Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimenteComune

PLDM, PDM şi PL au semnat Acordul de constituire a AIE-3

|versiune pentru tipar||
PLDMPDMPL / 23 iulie 2015 | 
PLDM, PDM şi PL au semnat Acordul de constituire a AIE-3

Pe 23 iulie 2015, la Chişinău, liderii partidelor pro-europene au semnat Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 3. Acordul a fost semnat de Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat (PDM) şi de Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL). De asemenea, cei trei lideri de partid au semnat şi un document adiţional, care prevede demararea procedurii de organizare a referendumului constituţional, prin depunerea unei sesizări la Curtea Constituţională.

“Obiectivul pe care îl avem în faţă, în modul cel mai direct, este din năzuinţele oamenilor. Avem nevoie să implementăm reforma, dar într-o manieră foarte responsabilă şi cu urmări directe pentru situaţia din ţară. Am convenit împreună că vom asigura o reformă profundă, inclusiv la instituţiile de drept. Trebuie să scot în evidenţă că instituţiile de drept din Republica Moldova să fie scoase de sub orice formă de subordonare politică şi cred că de această dată avem determinarea necesară”, a declarat Vlad Filat.

“Alianţa pentru Integrare Europeană are o cauză în jurul căreia a fost constituită şi această cauză se numeşte integrarea europeană, dezvoltarea europeană a Republicii Moldova, ceea ce întâi de toate înseamnă abordări europene în dezvoltarea economică, dezvoltarea socială, asigurarea unui nivel de trai decent pentru oameni, asigurarea unui stat de drept, respectarea drepturilor omului şi nu în ultimul rând, Alianţa pe care am constituit-o este îndreptată spre asigurarea întăririi ţării în faţa provocărilor, atât de ordin intern, cât şi de ordin extern”, a declarat Marian Lupu.

“Semnarea Acordului de azi înseamnă de fapt nu doar refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană, dar cel mai important lucru, acea garanţie pentru continuarea cursului european, fără de care Moldova, noi cetăţenii, nu avem viitor. Probleme multe, situaţia este foarte delicată şi dificilă, de aceea, noi, liberalii, am acceptat şi suntem alături de colegii din PLDM şi PDM pentru a contribui la această schimbare”, a spus Mihai Ghimpu.

Precizăm că Acordul de constituire a AIE 3 prevede şi repartizarea principalelor funcţii în stat, a cabinetului de miniştri, dar şi a agenţiilor de stat între PD, PL şi PLDM.