Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Alocuţiunea vicepreşedintei PLDM, Liliana Palihovici pe marginea Raportului prezentat de primul-ministru Vlad Filat în Parlament

|versiune pentru tipar||
PLDM / 5 martie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimaţi deputaţi,
Stimaţi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi in RM,
Stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova!

Reieşind din contextul si realităţile politice, care domină şi frământă azi societatea noastră, precum şi din discursul prezentat astăzi de la această tribună de Prim-ministrul Vad Filat, declar cu toată sinceritatea şi certitudinea ca RM se afla astăzi într-un mare pericol, iar soluţia pentru a îndepărta pericolul, la acest moment este deja în aceasta sală.

Cred ca după 20 ani de independenţă, aceasta ţară are totuşi dreptul la politicieni maturi şi oameni de stat, care să gândească strict din interesul naţional şi să înţeleagă că ulciorul nu va merge de mai multe ori la izvor. Aceasta o spun, amintindu-vă că, din 2009 şi până în prezent, RM a reuşit să obţină susţinerea marilor cancelarii europene, care indiferent de criza financiară internaţională au oferit toată susţinerea necesară tânărului stat moldovean. În 3 ani Moldova a reuşit marea transformare — din outsider a devenit lider al procesului de integrare, din ţara care se afla pe muchie de faliment a devenit o ţară cu reale perspective europene.

Posibil, stimaţi deputaţi, că încă nu se conştientizează, nici de cei care fac anumite lucruri în mod intenţionat, nici de cei care nu înţeleg ce fac. Azi de fapt se pune problema moţiunii de cenzură nu împotriva Guvernului, nu împotriva lui Filat. Moţiunea de cenzură este împotriva statului RM, împotriva viitorului nostru european, împotriva bunăstării şi aspiraţiilor oamenilor. Aceasta moţiune dă startul unui “Zbor frânt” pentru tara noastră, este o cădere de la înălţime, care odată produs, va afecta nu parlamentul şi distinşii deputaţi, ci agricultorii, care nu ar avea şanse să mai primească fondurile structurale planificate să fie acordate Moldovei în 2014, vor avea de suferit cetăţenii, care aşteaptă finalizarea reformelor în domeniul justiţiei, va avea de suferit securitatea energetică a ţării, care urma să fie consolidat prin implementarea proiectului de diversificare a resurselor energetice, planificat pentru a doua jumătate a anului 2014, precum şi alte proiecte strategice pentru Moldova.

Stimaţi deputaţi, sunteţi Dumneavoastră gata să vă asumaţi un asemenea deznodământ? Sunteţi gata sa mergeţi împotriva oamenilor, împotriva viitorului lor? Sunteţi gata pentru a călca in picioare promisiunile, pe care le-aţi făcut atunci când aţi câştigat de fapt încrederea lor? Poate şi sunteţi pregătiţi pentru trădare, poate aceste lucruri, de fapt de importanţă vitală pentru cetăţeni nu înseamnă nimic pentru Dumneavoastră?

Dacă este aşa, atunci, sa ştiţi că oamenii vor ţine minte că aţi călcat in picioare cu premeditare o şansă, ca le-aţi distrus dreptul lor la un viitor şi la o viaţă decentă.

Stimaţi deputaţi, doamnelor şi domnilor,

AIE s-a născut dintr-un geamăt, dintr-un strigăt, prin efortul neomenesc de fapt nu a Dumneavoastră, stimaţi politicieni, ci a cetăţenilor care au decis că este timpul ca Moldova sa se mişte înainte, ca ţara noastră să revină în familia democraţiilor europene, să rupă acest cerc vicios al ratărilor şi lipsei de şanse.

Oamenii ne-au acordat încrederea vouă, în speranţa că veţi ţine minte că in campaniile electorale ne-am uitat în ochii lor şi am promis că vom face tot ce ne stă în puteri să le realizăm visurile.

AIE este şi produsul unui mare credit de încredere acordat de către partenerii noştri de dezvoltare. Ne-am obişnuit sub umbra neagră a disputelor politice, să nu deosebim binele de rău. Dar să nu uităm că prietenii noştri urmăresc cu îngrijorare ce se întâmpla la Chişinău. Nu ne dăm seama că, de fapt, ne trădam poporul şi prietenii, iar trădarea nu se iartă.

Hazardul şi nesăbuinţa ar putea pentru totdeauna sa închidă perspectiva viitorului european, iar RM să devină captiva sistemului geopolitic, din care se distanţează cu atâta greu.

Stimaţi colegi!

PLDM, fiind un partid de centru-dreapta, ne-am dorit şi ne dorim ca într-o alianţă aşa ca a noastră, să vedem aceleaşi soluţii la problemele cu care se confruntă Republica Moldova. O ştim cu toţi, practica politică din multe ţări ale lumii demonstrează că este deosebit de dificil de activat într-o coaliţie din mai multe partide, dar nu imposibil. Cu atât mai mult într-o democraţie fragilă precum R. Moldova.

Spiritele par mai învrăjbite decât oricând, iar societatea vede seară de seară la televiziunile aservite cum un lider de partid îl învinuieşte de toate relele pe altul… S-a ajuns prea departe, stimaţi politicieni. Opriţi-vă!

Evenimentele din anii ’90 au demonstrat faptul că politician nu poţi deveni decât după ani îndelungaţi de muncă activă, de studii serioase politice, de calităţi umane precum onoarea, demnitatea, perseverenţa. Nu sunt în situaţia de a da note, doar caut răspunsuri la întrebarea : de ce am ajuns azi în situaţia când planează pericolul să fie frânt zborul unei Alianţe în care cetăţenii R. Moldova au investit speranţe, vise, aşteptări. Avem noi vreun drept, mandat de la ei, pentru a ne aventura în alte alegeri? Răspund printr-un “NU!” categoric.

Stimaţi deputaţi, da,cu adevărat suntem diferiţi, dar experienţa pe care am trăit-o în aceşti ani a făcut dovada că PLDM, PDM şi PL, partide care au format AIE, nu sunt chiar atât de ireconciliabile.

Alianţele se pregătesc, se fac cu mare greu şi, culmea! permanent este riscul să se destrame. Iar aici, la destrămare, fiecare se crede în drept să-şi “aducă contribuţia”… până la sufocare.

Stimaţi colegi, este prea de tot, lucrurile au degradat şi au ajuns prea departe. AIE este guvernarea constituită de 3 partide democratice, votul de neîncredere acordat azi Guvernului este votul de neîncredere acordat nouă tuturor.

Guvernul este al AIE, nu al lui Filat, nu al PLDM-lui. Ce faceţi cu colegii voştri de partid delegaţi in Guvern? Recunoaşteţi ca, de fapt, în aceşti ani ei nu şi-au îndeplinit misiunea şi obligaţiunea faţă de ţară şi cetăţeni? De ce nu ia-ţi retras atunci când aţi văzut că nu-şi îndeplinesc sarcina. Aceasta este logica lucrurilor si acţiunilor, iar consecinţa lor va trebui să v-o asumaţi pe deplin.

Stimaţi colegi deputaţi, bravii noştri bărbaţi, nu aruncaţi cu pietre într-un Guvern care este al nostru, al AIE.

Mă adresez Dvs., stimaţi politicieni bărbaţi, deoarece cu greu pot crede că o doamnă deputat de orientare liberală sau democrată din această sală, poate să ridice azi mâna pentru demiterea Guvernului, când ştie că, de fapt, acest vot înseamnă că zborul copiilor, nepoţilor într-o lume mai bună, mai prosperă — va fi frânt, iar o altă şansă atât de aproape de noi, am putea să n-o mai avem.

Pe final, Vă îndemn să nu dezamăgim poporul şi să nu ne distrugem viitorul!!!

Sursa: www.pldm.md

Raportul Primului Ministru Vlad Filat Alocuţiunea vicepreşedintelui PLDM, preşedintele fracţiunii parlamentare, Valeriu Streleţ, pe marginea moţiunii de cenzură împotriva guvernului