Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Mihai Godea : Mâine Moldova poate respira alt aer

|versiune pentru tipar||
PAD / 5 martie 2013
Partidul Acţiunea Democratică

Discursul integral al Preşedintelui PAD înaintea votării Moţiunii de Cenzură

Vreau să încep printr-o mărturisire.

Nu îmi face nici o plăcere să votez astăzi alături de comunişti şi de transfugi din partidul lor.

Dar domnilor deputaţi, dragi foşti colegi, la fel cum astăzi sunt eu în postura asta ingrată, mâine poate fi oricare cetăţean dezamăgit de pretinsele partide democratice care va avea aceeaşi dilemă. Să voteze cu comuniştii sau să rămână ostatec promisiunilor voastre.

Politica nu e doar flori şi onoruri ci şi decizii grele şi uneori care cad greu la stomac unora. Îmi asum astăzi acest vot pentru ca la următoarele alegeri să nu trebuiască cetăţenii să voteze cu mâna la nas pentru voi sau pentru comunişti!

Mă adresez nu doar PLDM-ului care pare să confunde guvernarea cu premierul Vlad Filat. Mă adresez acum la toate cele trei partide din alianţă. Pentru că prin votul astă se acordă vort de neîncredere şi PD-ului şi PL/ului îndiferent pe ce parte a piesei de teatru se ascund acum.

Aţi ajuns la putere cu suportul si simpatia noastră, cu sacrificiile şi riscurile atâtor oameni pentru ca mai apoi să cumpăraţi instituţii media, analişti, societate civilă, să vă împărţiţi funcţii şi începeţi să sugeţi bani din bugetul public fix la fel ca şi predecesorii voştri, comuniştii.

O spun pentru că ştiu cum aţi ajuns la putere. O spun pentru că am fost alături de voi în primii doi ani de putere. O spun pentru că am văzut cum v-aţi transformat.

Votul meu NU vine să confirme că PCRM are dreptate. Dar votul meu spune că voi nu mai aveţi dreptate. Şi mai spune un lucru esenţial şi care trebuie să îl ţineţi minte:

În Republica MOLODOVA există opoziţie parlamentară, democratică, proeuropeană. Chiar dacă numără un singur deputat.

Exsită oameni care vor integrare europeană şi vor democraţie dar nu vor să fie ostaticii unui Guvern corupt. Nu vor să fie catalogaţi drept comunişti dacă vă critică realizările măreţe. Există oameni care vor reforme adevărate nu fotografii de protocol.

Există oameni care cred că actualul Guvern poate fi dat jos şi înlocuit cu altul mai bun, mai competent, mai progresist. Că este un şantaj mizerabil să ameninţaţi că fără guvernarea voastră vine potopul. Când ameninţati că fără voi Moldova este în pericol mirosiţi grozav a Voronin.

Ani de zile ne şantajaţi prin canale media şi analişti plătiţi să credem că fără AIE vin comuniştii înapoi, că cine votează sau critică AIE aceeia sunt împotriva europei.

Tot ca să ne protejaţi chipurile, din Instituţiile statului aţi făcut proprietăţi de partid, din funcţionarii publici aţi făcut angajaţi ai partidului.

Nu va ajuns asta, dar aţi împărţit până şi electoratul proeuropean între doi vlazi. Nu poţi să îl critici pe Vlad Filat fără să fii omul lui Plahotniuk şi nu poţi să îl critici pe Plahotniuc fără să fii pus în buzunarul Premierului.

Şi pentru ce? Ce aţi realizat atât de măreţ în anii ăştia de se merita să puneţi atâta sârmă ghimpată?

Vă amintesc că acest moment este finalul hârtiei de turnesol pe care am lansat-o lunea trecută. Moţiunea pe care am înaintat-o avea un singur scop — să facă lumină. Să se împartă clar clasa politică în opoziţie şi guvernare. Şi fiecare să îşi asume rolul, fără jocuri pe după gard, fără partide care beneficiază de guvernare dar îşi dau aere de dame fine care fac opoziţie.

Şi cu adevărat s-a făcut lumină.

PCRM împinşi de la spate au decis să depună repejor moţiunea lor de cenzură şi să ceară voturi de la PD. PD s-a hotărât în sfârşit să treacă la fapte iar PL… a decis să continue să îl roage frumos pe Vlad Filat să demisioneze.

Până şi domnul Mişin a înţeles în această lumină că este un susţinător devotat al premierului Filat.

Moţiunea noastră deci şi-a încheiat cu succes rolul de a pune politicienii la treabă şi de a face lumină.

Lumina asta însă a scos la iveală un adevăr zdrobitor pentru voi:

Nici chiar în ultima clipă, când vedeţi că se năruie tot castelul vostru, nu puteţi comunica împreună, nu puteţi sta la o masă să vă salvaţi propriile scaune.

Cum să vă credem că aţi fi în stare să conduceţi o ţară împreună? Cum putem crede că aţi fi în stare să promovaţi chiar şi cea mai neînsemnată reformă reală unde este nevoie de voinţă politică? Cum să ne duceţi voi la Vilnius în starea asta de război cînd voi v-aţi bate la uşa avionului care să intre primul?

Nimic nu este mai periculos pentru Republica Moldova decât o guvernare de care nu răspunde nimeni. O guvernare unde toţi aruncă vina în spatele partenerului de guvernare, unde se fură şi se ţipă hoţul şi unde toate proiectele de real folos pentru cetăţeni sunt blocate pe termen nedeterminat. Ultimele 2 luni au fost mai dăunătoare pentru Moldova decât trei campanii electorale. Şi atunci cum să vă permitem să continuaţi acest dezmăţ?

Votul de astăzi îl puteţi primi ca un duş rece care să vă trezească şi care să vă impună să munciţi şi pentru oameni. Gata, pentru voi aţi trudit de-ajuns.

Dar dacă acest vot nu va aduce un guvern responsabil, creat în baza unui acord transparent, atunci ne vedem în alegeri anticipate. Şi cetăţenii credeţi-mă că de-abia vă aşteaptă la urna de vot.

Orice nou Guvern făcut pe ascuns, cu acorduri şi anexe secrete, cu împărţiri de pârghii şi avantaje nu va fi susţinut de mine. Iar la câtă încredere mai aveţi unul în altul, vom vedea copii ale anexelor voastre secrete cu două zile înainte să primiţi voi copii.

Şi mai este un detaliu extrem de important

Votul ăsta nu face decât să repună, în vremuri de criză, puterea în mâinile celui mai înalt demnitar din acest stat. Iar acest om este Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti!

Preşedintele are dreptul şi datoria de a începe negocieri cu forţele politice iar din mâinile sale puterea poate trece către un nou premier care trebuie acceptat de Parlament sau, dacă nu veţi binevoi să îl acceptaţi, Preşedintele va pune puterea în mâinile celor pe care îi reprezintă. Adică în mâinile cetăţenilor. Pentru cei cărora lise pare greu să mă urmărească, vă traduc că asta înseamnă alegeri anticipate!

În concluzia celor expuse, îmi reiterez public intenţia de a acorda vot de neîncredere Guvernului Filat şi vă îndemn pe toţi, mai ales pe deputaţii PLDM să îmi urmaţi exemplul.

Nu, nu este o glumă. Este numai alegerea voastră dacă astăzi va fi o simplă cădere de guvern pe fondul unor scandaluri politice sau dacă astăzi va fi o resetare a Republicii Moldova.

Şi ar fi o primăvară superbă pentru Republica Moldova, şi aţi recăpăta respectul cetăţenilor şi a tuturor partenerilor europeni dacă astăzi, toţi deputaţii AIE veţi recunoaşte cu demnitate eşecul Guvernării şi veţi vota solidar pentru această moţiune pentru ca ponind de la un gest de demnitate să construiţi de data asta ceva mai credibil.

Veţi avea oare această demnitate? Domnilor?

Vă mulţumesc.

Sursa: www.padm.md

Mihai Godea va vota Moţiunea de Cenzură în Parlament La Călăraşi a fost constituită Organizaţia de Femei a Partidului Acţiunea Democratică