Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimenteComune

Referendum privind simplificarea procedurii de alegere a şefului statului

|versiune pentru tipar||
PLDMPDMPL / 15 ianuarie 2012 | 
Referendum privind simplificarea procedurii de alegere a şefului statului (Foto: inprofunzime.md)

Pe 15 ianuarie 2012, la Chişinău, partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au semnat o declaraţie publică privind căile de soluţionare a crizei constituţionale şi de asigurare a stabilităţii politice în următoarea perioadă.

Liderii celor trei partide din AIE propun organizarea unui referendum constituţional cu privire la simplificarea procedurii de alegere a şefului statului, nu mai tîrziu de luna aprilie 2012 iar în maximum o lună de zile după validarea rezultatelor lui se va purcede la alegerea şefului statului. “Aceasta este decizia AIE. Este o decizie solidară care urmează să fie implementată în mod solidar pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a declarat preşedintele PLDM, Vlad Filat.

În opinia liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, această decizie este unica posibilitate de alegere a preşedintelui reieşind din actuala conjunctură politică şi unica soluţie care poate debloca criza politică din ţară. “Din anul 2000, cînd a fost modificată Constituţia şi a trecut la alegerea preşedintelui în Parlament, au fost întreprinse nouă tentative de a alege preşedintele. Doar două dintre ele — în 2001 şi 2005 — au fost reuşite. Aceasta arată că mecanismul nu funcţionează şi că trebuie schimbat”, a spus liderul democrat.

Totodată, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, spune că opoziţia va fi împotriva modificării Constituţiei, dar se arată convins că cetăţenii vor susţine propunerea Alianţei.

Ultimul referendum privind materia constituţională s-a desfăşurat pe 5 septembrie 2010, ca urmare a încercărilor eşuate de alegere a preşedintelui. Atunci, cetăţenii au fost chemaţi la urne ca să decidă, dacă sunt pentru alegerea directă a şefului statului de către popor, sau pentru alegerea preşedintelui în Parlament. Referendumul a eşuat din cauza prezenţei joase la urne.