Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM va stabili un nou set de priorităţi pe care se va axa în 2018

|versiune pentru tipar||
PDM / 12 decembrie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova va stabili un nou set de priorităţi pe care va merge mai departe şi care vor sta la baza activităţii echipelor de la Guvern şi Parlament. Evaluarea activităţii partidului, precum şi concluziile privind viitoarele acţiuni se bazează inclusiv pe ultimul sondaj de opinie, realizat la comanda PDM. Acesta a fost finalizat chiar în aceste zile şi a fost prezentat şi discutat în şedinţa săptămânală a formaţiunii.

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat în cadrul briefingului de presă că partidul pune un accent deosebit pe consultarea percepţiei societăţii vizavi de acţiunile guvernării. PDM va continua să se ghideze după aceste sondaje, dar şi după rapoartele pe care le primeşte din partea colegilor din teritoriu în urma întâlnirilor cu cetăţenii.

Gamurari a remarcat faptul că ultimul sondaj arată o îmbunătăţire a percepţiei cetăţenilor vizavi de eforturile guvernării. Raportul dintre optimişti (30%) versus pesimişti (23%) este unul pozitiv, iar încrederea Guvernului a atins cota de 22%. Aceasta în situaţia în care, la începutul anului 2016, la învestirea Guvernului Filip, încrederea în această instituţie nu depăşea 4%-5%. Un exemplu relevant în acest sens este programul “Prima casă”, dar şi măsurile de redresare a situaţiei în educaţie. Astfel, majoritatea dintre cei chestionaţi au auzit de acest program, iar 80% apreciază stoparea închiderii şcolilor.

În acelaşi sondaj se regăsesc teme care au fost discutate inclusiv la şedinţa de astăzi. De exemplu, tema uniformelor şcolare, care are suportul a peste 80% dintre participanţii la sondaj. Această întrebare a fost pusă în sondaj pentru că au existat propuneri de a iniţia un astfel de proiect şi s-a solicitat Ministerului Educaţiei să vină cu o viziune pe aceasta temă, care apoi să fie dezbătută în societate.

Un alt aspect verificat prin sondaj ţine de mult vehiculatele referendumuri. Astfel, se poate constata că, în ciuda unei încrederi moderate pe care cetăţenii o au în acest instrument, circa trei sferturi consideră că acesta este o armă politică utilizată de politicienii care nu au rezultate. De asemenea, acoperirea cheltuielilor cu referendumurile eşuate, din banii publici, este un lucru cu care 84% dintre cetăţeni nu sunt de acord.

Totodată, sondajul arată o cifră record de 60% privind dorinţa de aderare la Uniunea Europeană. În acelaşi timp, opţiunea privind aderarea la Uniunea Euroasiatică este la peste 15% distanţă. “Este un rezultat care denotă că vectorul european se întăreşte şi are un suport tot mai mare din partea cetăţenilor”, a punctat Gamurari.

Vitalie Gamurari a subliniat că în sfera politicului se constată unele evoluţii care vin să întărească încrederea că ceea ce face PDM are suport din partea cetăţenilor. Astfel, PDM creşte constant în sondaj şi la moment se bucură de încredea a 12% din electorat. Aceasta în timp ce partidele de opoziţie înregistrează stagnări sau scăderi considerabile. Sondajul curent arată un PSRM la 25%, PAS la 16%, iar Platforma DA la 6%, restul formaţiunilor fiind la limită sau sub pragul electoral. La capitolul ratingurilor politicienilor, sondajul arată o evoluţie constant pozitivă a liderului PDM, Vlad Plahotniuc: 21% acum, respectiv de 3 ori mai mult decât scorul înregistrat cu un an în urmă.

Propunerile de dinamizare a activităţii partidului şi guvernării, dar şi elemente ce ţin de strategia partidului pentru perioada următoare vor fi discutate în cadrul Consiliului Politic Naţional, convocat pentru joi, 14 decembrie, iar vineri 15 decembrie va avea loc şedinţa Biroului Politic al PDM.

Sursa: www.pdm.md

Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc s-a întâlnit cu congresmanul Pete Olson Consiliul Politic Naţional al PDM a adoptat o rezoluţie prin care a stabilit noua strategie a formaţiunii pentru perioada următoare