Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Valeriu Munteanu: Noi, liberalii, chiar dacă am fost supuşi unor presiuni inamicale, din partea unor colegi de alianţă, rămânem fideli scopurilor asumate

|versiune pentru tipar||
PL / 5 martie 2013
Partidul Liberal

Alocuţiune la moţiunea de cenzură a Guvernului

Stimate domnule preşedinte al Parlamentului,
Domnilor deputaţi,
Stimate domnule prim-ministru,
Onoraţi miniştri,

Un vechi proverb românesc spune: “În casa spânzuratului nu este bine să vorbeşti despre funie”.

Eu cred ca astăzi, cât de necreştineşte nu ar părea, suntem obligaţi să vorbim şi despre funie, şi despre juvăţ, şi despre par, şi despre săpun, dar şi despre actul suicidal ca atare.

Chiar dacă suntem cu mortul pe laiţă, cred încă sincer că Alianţa pentru Integrare Europeană poate fi reînviată, printr-o minune şi pusă, aşa cum am gândit de la început, în slujba fiecărui cetăţean al Republicii Moldova, indiferent de preferinţele sale cromatice.

Noi, sincer vrem să mergem mai departe împreună, dar nu în condiţiile necurate de până acum. Abordările trebuie schimbate din temelie, astfel încât omul şi nevoile sale, să reprezinte incontestabil preocuparea tuturor actorilor implicaţi în actul guvernării, abandonând, astfel, retorica fariseismului şi a volatilităţii.

“Când Domnul vrea să piardă un om, trimite asupra lui trufia”, spunea savantul englez Michael Faraday.

Mă îndoiesc însă că această lucrare este a Domnului, mai degrabă — a lui Lucifer, pentru că prea multă aroganţă şi înfumurare a mai trimis printre decidenţii noştri politici, atât de multă, încât pe unii i-a mutilat poate iremediabil, i-a orbit, rătăcindu-i printre obscuritate şi nesiguranţă.

Noi, cei mandataţi de popor, ne-am asumat actul guvernării, dar, cu regret, buna-credinţă a legiuitorilor a fost, adesea, compromisă.

Am elaborat şi adoptat sute de legi, necesare şi euroconforme, dar efectul benefic al multora dintre ele a fost anihilat de actele sub legislative emise de funcţionari publici de rang înalt şi mai mic, care, printr-un ordin sau instrucţiune, îşi arogă competenţe superioare.

Aceiaşi funcţionari şi funcţionăraşi cu moravuri şi năravuri deprinse pe timpul stagnării brejneviste, perpetuaţi în funcţii contrar indicatorilor de performanţă, ci doar pentru “calitatea” de a se regăsi într-o mare familie de cumetri sau partizani politici, determină ineficienţa aparatului de stat şi respinge cetăţeanul simplu.

Domnilor deputaţi,

Concetăţenii noştri nu sunt interesaţi de reglări de conturi şi lupte politice pentru împărţirea sferelor de influenţă, de principii şi valori, sau de vizitele vedetelor politicii internaţionale.

Cetăţenii Republicii Moldova, stimaţi miniştri, sunt preocupaţi de cozile din policlinici sau spitale, de aroganţa funcţionarilor de la FISC ori Oficiul Stării Civile, de imposibilitatea obţinerii legal în termeni rezonabili a autorizaţiilor, licenţelor, extraselor, certificatelor, planurilor şi altor emanaţii ale birocraţiei, transformate de mult prea larga armată de executori, în cleptocraţie.

Câtă încredere, domnule prim-ministru, mai pot avea cetăţenii noştri în conducătorii insensibili la nevoinţa lor?

Acum câţiva ani criticam vehement comuniştii pentru politica conştientă de menţinere a nivelului ridicat de sărăcie, în scopul manipulării facile a populaţiei pauperizate şi abrutizate, iar astăzi, din păcate, conştientizăm că reformele promise, elaborate şi adoptate prin lungi dezbateri, sunt deseori compromise la etapa implementării.

Câtă încredere şi răbdare mai pot avea oamenii care trăiesc în sărăcie, cu pensii şi salarii sub minimul de existenţă, atunci când îl aud pe şeful de la FISC, salariat din buzunarul lor, lăudându-se cu proaspăta achiziţie cu patru roţi şi preţ de peste 150 mii de euro? Cu atât mai grav este că acest personaj patologic, nu a fost auzit şi de către colegii şi şefii săi de partid, care l-au prezervat şi menţinut în funcţie.

Câtă încredere, stimaţi colegi, mai pot avea oamenii în structurile de forţă, ale căror şefi, aidoma cek-iştilor sau nkvd-iştilor, admit şi promovează “trăsnirea cu capul de asfalt şi de pereţi”?

Stimaţi colegi,

În pofida utilizării celor mai josnice practici de manipulare publică, a metodelor şi procedeelor interzise, cetăţenii Republicii Moldova ne vor judeca, nu după numărul apariţiilor în presă, sau calitatea show-urilor prestate pe micile ecrane, ci după realizări perceptibile.

Acţiunile propagandistice, atât de mult îndrăgite de unii colegi, lipsite de finalitate practică, se vor întoarce, ca un bumerang, împotriva celor care le-au lansat.

Istoria nu va contabiliza luptele noastre intestinale, ci doar rezultatele înregistrate.

Integrarea europeană, asumată ca deziderat comun, nu se referă doar la o tagmă aleasă de partid, ci la oferirea serviciilor publice de nivel european pentru fiecare cetăţean.

Domnilor deputaţi,

Trebuie să recunoaştem că cetăţenii nu mai au deplină încredere în cei pe care au fost delegaţi să le reprezinte interesele, pentru că am greşit cu toţii.

Nu pretindem că noi, liberalii, suntem nişte sfinţi, dar atunci când am greşit, am recunoscut şi am remediat fără întârziere deficienţele.

Nu am insistat asupra funcţiilor şi nici nu am cultivat în rândul membrilor de partid dragostea pentru locuri călduţe.

Nu am creat şi menţinut monopoluri, pledăm pentru liberalizarea pieţelor şi întreprinderilor, suntem împotriva directorilor cu salarii de sute de mii de lei şi îndemnizaţii de milioane, precum este cea de la Tutun CTC, am susţinut demersuri democratice şi am promovat renunţarea la bâta organelor de control.

Domnule prim-ministru, domnilor miniştri,

Nu suntem împotriva guvernului, dar suntem contra guvernării prin telefon.

Suntem pentru un guvern funcţional care să lucreze alături de noi, nu împotriva marii majorităţi a cetăţenilor.

Suntem pentru o colaborare productivă, eficientă, bazată pe lege şi reguli democratice.

Suntem pentru integrarea europeană pluridimensională, perceptibilă de cetăţeni. Suntem contra folosirii în interes personal şi de grup a instrumentelor politice şi administrative.

Stimaţi colegi,

Noi, liberalii, chiar dacă am fost supuşi unor presiuni inamicale, din partea unor colegi de alianţă, rămânem fideli scopurilor asumate şi optăm în continuare pentru conjugarea eforturilor întru promovarea bunăstării pentru cetăţeni.

Totodată, suntem conştienţi că nu vom putea avansa pe calea integrării europene, fără curăţirea şi limpezirea sistemului administrativ.

În loc epilog: Atunci când activam în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă, la Pădurea Domnească, stând lângă un stejar secular, domnul Ţap ne-a spus (iar acest lucru î-l poate confirma la nevoie şi tovarăşul Petcov) că a obosit să mai vorbească la şedinţele PLDM-ului despre gravele derapaje antidemocratice ale partidului din care face parte şi în aceste condiţii demiterea Guvernului şi implicit a primului ministru este, pentru dumnealui, iminentă.

— Domnule Ţap, duhul pădurii v-a auzit şi vă aşteaptă astăzi la vot! Avante!

Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu a avut la Strasbourg întrevederi cu Secretarul general al Consiliului Europei Thorbjorn Jagland şi cu Preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio Corina Fusu: Anul 2013 poate deveni anul cheie pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, dar fără orgolii şi interese personale