Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Iurie Leancă este candidatul PLDM la funcţia de premier

|versiune pentru tipar||
PLDM / 14 mai 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova l-a înaintat pe prim-vicepreşedintele partidului, premierul interimar Iurie Leancă în calitate de candidat la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova. Despre aceasta a anunţat în cadrul unui briefing de presă preşedintele PLDM, Vlad Filat.

Decizia a fost luată de Biroul Permanent Central al partidului, reieşind din angajamentul PLDM de a crea un guvern pro-european, care să accelereze viteza reformelor necesare pentru asigurarea unui viitor european Republicii Moldova, a precizat Vlad Filat.

Preşedintele PLDM a specificat că noul guvern va trebui să facă faţă unor provocări serioase pentru asigurarea funcţionalităţii instituţiilor statului în afara intereselor înguste personale, de grup sau de partid şi să asigure o guvernare eficientă, fără condiţionalităţi politice sau de orice altă natură, punând la bază interesul naţional.

PLDM va insista ca noul guvern să fie constituit în baza unor principii clare, care să asigure transparenţa maximă în procesul de consultări şi negocieri. În acest sens, PLDM se angajează să facă publice acordul politic propus semnării, regulile de joc, programul de guvernare, partajarea domeniilor de activitate, precum şi nominalizările necesare.

În acelaşi timp, PLDM nu va accepta şantajul politic sau condiţionări impuse cu scopul de a apăra interesele înguste ale cuiva. Primul ministru şi întregul guvern trebuie să dispună de toate instrumentele necesare şi suportul politic pentru asigurarea viitorului european al ţării, a subliniat Vlad Filat.

“Republica Moldova are nevoie de un guvern democratic, european mai mult ca oricând. Doar astfel vom putea onora angajamentele asumate în faţa cetăţenilor şi vom putea face faţă provocărilor care stau în faţa noastră. De aceea, poziţia tranşantă a PLDM este, în primul rând, votarea guvernului, după care putem vorbi despre delegarea responsabilităţilor la nivelul altor instituţii ale statului”, a precizat Vlad Filat.

Pentru crearea unui nou guvern, PLDM va negocia cu Partidul Democrat, deputaţii neafiliaţi, reprezentanţii reformatorilor din PL, grupurile de deputaţi care sunt gata să sprijine modernizarea ţării. Ca urmare a deciziei Consiliului Politic Naţional al PLDM, din 26 aprilie, nu vor fi purtate negocieri cu deputaţii din grupul Ghimpu, care manifestă o atitudine distructivă faţă de asigurarea funcţionalităţii actului de guvernare.

“Considerăm că negocierile şi consultările pe marginea formării noului guvern sunt un adevărat test de maturitate politică, care va scoate în vileag cine şi ce interese promovează în realitate”, a punctat Vlad Filat.

În calitate de negociatori în vederea formării noului guvern au fost desemnaţi vicepreşedinţii PLDM: Liliana Palihovici, Valeriu Streleţ şi Vadim Pistrinciuc.

Candidatul PLDM la funcţia de premier, Iurie Leancă a declarat că decizia Biroului Permanent Central este o onoare, dar şi o mare responsabilitate.

“Ţinând cont de perioada pe care o parcurgem, dar şi de miza pe care o avem în faţa noastră, sunt convins că avem nevoie de o perioadă de stabilitate, astfel încât cetăţenii să vadă rezultatele reformelor, schimbarea condiţiilor sociale”, a spus Iurie Leancă.

Candidatura PLDM la funcţia de prim-ministru va fi prezentată preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Sursa: www.pldm.md

Liderul PLDM, Vlad Filat, s-a întâlnit cu locuitorii din com. Manta, raionul Cahul Mesajul vicepreşedintei PLDM, Liliana Palihovici, cu ocazia Zilei Familiei