Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePL

Mai mulţi lideri ai Partidului Liberal cer reformarea partidului

|versiune pentru tipar||
PL / 12 aprilie 2013 | 
Mai mulţi lideri ai Partidului Liberal cer reformarea partidului

Pe 12 aprilie 2013, un grup de deputaţi, miniştri, viceminiştri şi lideri ai structurilor teritoriale ale Partidului Liberal a anunţat crearea Consiliul ad-hoc de Reformare a Partidului Liberal. În cadrul conferinţei de presă convocate de membrii grupului a fost dată citirii o declaraţie prin care a fost solicitată organizarea Congresului extraordinar al partidului pentru alegerea prim-vicepreşedintelui Dorin Chirtoacă în funcţia de preşedinte al acestei formaţiuni.

Prim-vicepreşedintele PL, Ion Hadârcă a asigurat opinia publică că: “acest pas pe care îl facem acum a fost îndelung cumpănit, răspunde unor aşteptări venite din spaţiul mediatic, din treritou, la fel ca şi din afara Republicii. Am decis să rupem tăcerea. Aş vrea să anticipez, să nu interpretaţi ca o încercare de scindare, de acuze, dimpotrivă considerăm acest Consiliu ad-hoc pentru Reformarea PL, pentru păstrarea capacităţilor partidului, pentru a ne menţine pe un eşichier politic favorabil, de a democratiza viaţa internă şi a menţine capacitatea dialogului şi a negocierilor”.

În aceeaşi ordine de idei, deputatul PL, Ana Guţu, a afirmat că “ţinând cont de criza politică, fiind îngrijoraţi de riscul revenirii comuniştilor, pledăm pentru reformarea internă a Partidului Liberal. Conştientizând aceste lucruri, considerăm necesară menţinerea cursului european şi revenirea la masa de negocieri cu foştii parteneri de coaliţie. Totodată, ne exprimăm regretul faţă de atacurile împotriva mass-media şi pledăm pentru încetarea presiunilor asupra presei … este oportună convocarea congresului extraordinar pentru democratizarea vieţii interne şi promovarae lui Dorin Chirtoacă. Apreciem meritele lui Mihai Ghimpu, totodată, avînd în vedere evoluţia evenimentelor politice, considerăm că este momentul potrivit ca la conducerea partidului să revină lui Chirtoacă, este momentul reînoirii”.

Declaraţia a fost semnată printre de deputaţii Ana Guţu, Valeriu Saharneanu, Ion Hadârcă, Vadim Cojocaru, Vadim Vacarciuc, Oleg Bodrug, Anatol Arhire, dar şi de miniştrii Vitalie Marinuţa şi Gheorghe Şalaru. Printre semnatari ai declaraţie a mai fost un şir de vice-miniştri liberari şi conducători ai filialelor teritoriale ale formaţiunii: Boris Gherasim, Sergiu Ciobanu, Ştefan Chitoroagă, Octavian Bodişteanu, Tatiana Potâng, Marin Adam, Sergiu Miron, Leonid Paerele, Albina Păvălean, Ştefan Vlas, Dl. Turtureanu, Ştefan Chirtoroagă, Nicolae Balcanuţa, Boris Ivas, Roman Gherasimov, Mihail Roibu, Dl. Juganaru, Dl. Pavalachi, Dionisie Boaghe, Valeriu Racu.

ADEPT precizează că acţiunile şi apelul de reformare a PL au avut loc în contextul încercărilor de depăşire a crizei guvernamentale, survenite în urma votului de neîncredere acordat Guvernului Republicii Moldova la 5 martie 2013, prin desemnarea de către şeful statului, la 10 aprilie, a liderului Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, în calitate de candidat la funcţia de Prim-ministru. Preşedintele PL (în exerciţiu), Mihai Ghimpu, a pledat categoric împotriva candidaturii lui Vlad Filat, preferînd trecerea formaţiunii în opoziţie.