Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Alocuţiunea vicepreşedintelui PLDM, preşedintele fracţiunii parlamentare, Valeriu Streleţ, pe marginea moţiunii de cenzură împotriva guvernului

|versiune pentru tipar||
PLDM / 5 martie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimate Dle Prim Ministru, stimaţi colegi deputaţi, doamnelor şi domnilor!

Suntem astăzi în situaţia de a dezbate o moţiune de cenzură împotriva guvernului în care cetăţenii Republicii Moldova au investit şi continuă să investească speranţe enorme. Nu voi face prea mare diferenţă între Guvernul AIE 1 şi AIE 2, deoarece obiectivele şi scopurile principale ale acestora au fost similare şi constante: de a transforma ţara noastră într-un stat european, prosper, cu cetăţeni demni şi respectat pe arena internaţională. Primul ministru Vlad Filat şi echipele guvernamentale din AIE 1 şi 2 au preluat guvernarea într-o perioadă decisivă şi, în pofida criticilor acerbe, au reuşit performanţe şi realizări, care păreau imposibile prin prisma situaţiei din toamna anului 2009:

Fireşte că în condiţiile când au fost atinse strune sensibile ale intereselor clanurilor mafiote şi oligarhice, ne-am pomenit în faţa unei opuneri acerbe a sistemului clădit cu migală în ultimul deceniu. S-au coalizat forţe care până nu demult constituiau un tot întreg pentru a confirma principiul că “în Republica Moldova plătesc impozite doar proştii şi fricoşii.”

Deseori Guvernul a activat ca unul de sacrificiu, ca un guvern minoritar, fiind pus în situaţia să cerşim voturi de la partenerii de alianţă pentru adoptarea unor importante legi care vizează agenda noastră de reforme europene în schimbul unor compromisuri care vizau interesele legate de deşeurile de metale, accizele la ţigări, dosarele ascunse de Procuratura Generală.

Cine va beneficia de rezultatul votului de astăzi: cetăţenii ţării noastre? Cu siguranţă nu, deoarece la baza exerciţiului declanşat de comunişti şi susţinut de nişte figuranţi provizorii pe scena politică sunt nu interesele cetăţenilor, ci ambiţiile şi frustrările personale ale unor indivizi, care au crescut în acelaşi cuib şi s-au alimentat din energiile poporului nostru, făcând averi fabuloase într-o perioadă de tristă faimă.

Nu ne miră de loc aspiraţiile comuniştilor. Este o moţiune previzibilă, îndreptată împotriva oamenilor care îi doresc un parcurs European al Republicii Moldova, care putea fi depusă de opoziţia comunistă în orice moment. Ne surprinde însă intenţia unei componente a AIE de vota împotriva propriului Guvern fără aşi retrage în prealabil miniştrii din el. Este absolut evident că se doreşte blocarea parcursului european al Republicii Moldova, actorii fiind aceeaşi ca în 1999, doar că regizorul e altul, sacrificând viitorul mai multor generaţii de tineri foarte buni care ar putea transforma fundamental Republica Moldova. Nu credem în coincidenţe — pe 14 martie urmează să încheiem negocierile cu zona de liber schimb cu uniunea europeană şi chiar în aceste zile la Chişinău se află una din ultimele misiuni de evaluare a Moldovei pe regimul de vize. Dar vedem că cineva se grăbeşte să-şi satisfacă orgoliul rănit ,în pofida oricăror argumente privind iraţionalitatea acţiunilor declanşate şi efectele devastatoare ale acestora. De aceste succese va beneficia nu Filat, ci cetăţenii Republicii Moldova. Anume aceste succese, au precipitat atacul frontal împotriva unei guvernări funcţionale. Vreau să fac un apel către cetăţenii Republicii Moldova, către deputaţii care ar avea intenţia să voteze astăzi pentru demisia Guvernului AIE 2: nu vă lăsaţi folosiţi, fiindcă veţi regreta amarnic!

Cred că e de prisos să mai menţionez că fracţiunea PLDM în Parlament condamnă moţiunea de cenzură impusă de PCRM, precum şi declaraţia unor partide membre AIE privind susţinerea acesteia, deoarece am impresia că jocurile sunt deja făcute. Noi ne exprimăm solidaritatea şi suportul politic pentru guvernul pe care l-am ales, pentru Primul ministru, pentru obiectivele şi idealurile asumate cu mult sacrificiu în toamna anului 2009. Considerăm că această moţiune, precum şi întregul atac asupra guvernului reprezintă de fapt un atac asupra viitorului european al Republicii Moldova şi are scopul de o orienta ara noastră pe vectorul pro siberian, sacrificând viitorul generaţiilor pro europene din Republica Moldova.

Sursa: www.pldm.md

Alocuţiunea vicepreşedintei PLDM, Liliana Palihovici pe marginea Raportului prezentat de primul-ministru Vlad Filat în Parlament Declaraţia BPC al Partidului Liberal Democrat din Moldova