Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 Partide

Partidul politic “Partidul Verde Ecologist” (PVE)

Anatolie Prohniţchi
Anatolie Prohniţchi
Preşedinte PVE
Data înregistrării: 9 aprilie 1992
Doctrina: Ecologistă
Nr. de membri: ~ 4,500 (07/2018)

Programul PVEadoptat la Congresul V din 15 iulie 2012

Statutul PVE


Simbolica Partidului Verde Ecologist (PVE)
MD-2012, Republica Moldova
Chişinău, str. Bucureşti 59
Mob.: (373) 69114821
e-mail: pve.moldova@gmail.com
http://www.greenparty.md

Declaraţii şi comunicate de presă

Masa rotundă internaţională “Să salvăm râul Nistru!”
29 mai 2017
Activitatea face parte din cadrul evenimentelor campaniei cu acelaşi nume desfăşurate de Partidul Verde Ecologist. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Verzii din Ucraina şi cu susţinerea Verzilor Europeni[]
Patru partide au adresat o scrisoare experţilor din Comisia de la Veneţia
16 mai 2017

Scurt istoric

Denumirile precedente

Partidul Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova (PEMAVE) [9.04.1992 – 15.07.2012]

Arhiva documentelor

Programul din 2008adoptat la Congresul IV din 25 mai 2008

Statutul din 2008adoptat la Congresul IV din 25 mai 2008

Programul din 2004adoptat la Congresul III din 25 decembrie 2004

Raportul financiar din 2017

Raportul financiar din 2016

Raportul financiar din 2015

Raportul financiar din 2014

Partidul Verde Ecologist (PVE) a fost constituit la 21 martie 1992 sub denumirea de Partidul “Alianţa Verde” din Moldova (PEMAVE), înregistrat de Ministerul Justiţiei la 9 aprilie acelaşi an şi reînregistrat la 26 februarie 1999. PVE este un partid politic cu doctrină ecologistă.

Calitatea de preşedinte al partidului a fost exercitată în perioada 1992–2012 de Gheorghe Malarciuc, Mircea Ciuhrii, Ion Dediu, Andrei Dumbrăveanu şi Vladimir Braga. Din 15 iulie 2012 funcţia de preşedinte al Partidului Verde Ecologist este ocupată de Anatolie Prohniţchi.

Partidul nu participă activ în viaţa politică din Republica Moldova. La ultimele alegeri parlamentare din noiembrie 2014 la care a participat PVE, formaţiunea nu a trecut pragul electoral.

Din anul 2008 PVE este membru cu drepturi depline al Partidului Verde European (European Greens).


Crearea Partidului Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova (PEMAVE)

Congresul de constituire a Partidului Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova s-a desfăşurat la 21 martie 1992. Congresul a aprobat Programul, Statutul şi a ales organele de conducere ale partidului. În calitate de preşedinte al noii formaţiuni politice a fost ales Gheorghe Malarciuc.

Comitetul pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova

La 24 noiembrie 2003, ca urmare a Memorandului propus de Federaţia Rusă (Planul Kozak) privind soluţionarea conflictului transnistrean, mai multe partide politice şi organizaţii ale societăţii civile din Republica Moldova, au declarat constituirea Comitetului pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova. Scopul principal al Comitetului era să coordoneze acţiunile forţelor politice parlamentare şi extraparlamentare şi ale societăţii civile în identificarea soluţiilor viabile şi echitabile de rezolvare a diferendului transnistrean în conformitate cu prevederile Constituţiei. Din componenţa Comitetului au făcut parte: Partidul Popular Creştin Democrat, Alianţa “Moldova Noastră”, Partidul Social Democrat din Moldova, Partidul Social-Liberal, Partidul Reformei, Partidul Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova, Partidul Democrat din Moldova, Uniunea Centristă din Moldova, Partidul Naţional Român şi un grup de asociaţii obşteşti din Republica Moldova.

Congresul V Extraordinar al PEMAVE din 15 iulie 2012

Congresul a aprobat mai multe modificări şi completări la documentele statutare şi a ales noile organe de conducere ale partidului. Astfel, delegaţii au aprobat noua denumire a partidului “Partidul Verde Ecologist” (PVE) şi au adoptat modificări în Statutul şi Programul partidului.

Totodată, congresul l-a ales cu unanimitate de voturi pe Anatolie Prohniţchi în calitate de preşedinte al formaţiunii. În calitate de prim-vicepreşedinte a fost ales Alexei Palancean iar vicepreşedinţi au fost numiţi Eleonora Cojocari, Serghei Albu şi Victor Bobu. De asemenea, delegaţii l-au ales pe Alecu Reniţă în calitate de preşedinte de onoare al partidului, iar Victoria Covali a fost susţinută la funcţia de Secretar General.

Potrivit organizatorilor, la lucrările congresului au participat 165 de delegaţi din 21 de raioane ale ţării.