Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Mihai Godea va vota Moţiunea de Cenzură în Parlament

|versiune pentru tipar||
PAD / 4 martie 2013 | 
Partidul Acţiunea Democratică

Text integral al briefingului din seara zilei de 4 martie 2013

Am promis fix cu o săptămână în urmă că vom face lumina şi iată că s-a făcut lumină.

Mâine, indiferent de cum va fi votată moţiunea de cenzură, Moldova va ieşi din blocajul politic.

Amintim că imediat după lansarea moţiunii noastre de cenzură partidul liberal şi-a declarat clar intenţiile şi s-a detaşat de votul împotriva guvernului.

A urmat partidul democrat care şi-a adunat consiliul executiv politic pentru a decide că… rămân indecişi între demisie benevolă, moţiune proprie sau moţiunea altcuiva.

Am avut consultări cu preşedintele Timofti şi excelenţa sa Dirk Shuebel chiar in seara zilei de marţi. Am căzut de acord că partidele politice trebuie să iasă de pe baricade şi că această criză trebuie terminată.

Miercuri domnul preşedinte a ieşit cu un mesaj pentru ţară şi cu o agendă clară de dezamorsare a crizei, aşa cum a văzut-o dumnealui.

Tot miercuri premierul Filat a făcu primele sale cedări şi a cerut revenirea în cadrul acordului pe care singur l-a părăsit la 13 februarie.

Puşi în faţa unei posibile reconsolidări a AIE, nevând răspuns şi nici motive legitime pentru a nu semna moţiunea înaintată de noi, PCRM a înaintat propria moţiune de cenzură. În acest fel au revenit în postura care lor le stă bine — în opoziţie. NU în jocuri politice cu partidele din alianţă aşa cum erau înainte, nu negociind pe ascuns.

S-a făcut lumină, vă spun. Şi vedem faţa reală a tuturor partidelor parlamentare.

Valoarea morală a PCRM-ului este deja la varianta Zero. Pretindeau că luptă cu mafia când votau alături de PLDM iar acum când cerşesc votul PD-ului să înţelegem că lucrează pentru mafie? Când era sincer domnul Voronin, domnul Tkaciuc?

Valoarea morală a PLDM-ului e din nou la varianta ZERO. După ce ne-a explicat că actuala alianţă e construită pe minciună, cu parteneri mafioţi, cu înţelegeri neconstituţionale, acum îşi roagă partenerii să revină la acordul pe care tot ei au scuipat? Când a fost sincer domnul Filat?

Valoare morală a PD — tot zero. Cine trăgea de alianţa pentru integrare europeană când premierul o părăsea? Cine acuza o alianţă cu opoziţia?

Valoarea morală a PL? Despre ei e trist să discutăm. Prinşi între două opţiuni proaste s-au retras, aşteptând ca această reglare de conturi să încheie.

Mâine, cum spuneam, cei trei vlazi sunt puşi în faţa unei alegeri responsabile.

Valoarea lor morală este zero după cum vedem. S-a ajuns deci la varianta Zero.

Pentru noi este mult mai important să ne concentrăm eforturile pentru a consolida o forţă politică nouă pentru viitorul Republicii Moldova.

Mâine fie Alianţa se va reconfirma şi toţi trei liderii ei îşi vor asuma şi vor recunoaşte implicit hoţiile şi compromisurile, fie va fi aruncată la coşul de gunoi al istoriei împreună cu liderii ei.

Deci fie un guvern responsabil fie alegeri anticipate.

Un guvern iresponsabil în care nimeni nu îşi asumă vina pentru dezastrul din ţară este cea mai proastă variantă. Cu un asemenea guvern, fără majoritate parlamentară nu vor fi reforme, nu va fi salvată Banca de economii, nu va fi depolitizată justiţia. Deci Nu poate fi nici Vilnius.

Decizia Partidului Acţiunea Democratică este deci următoarea:

Voi vota mîine pentru demisia guvernului Filat. Am avertizat constant Guvernul asupra mizerii care ţine loc de reforme. Le-am dat chiar şi un traseu clar de reformă în cele 10 angajamente semnate pe 15 martie 2012. Iată că la nici un an aroganţa şi lipsa lor de onestitate i-a adus în acest punct mort.

După acest vot, singura opţiune a partidelor parlamentare pro europene este, fie să formeze un guvern funcţional, fie să plece în alegeri anticipate şi vom vedea pe cine va mai lăsa cetăţeanul în Parlament.

Mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.padm.md

Partidul Acţiunea Democratică a comemorat 21 de ani de la declanşarea războiului de pe Nistru Mihai Godea : Mâine Moldova poate respira alt aer