Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Apelul Comitetului pentru Apararea Independentei si Constitutiei Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PPCDAMNPSDM (astăzi PSD) • PSLPR (astăzi PL) • PEMAVE (astăzi PVE) • PDMUCM / 24 noiembrie 2003
Noi, reprezentantii partidelor politice si ai societatii civile, exprimandu-ne atasamentul fata de independenta tarii si regimul ei constitutional, fiind ghidati de dorinta de a rezolva conflictul transnistrean in baza legislatiei in vigoare si a Constitutiei, fiind ingrijorati de situatia critica in care s-a pomenit tara noastra dupa inaintarea Memorandumului Federatiei Ruse din 15 noiembrie 2003, fiind constienti ca semnarea acestui Memorandum ar conduce la destabilizarea de proportii a situatiei politice din tara cu consecinte de lunga durata, facem apel catre:

1. Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin, catre Guvern si partidul de guvernamant in ansamblu

2. Conducerea Parlamentului Republicii Moldova sa convoace de urgenta o sedinta extraordinara si speciala a legislativului in problema Memorandumului Federatiei Ruse, cu participarea membrilor Comitetului pentru Apararea Independentei si Constitutiei Republicii Moldova si transmisiunea in direct a acestei sedinte.

3. Compania “Teleradio-Moldova” sa asigure timp de emisie Comitetului pentru Apararea Independentei si Constitutiei Republicii Moldova pentru a aduce la cunostinta opiniei publice pozitia sa fata de Memorandumul din 15 noiembrie 2003.

4. Tarile membre ale OSCE sa ia o pozitie principiala in cadrul Reuniunii de la Maastricht fata de prezenta militara rusa si sa respinga planul de distrugere a independentei Republicii Moldova prin Memorandumul din 15 noiembrie 2003 propus de Federatia Rusa. Problema reorganizarii interne a tarii poate fi discutata doar dupa retragerea neconditionata a armatei ruse si a arsenalului ei militar de pe teritoriul nostru national, in conformitate cu deciziile Summit-elor OSCE de la Istanbul si Porto, si democratizarea raioanelor de est ale tarii.

5. Toti cetatenii Republicii Moldova sa se patrunda de gravitatea momentului politic si sa se manifeste activ si solidar in apararea independentei si a regimului constitutional al tarii.

Sa venim cu totii, incepand cu ziua de miercuri, 26 noiembrie 2003, orele 10.00, in centrul Chisinaului, pentru a ne apara Tara si Constitutia.

Declaram ca in cazul in care presedintele Voronin va incalca juramantul (art. 79) si Constitutia (art. 1,2 si 142) si va semna Memorandumul impus de Rusia, vom cere demisia lui imediata si anuntarea unor alegeri parlamentare anticipate.

/Flux, an. VII, nr. 130 (1118), 25 noiembrie 2003/
Declaraţie de presă a formaţiunilor politice Alianţa Social-Democrată, Partidul Liberal şi Alianţa Independenţilor Apelul Comitetului pentru Apărarea Independenţei şi a Constituţiei Republicii Moldova către Misiunile diplomatice acreditate la Chişinău