Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Adrian Candu: Votăm pentru retragerea încrederii premierului şi nu împotriva programului de guvernare

|versiune pentru tipar||
PDM / 5 martie 2013
Partidul Democrat din Moldova

Deputatul democrat Andrian Candu a anunţat că fracţiunea Partidului Democrat a decis să acorde vor de neîncredere premierului Vlad Filat pentru că acesta pune interesele personale mai presus decât interesele cetăţenilor ţării. “Nu vorbim de retragerea programului de guvernare, dar de retragerea încrederii unei singure persoane — a lui Vlad Filat”, a declarat democratul în cadrul dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură privind acordarea votului de neîncredere prim-ministrului.

“Un act de trădare nu este un act nobil, aţi trădat idealurile noastre. Integrarea în UE este un vis pentru care luptă mai multe generaţii şi pentru care luptăm şi noi. Acest vis al integrării poate fi năruit. Astăzi, noi votăm pentru a salva acest vis. Eu şi colegii mei vom vota împotriva lui Filat şi vom mai da o şansă visului”, a spus democratul.

Totodată, Andrian Candu a declarat că succesele înregistrate de ţara noastră privind parcursul european nu sunt un rezultat personal al premierului, ci al echipei guvernamentale.

“Domnule Filat, unul din obiectivele AIE este lupta cu fenomenul corupţiei, însă cum luptaţi dvs? V-aţi supărat şi nu le permiteţi oamenilor să intre în Guvern? Aţi ajuns subiect de parodii, nu vă mai credem nu doar noi, nu va mai cred nici investitorii şi ambasadori au devenit mai reticenţi. Nu mai aveţi suport din partea noastră, nu mai puneţi interesele personale mai presus decât interesele cetăţenilor acestei ţări. Moldova nu este Filat! Plecaţi şi nu distrugeţi visul european. Astăzi, democraţii vor vota împotriva lui Vlad Filat şi credem că doar aşa R. Moldova mai are o şansă”, a subliniat deputatul democrat.

Discursul deputatului PDM, Andrian Cadu, în cadrul dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură privind acordarea votului de neîncredere prim-ministrului

Îmi voi începe acest discurs, prin a-l cita pe cel care a avut o viziune şi un VIS, cel care a luptat pentru ţara sa şi semenii săi, cel care a pus mai presus de interesul său interesul ţării. Este vorba de Martin Luther King.

“I have a dream”, spunea el — Eu am un VIS.

Priviţi acest drapel al Uniunii Europene, drapelul Europei. Cele 12 stele reprezintă simbolul unităţii, solidarităţii şi armoniei. Este simbolul dreptăţii, toleranţei şi a consensului. Sunt valori cu care trăieşte UE, occidentul şi sunt valorile la care noi tindem.

Acest simbol, pentru noi, este speranţa bunăstării. Este speranţa zilei de mâine. Îmi doresc atât de mult ca, într-o bună zi, acest drapel sa fie arborat pe toate clădirile guvernamentale de la Chişinău, alături de Tricolorul nostru. Doar aşa ne vom împlini VISUL — un VIS spre care atât de mult tindem, un VIS care urma să fie realizat de o Alianţă de Guvernare, chiar deşi imperfectă, dar o Alianţă pentru Integrare Europeană.

Este VISUL pentru care luptă generaţii, este VISUL pe care ni-l dorim REALITATE, pentru noi toţi şi pentru urmaşii noştri, un VIS ce riscă sa fie spulberat printr-un act nesăbuit şi lipsit de responsabilitate, săvârşit în data de 13 februarie, atunci când cineva a decis că propriile ambiţii şi setea de putere sunt mai importante decât VISUL.

Intr-o alianţă, ca şi într-o familie, comunicarea, colegialitatea, încrederea şi consensul stau în capul mesei. Vă mai readuc aminte că acest simbol al Europei, stelele pe fundal albastru, înseamnă unitate, solidaritate şi armonie, uniţi prin diversitate.

Iar un act de trădare nu este un act nobil, trădarea tot trădare rămâne indiferent de motive. Aţi trădat aceste idealuri, pe care încercăm sa le consacrăm. Nu aş vrea să blamez acum foştii colegi de alianţă, cei din PLDM, nu este vorba de voi, căci ştim, vedem, simţim că nu s-a consultat nimeni cu voi. Nu aţi fost întrebaţi, decizia a fost una personală, plină de ambiţii si cu miros de rivalitate.

Astăzi încă mai putem salva ceva. Este doar o singură persoană care se crede Rege al Soarelui şi consideră că după el — măcar şi potopul.

Citez “demisia mea va duce la alegeri anticipate”. Cum adică? Ţara asta poate să aibă doar un prim-ministru? Deja de o vreme încoace vorbim de o demisie onorabilă. Nu vorbim de retragerea încrederii guvernului sau a membrilor lui. Nu vorbim de renunţarea la programul de guvernare. Vorbim doar de retragerea încrederii dlui Filat, cel care prin ambiţiile sale pune în pericol VISUL. Cel pentru care ilegalităţile de la vamă, fisc şi achiziţii sau fraudele de la Banca de Economii sunt fenomene normale. Cel care, contrar legii, îşi permite să dea indicaţii telefonice pentru a bloca sau debloca conturi, pentru a reduce sau majora în mod arbitrar amenzi. Aşa credeţi, dle Filat, că vom atrage investitorii străini?

Unul din obiectivele de bază în activitatea Guvernului este, citez, “consolidarea sistemului naţional de integritate şi de luptă împotriva corupţiei”.

Cum înţelegeţi, dle Filat, să luptaţi cu corupţia? Prin a interzice accesul cuiva în Casa Guvernului? V-aţi supărat pe cineva şi aţi închis uşile la Guvern ca să nu treacă nimeni nepoftit? Aţi ajuns déjà personaj de parodii, fiind ridiculizat de societate.

Şi în loc să aplecaţi capul, să recunoaşteţi că aţi greşit, ce faceţi? Ameninţaţi cu anticipatele în cazul în care ne vom atinge de “Măria Ta”!?

Nu vedeţi oare că v-aţi pierdut credibilitatea? Nu vă mai credem noi. Nu vă mai cred investitorii străini. Nu va mai crede FMI-ul şi nici Comunitatea Europeană. Nu vedeţi oare că şi ambasadele occidentale sunt reticente, mai ales după ce v-aţi manifestat prin acest comportament în ultimul timp?

Ştiţi de ce? Pentru că nu aşa înţeleg ei şi nu aşa înţelegem noi că ar trebui să fie comportamentul unui prim-ministru.

Spuneţi-ne, ce aţi făcut pentru această ţară? Toate succesele reformelor şi succesul apropierii de UE sunt succesele Alianţei. Şi nu o spunem noi, dar vă spun şi cei diplomaţi şi demnitari de rang înalt care ne vizitează ţara.

Nu există un rezultat personal. Este un rezultat al unei echipe guvernamentale şi a unui suport politic în Parlament. Vă spunem acum, a câta oară, nu mai aveţi acest suport din partea noastră. Nu puneţi interesele personale mai presus de interesul ţării.

Ce exemplu dăm noi partenerilor noştri? Ne-au acordat încredere prin vizitele lor — şi Biden, şi Merkel, şi Barroso. Ei au dat încredere Alianţei şi VISULUI nostru, nu dlui Filat.

Căci Moldova nu este Filat!

Moldova nu este a noastră, nici a D-ta, ci a urmaşilor noştri. Se pare ca nu aţi înţeles această lecţie.

Plecaţi, nu ne distrugeţi VISUL!

Astăzi, eu şi colegii mei vom vota împotriva lui Filat, ca să mai dăm o şansă VISULUI.

Sursa: www.pdm.md

Democraţii din municipiul Chişinău au marcat sosirea primăverii PDM a votat pentru exprimarea neîncredereii faţă de premierul Vlad Filat