Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Consiliul Politic Naţional al PDM a adoptat o rezoluţie prin care a stabilit noua strategie a formaţiunii pentru perioada următoare

|versiune pentru tipar||
PDM / 14 decembrie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Consiliul Politic Naţional al Partidului Democrat din Moldova a adoptat o rezoluţie prin care a stabilit noua strategie în acţiunile democraţilor pentru perioada următoare. Principalul obiectiv este setarea agendei politice în aşa mod ca această să fie mai aproape de oameni şi de problemele lor.

Decizia a fost anunţată de către preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă susţinut imediat după terminarea Consiliului, la care a fost făcută o evaluare complexă a situaţiei din ţară, a situaţiei de pe scena politică, dar şi a aşteptărilor pe care cetăţenii le au de la politicieni şi de la reprezentanţii guvernării.

Vlad Plahotniuc a declarat că strategia cu care a venit în faţa Consiliului Politic Naţional este una ambiţioasă şi reprezintă trecerea la o nouă etapă în evoluţia şi activitatea PDM. “Le-am cerut astăzi colegilor să înţeleagă foarte corect şi realist creşterea pe care PDM şi liderii săi o înregistrează în sondaje — ea nu este nici pe de parte o notă suficient de bună, ci mai degrabă o încurajare pe care oamenii ne-o dau să demonstrăm că putem să-i reprezentăm cu adevărat şi putem să le facem viaţa mai bună”, a spus preşedintele PDM.

Vlad Plahotniuc a mai anunţat că, în direcţia realizării strategiei enunţate, resursele disponibile vor fi direcţionate spre necesităţile prioritare ale cetăţenilor, cele sociale, economice şi de securitate. Trecerea la o nouă etapă presupune şi o nouă viziune, dar şi resurse umane suplimentare, care vor fi implicate în activitatea partidului. Liderul PDM a subliniat că decizia formaţiunii de a face anumite schimbări în activitatea sa nu înseamnă că există o nemulţumire de ceea ce a fost până acum, dar înseamnă că se doreşte mai mult, că se vrea ca munca partidului să treacă la un nivel superior, iar efectele ei să ajungă la oameni sub forma mai multor rezultate şi beneficii directe.

Principiile de bază după care PDM îşi va desfăşura activitatea în continuare sunt: atitudine pozitivă faţă de oameni, grijă faţă de ei, dreptate, dezvoltare, demnitate, valori. Prin urmare, formaţiunea — prin exponenţii săi din Guvern şi Parlament — îşi va însoţi angajamentele cu fapte şi va veni cu noi iniţiative care să facă instituţiile statului mai eficiente, mai responsabile şi mai deschise faţă de oameni.

Vlad Plahotniuc a enumerat câteva dintre tezele principale ale Rezoluţiei votate astăzi de Consiliul Politic Naţional. Potrivit lui, sănătatea şi protecţia socială sunt domenii în care oamenii aşteaptă ca statul să se implice mai mult, iar PDM va veni în scurt timp cu un nou concept de gestionare a acestor domenii, care să aibă la bază atât modernizarea lui, cât şi eliminarea abuzurilor şi inechităţii sociale.

PDM va continua să facă curăţenie, chiar cu mai multă fermitate şi determinare, în direcţia reducerii competenţelor, dar şi a numărului instituţiilor de control care aveau ca principală activitate hărţuirea oamenilor, aşa încât oamenii să nu mai trăiască cu frică din cauza abuzurilor care s-au comis ani de zile împotriva lor. Totodată, va fi asigurată ordinea publică la un nivel care să îi ofere cetăţeanului sentimentul de siguranţă şi încredere în puterea legii.

Pentru a oferi un impuls pozitiv dezvoltării, PDM va continua măsurile deja demarate în privinţa eliminării schemelor infracţionale de la Fisc şi Vamă, dar şi din alte domenii. “Am reuşit să stabilizăm economic ţara, preluând-o dintr-un dezastru, când era aproape în incapacitate totală de plată. Dar acum e momentul să trecem la nivelul următor, astfel încât oamenii să simtă constante schimbări pozitive în viaţa lor”, a punctat Vlad Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc a mai anunţat că în perioada imediat următoare va fi iniţiat un amplu program de construire şi reabilitare a drumurilor din ţară, un domeniu care necesită o intervenţie urgentă a statului. Programul “Un drum asfaltat în fiecare sat”, prin care se doreşte îmbunătăţirea infrastructurii şi potenţialului de dezvoltare a satelor, va fi lansat chiar la începutul anului 2018.

Integrarea europeană este o prioritate majoră, care va sta la temelia acţiunilor guvernării din Moldova. “Considerăm că integrarea europeană trebuie scoasă din zona populismului politic, unde a fost utilizată atâţia ani, şi mutată în zona strategiei naţionale de dezvoltare a ţării. Integrarea europeană este o valoare naţională, stabilită prin vot de către cetăţeni — de aceea acţiunile PDM vor pune la bază principiile europene de dezvoltare a ţării”, a punctat Vlad Plahotniuc.

Pe plan extern, politica şi acţiunile PDM vor fi orientate în continuare spre respectarea şi protejarea demnităţii moldovenilor. “E timpul ca Moldova să aibă o voce fermă pe plan extern şi noi suntem cât se poate de motivaţi să dăm conţinut acestor aspiraţii ale noastre, ca ţară şi societate. Guvernul a cerut în mod oficial la ONU includerea pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe a subiectului privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, a anunţat liderul PDM.

Consiliului Politic Naţional a mandatat prin vot Biroul Politic să ia deciziile finale privind modul în care această rezoluţie va fi implementată.

Rezoluţia adoptată de Consiliul Naţional Politic al Partidului Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova a făcut o evaluare complexă a situaţiei din ţară, a situaţiei de pe scena politică, dar şi a aşteptărilor pe care cetăţenii le au de la politicieni şi de la reprezentanţii guvernării.

Cetăţenii spun că modul în care s-a făcut politică timp de mulţi ani în Republica Moldova este unul greşit. În opinia lor, partidele s-au ocupat mai mult de interese politice, decât de bunăstarea populaţiei. Politicienii au făcut mai mult promisiuni şi au fost populişti, decât să asculte care sunt nevoile oamenilor şi să le rezolve.

Moldovenii vor schimbare, dar nu mai vor să schimbe un partid cu un alt partid sau un lider cu alt lider. Au încercat deja asta de nenumărate ori şi au văzut că schimbările pe care le-au făcut nu s-au simţit şi în modificări pozitive substanţiale ale modului lor de viaţă.

De fapt, oamenii cer de la partide schimbarea modului în care se face politică, iar acesta devine şi principiul de bază pe care strategia PDM se va baza în următorii ani.

Fie că ne place sau nu, aceasta este realitatea din ţară văzută prin ochii cetăţenilor şi trebuie să o privim ca atare, să o înţelegem şi să acţionăm. PDM îşi asumă, împreună cu toate celelalte partide, partea sa de responsabilitate privind această stare de fapt. Dar în acelaşi timp, a luat semnalul pe care cetăţenii îl dau în ceea ce priveşte clasa politică din Moldova ca pe unul foarte serios şi a început să facă schimbările cerute de ei.

Mai întâi de toate, i-am oferit cetăţeanului posibilitatea să aleagă în mod direct deputaţii. Noi considerăm că reforma clasei politice trebuie începută de la schimbarea sistemului de selectare a aleşilor poporului. Astfel, să fie apreciată nu ideologia şi populismul partidelor şi candidaţilor din listă, ci profesionalismul şi caracterul persoanelor concrete, notorietatea lor în raion, în regiune.

Agenda politică a Partidului Democrat va fi agenda apropierii de oameni, de problemele lor. În limitele pe care le avem, impuse de procesul de tranziţie în care ne aflăm şi constrângerile economice, vom direcţiona resursele spre necesităţile prioritare ale cetăţenilor, cele sociale, economice şi de securitate.

Iar această strategie nu este doar pentru anul viitor, care este unul electoral, dar şi pentru anii care urmează. Prioritatea noastră de bază este de a elimina prăpastia mare care s-a creat între cetăţeni şi clasa politică, după atâţia ani de războaie politice, lupte pentru funcţii, orgolii şi populisme.

PDM a început să facă schimbări pe această direcţie imediat după ultimul Congres, care a avut loc în decembrie 2016. Iar rezultatele s-au văzut în evoluţia pozitivă a partidului în sondajele de opinie, oamenii au remarcat primii paşi de apropiere spre ei.

Acum partidul trebuie să treacă la următorul nivel, unul superior, în care cetăţenii să se regăsească în politica noastră, să simtă în mod real sprijinul nostru, să simtă că pentru prima dată un partid le devine partener, că mai întâi li se oferă rezultate concrete, abia apoi li se cere votul. Această abordare strategică nu este o promisiune pe care o facem, ci un angajament ferm. Acesta este angajamentul nostru politic şi modul în care Partidul Democrat din Moldova va activa în perioada următoare.

Fiecare reprezentant al PDM, delegat în instituţii ale statului sau susţinut de partid pentru diferite funcţii, va avea sarcina foarte clară de a-şi desfăşura activitatea punând la bază rezolvarea problemelor prioritare ale cetăţenilor din domeniul său de activitate.

De asemenea, modul în care PDM va activa în teritoriu s-a schimbat şi se va schimba în continuare substanţial. Reprezentanţii partidului au sarcina de a fi mult mai deschişi în comunicarea cu oamenii, de a-i asculta, de a discuta cu ei problemele cu care se confruntă şi de a identifica apoi soluţii pentru rezolvarea lor.

Principiile de bază pe care PDM îşi va desfăşura activitatea în continuare sunt: atitudine faţă de oameni, grijă faţă de ei, dreptate, dezvoltare, demnitate, valori.

  1. Atitudine. Schimbarea clasei politice trebuie să înceapă de la politicieni şi, în primul rând, de la o schimbare de atitudine faţă de cetăţeni, de la asumarea responsabilităţilor, de la direcţionarea clară a activităţii lor spre interesul oamenilor. Reforma clasei politice, pe care am lansat-o deja în acest an, trebuie continuată pornind chiar de la acest obiectiv — o schimbare radicală a atitudinii politicienilor faţă de cetăţeni. PDM a început deja acţiuni care vizează inclusiv o schimbare de atitudine a funcţionarilor statului faţă de oameni, una care să aibă la bază respectul faţă de aceştia, îmbunătăţirea serviciilor pe care instituţiile statului le oferă, eliminarea abuzurilor. Vom continua pe această linie, vom monitoriza din strâns activitatea serviciilor de stat şi vom demonstra că angajamentele noastre sunt însoţite de fapte. Totodată, vom veni cu noi iniţiative care să facă instituţiile statului mai eficiente, responsabile şi deschise faţă de oameni.

  2. Grija faţă de oameni, faţă de viitorul lor. Educaţia joacă un rol foarte important pentru modernizarea ţării. De aceea, PDM a început să acorde o atenţie deosebită acestui domeniu de la preluarea recentă a conducerii ministerului de resort. Educaţia este unul dintre domeniile în care s-a improvizat enorm anii trecuţi, cu efecte extrem de negative asupra copiilor, părinţilor şi profesorilor. Este un domeniu greoi şi birocratic, care necesită transformări profunde. Noi însă am reuşit să generăm deja nişte transformări importante, care au trezit reacţii foarte pozitive din partea cadrelor didactice şi a cetăţenilor, în general. Urmărim obiective concrete şi înţelegem că reformele nu trebuie să mai fie făcute doar de dragul reformelor. Ele trebuie să ţină cont de realităţile din domeniu, de capacitatea reală de a-l moderniza. De asemenea, sănătatea şi protecţia socială sunt domenii în care oamenii aşteaptă ca statul să se implice mai mult, iar PDM va veni în scurt timp cu un nou concept de gestionare a acestor domenii, unul care să aibă la bază atât modernizarea lui, cât şi eliminarea abuzurilor şi inechităţii sociale. Vom crea condiţii mai bune şi pentru pacienţi, şi pentru medici, astfel încât ei să aibă motivaţia să lucreze în ţară.

  3. Dreptate. Oamenii spun că simt nedreptăţi în mai multe domenii, începând cu modul în care a funcţionat justiţia în aceşti ani, până la modul în care au acţionat instituţiile de anchetă sau control. E adevărat, Republica Moldova este o ţară în care nivelul abuzurilor în aceste domenii este încă ridicat. De aceea, PDM a început ample acţiuni de reducere a instituţiilor de control care aveau ca principală activitate hărţuirea oamenilor, fie că vorbim de simpli cetăţeni sau de oamenii de afaceri. Este un domeniu în care vom continua să facem curăţenie, chiar cu mai multă fermitate şi determinare, aşa încât oamenii să nu mai trăiască cu frică din cauza abuzurilor care s-au comis ani de zile împotriva lor. Totodată, vom asigura ordinea publică, la un nivel care să îi ofere cetăţeanului sentimentul de siguranţă şi încredere în puterea legii. Vom combate mult mai activ injustiţia, infracţiunile şi violenţa socială. Ministerul de Interne are deja sarcini foarte clare în acest sens.

  4. Dezvoltare. Cetăţenii vor drumuri mai bune, vor să simtă că economia se dezvoltă. Pentru a oferi un impuls pozitiv în această sferă a dezvoltării, am început cu înlăturarea problemelor cronice din sistem. Măsurile pe care PDM le-a luat de la preluarea guvernării în privinţa eliminării schemelor infracţionale de la Fisc şi Vamă, dar şi din alte domenii, au adus imediat rezultate vizibile în plan economic. Am reuşit să stabilizăm economic ţara, preluând-o dintr-un dezastru, când era aproape în incapacitate de plată. Dar acum e momentul să trecem la nivelul următor, astfel încât oamenii să simtă o evoluţie continuă de schimbări pozitive în viaţa lor. De asemenea, PDM va demara chiar în perioada imediat următoare un amplu program de construire şi reabilitare a drumurilor din ţară, un domeniu care necesită o intervenţie urgentă a statului. Pentru anii următori, vom propune un program ambiţios pentru localităţile din Republica Moldova — “Un drum asfaltat în fiecare sat”, prin care să îmbunătăţim considerabil infrastructura şi potenţialul de dezvoltare a satelor. Acest program va fi demarat chiar la începutul anului 2018.

  5. Demnitate. Moldovenii trebuie să-şi recapete demnitatea. Fie că vorbim de modul în care sunt trataţi în ţară de către instituţiile statului, fie că vorbim de atitudinea venită din extern faţă de noi. Ambele situaţii sunt la fel de importante pentru PDM. În plan intern am început să facem schimbări, dar avem încă multe etape de parcurs până a ajunge la primele rezultate vizibile, care să arate că moldovenilor le-au fost redate demnitatea şi respectul. Dar demnitatea moldovenilor trebuie protejată şi împotriva ameninţărilor din exterior. Chiar recent, Guvernul a luat atitudine atunci când cetăţenii săi au fost jigniţi şi umiliţi în mod inadmisibil de un demnitar din Federaţia Rusă, pe care l-a declarat imediat persona nongrata. La fel, Guvernul a cerut în mod oficial la ONU includerea pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe a subiectului privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Mult timp, ţara noastră a stat cu capul plecat şi nu a luat atitudine atunci când cetăţenii săi au fost jigniţi sau nedreptăţiţi. Politica şi acţiunile PDM sunt şi vor fi orientate în continuare spre respectarea şi protejarea demnităţii moldovenilor. E timpul ca Moldova să aibă o voce fermă pe extern şi noi suntem cât se poate de motivaţi să dăm conţinut acestor aspiraţii ale noastre, ca ţară şi societate.

  6. Valori. PDM crede în valorile europene şi le promovează prin reformele pe care le fac reprezentanţii săi în Guvern şi Parlament. Considerăm însă că integrarea europeană trebuie scoasă din zona populismului politic, unde a fost utilizată atâţia ani, şi mutată în zona strategiei naţionale de dezvoltare a ţării. E o temă care nu trebuie exploatată partinic, ci valorificată la scară largă, în interes naţional. Integrarea europeană este în realitate direcţia strategică de dezvoltare a ţării, nu a unui sau altui partid politic. Ea este o valoare naţională, stabilită prin vot de către cetăţeni. De aceea, acţiunile PDM vor pune la bază principiile europene de dezvoltare a ţării. Iar iniţiativa noastră, de introducere în Constituţia Republicii Moldova a dezideratului integrării europene, e o confirmare că noi abordăm lucrurile cât se poate de serios şi le confirmăm prin fapte şi acţiuni concrete.

Toate aceste cerinţe vin de la oameni. Este modul în care ei încep să se implice în actul guvernării, în activitatea unui Guvern care este al lor, nu al PDM sau al altor partide. Rolul nostru ca partid aflat la guvernare este să găsim soluţiile cele mai bune pentru cerinţele pe care le are societatea.

În prezenta rezoluţie sunt menţionate doar câteva dintre direcţiile prioritare de bază, pe care PDM le va urma ca partidul principal de guvernare, o abordare care va deveni, de fapt, misiunea politică prioritară pentru reprezentanţii partidului. Reprezentanţii noştri în Guvern şi Parlament vor avea ca sarcină respectarea acestor principii de lucru şi vor fi evaluaţi periodic în funcţie de rezultate, astfel încât să nu pierdem din dinamica schimbărilor, din motivaţie şi profesionalism.

PDM va activa pe bază de angajamente clare şi se va autoevalua prin rezultatele dobândite. Aşa cum au cerut cetăţenii, vom sta deoparte de politica populismelor şi a demagogiei. “Acta, non verba” (“Fapte, nu vorbe”) — acest dicton latin va fi motto-ul după care ne vom conduce.

Sursa: www.pdm.md

PDM va stabili un nou set de priorităţi pe care se va axa în 2018 PDM şi partenerii de guvernare au decis remanierea guvernamentală