Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimenteComune

Parlamentul Republicii Moldova a demis Guvernul condus de Vlad Filat

|versiune pentru tipar||
PCRMPDMPSRMPAD / 5 martie 2013
Parlamentul Republicii Moldova a demis Guvernul condus de Vlad Filat

Pe 5 martie 2013, Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de neîncredere Guvernului în frunte cu prim-ministrul, Vlad Filat.

Votul de neîncredere a fost exprimat de 54 de deputaţi, inclusiv 34 din partea Partidului Comuniştilor, 15 — din partea Partidului Democrat, 3 — din partea grupului socialiştilor şi doi deputaţi independenţi. Fracţiunea Partidului Liberal Democrat, a votat “contra”, iar fracţiunea Partidului Liberal nu a participat la votare. Potrivit legii, prim-ministrul are la dispoziţie trei zile pentru a prezenta şefului statului demisia cabinetului de miniştri.

Potrivit legislaţiei, după demiterea Guvernului, preşedintele ţării Nicolae Timofti, urmează să iniţieze consultaţii cu fracţiunile parlamentare în vederea înaintării candidaturii prim-ministrului care va avea sarcina să formeze cabinetul de miniştri. Preşedintele poate propune Parlamentului candidatura noului premier de trei ori, timp de 45 de zile. Dacă Parlamentul nu va aproba noul prim-ministru care va proceda la formarea cabinetului, preşedintele va recurge la dizolvarea Parlamentului şi numirea datei alegerilor anticipate.

Demiterea Guvernului s-a produs în rezultatul divergenţelor din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. Prim-ministrul şi liderul PLDM, Vlad Filat a declarat pe 13 februarie curent că formaţiunea sa renunţă la acordul de constituire al AIE. Concomitent, el s-a pronunţat pentru păstrarea Guvernului şi majorităţii parlamentare, precum şi pentru semnarea unui nou acord privind crearea AIE, care ar exclude ordinea repartizării funcţiilor în baza apartenenţei partinice.