatului Parlamentului. Acesta îşi va prezenta benevol demisia în momentul expirării mandatului Parlamentului.

Referendum privind simplificarea procedurii de alegere a şefului statului

Ca urmare a mai multor tentative eşuate de alegere a şefului statului, pe 15 ianuarie 2012, partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au semnat o declaraţie publică privind căile de soluţionare a crizei constituţionale şi de asigurare a stabilităţii politice în următoarea perioadă. Liderii PLDM, PDM şi PL au propus organizarea unui referendum constituţional cu privire la simplificarea procedurii de alegere a şefului statului, nu mai tîrziu de luna aprilie 2012 iar în maximum o lună de zile după validarea rezultatelor lui se va purcede la alegerea şefului statului. Ulterior, în cadrul unei emisiuni televizate din 10 februarie 2012, liderii AIE au anunţat că renunţă la desfăşurarea referendumului constituţional şi revine la alegerea preşedintelui ţării în Parlament.

Candidatul de compromis al AIE la funcţia de şef al statului

După mai multe discuţii cu “grupul Dodon” pe marginea identificării unui candidat de compromis la funcţia de şef al statului, în cadrul unei conferinţe de presă din 12 martie 2012, liderii AIE au anunţat că îl vor susţine pe Nicolae Timofti, preşedintele CSM, candidat neafiliat politic la funcţia de şef al statului. Marian Lupu, preşedintele PDM a menţionat că a discutat cu Nicolae Timofti şi a înţeles că acesta are toate principiile necesare pentru un şef de stat. La rândul său, Nicolae Timofti, a subliniat că va acţiona în conformitate cu legea supremă în stat, dacă va fi ales, şi că nu va servi interesele unui grup de oameni.

Congresul VII al PDM din 16 iunie 2012

Sarcina principală a Congresului VII a fost adoptarea măsurilor de modernizare ale Partidului Democrat în contextul politic actual şi alegerea noilor organe de conducere ale formaţiunii. Cei 1200 de delegaţi la congres l-au ales unanim pe Marian Lupu în calitate de preşedinte al Partidului Democrat iar Vladimir Plahotniuc a fost ales în funcţia de prim-vicepreşedinte al PD. În cadrul congresului a fost ales şi Consiliul naţional politic al formaţiunii, alcătuit din 272 membri, Comisia naţională de cenzori şi Comisia de etică şi arbitraj. Preşedintele reales, Marian Lupu a declarat că Partidul Democrat trebuie să devină cel mai puternic partid de centru-stînga din Moldova iar prim-vicepreşedintele democraţilor Vladimir Plahotniuc a declarat că modernizarea imaginii partidului este un obiectiv al reformei PDM: “Vom marca printr-o nouă faţă — nou slogan şi o nouă siglă. «PDM priveşte în viitor», este sloganul Partidului Democrat, iar viitorul începe acum, la acest Congres”. El a mai adăugat că PD va deveni un model de organizare şi de conlucrare, cu un management dinamic, în care organizaţiile teritoriale au cel mai important cuvînt de spus. De asemenea, congresul a aprobat noile documente statutare ale PDM, inclusiv Statutul şi Doctrina politică. La finalul forumului a fost adoptată o rezoluţie care prevede, în special, în domeniul economic, tranziţia de la modelul de creştere economică bazată pe consum la constituirea unei economii echilibrate moderne.

Desfiinţarea Alianţei pentru Integrare Europeană II

Dosirea incidentului tragic petrecut în luna decembrie 2012 în Pădurea Domnească, la care au participat mai mulţi judecători, procurori şi funcţionari publici, a contribuit ulterior la demiterea a mai multor demnitari dar şi la revizuirea unor funcţii înalte prevăzute în Acordul de constituire al AIE II. Acuzaţiile reciproce dintre partidele membre AIE II pe marginea nefericitului incident şi a atacurile raider asupra unor instituţii financiare din RM, au contribuit la dezmembrarea Alianţei pentru Integrare Europeană II.

La 13 februarie 2013, liderul PLDM — Vlad Filat a anunţat că Partidul Liberal Democrat din Moldova se retrage din cadrul Acordului de constituire al Alianţei pentru Integrare Europeană II. El a spus că unele partide aflate formal la guvernare au încercat să instituie diferite piedici şi să obstrucţioneze actul guvernării, percepîndu-l ca pe un exerciţiu politic al unei singure formaţiuni. Totodată, a subliniat că acordul politic de constituire a AIE trebuie revizuit “pentru că în forma sa actuală a devenit o frînă în exercitarea actului de guvernare şi duce la oligarhizarea şi criminalizarea ţării”.

În urma mai multor tentative de demitere a prim-vicepreşedintelui Parlamentului — Vladimir Plahotniuc, în cadrul şedinţei legislativului din 15 februarie 2013 deputatul şi-a prezentat demisia, confirmată prin votul fracţiunilor PLDM şi PCRM. Vladimir Plahotniuc l-a îndemnat pe premierul Vlad Filat să-i urmeze exemplul.

Mai tîrziu, pe 5 martie 2013, fracţiunile parlamentare ale PDM, PCRM, grupul socialiştilor şi deputaţii neafiliaţi Mihai Godea şi Serghei Sîrbu au acordat vot de neîncredere Guvernului Republicii Moldova în frunte cu primul-ministrul Vlad Filat. Moţiunea de cenzură a fost înaintată de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova în şedinţa Legislativului din 28 februarie 2013. Motivul invocat de comunişti a fost că Executivul a devenit centrul unor scandaluri de corupţie iar mai mulţi membri ai Guvernului sunt implicaţi în scheme criminale şi coruptibile care prejudiciază bugetul statului.

Formarea Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană

După demiterea Guvernului, Partidului Liberal Democrat din Moldova i-a revenit sarcina să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru. Pentru această funcţie a fost desemnat liderul partidului — Vlad Filat, candidat acceptat şi de şeful statului la 10 aprilie 2013 dar neacceptat de PDM şi PL. Preşedintele liberal — Mihai Ghimpu a pledat categoric împotriva candidaturii lui Vlad Filat, preferînd trecerea formaţiunii în opoziţie.

La 12 aprilie 2013, un grup de deputaţi, miniştri, viceminiştri şi lideri ai structurilor teritoriale ale Partidului Liberal în frunte cu deputatul Ion Hadîrcă au anunţat crearea Consiliul ad-hoc de Reformare a Partidului Liberal. Grupul reformator a anunţat că vor continua discuţiile pentru depăşirea crizei politice.

În şedinţa Parlamentului din 30 mai 2013, a fost votată noua componenţă a Guvernului Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană în frunte cu prim-ministrul Iurie Leancă. Pentru noul Guvern au votat fracţiunile PDM, PLDM, cei şapte deputaţi din grupul liberalilor reformatori, grupul Mişin şi deputaţii Serghei Sîrbu şi Veronica Abramciuc. Fracţiunea liberalilor în frunte cu Mihai Ghimpu (cinci deputaţi) s-a abţinut de la vot iar grupul socialiştilor şi deputatul neafiliat, Mihai Godea au votat împotrivă.

Semnarea Acordului privind consolidarea forţelor pro-europene la nivel local din 12 martie 2014

Prin semnarea acestui acord, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat din Moldova şi Partidul Liberal Reformator s-au angajat să reevalueze situaţia coaliţiilor raionale şi municipale, astfel încît să asigure o guvernare locală eficientă, bazată pe conlucrarea partidelor membre ale Coaliţiei Pro-Europene. Potrivit acordului semnat, PLDM, PDM şi PLR se angajau să promoveze solidar dezideratul naţional de integrare în UE, să demonteze orice iniţiativă de subminare a acestuia şi să implementeze la nivel local obiectivele Programului de guvernare al Coaliţiei Pro-Europene. De asemenea, cele trei partide au declarat că vor susţine cu mijloace şi resurse comune campania de informare a cetăţenilor despre beneficiile integrării europene pentru poporul Republicii Moldova.