Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Vlad Plahotniuc revine în rândurile PDM în funcţia de prim-vicepreşedinte a formaţiunii

|versiune pentru tipar||
PDM / 21 decembrie 2015
Partidul Democrat din Moldova

Vlad Plahotniuc revine în rândurile Partidului Democrat din Moldova şi va participa direct la formarea majorităţii parlamentare, care să garanteze o guvernare stabilă.

Într-o postare pe FB, acesta a scris că scopul său, dar şi al PDM, este să participe la crearea unei majorităţi care să asigure un suport politic consistent pentru ceea de ce are nevoie Moldova acum: o terapie de şoc, pentru a o scoate din criza în care se află.

“După o perioadă de timp în care am putut privi mai detaşat scena politică din ţara noastră, am ajuns la concluzia că, deja de câţiva ani, partidele politice se învârt în acelaşi cerc vicios şi nu reuşesc să găsească soluţii de ieşire. Avem aceleaşi crize dominate de frustrări şi orgolii, aceleaşi lupte nebune după funcţii, dar lipseşte cel mai important lucru: crearea unor mecanisme politice funcţionale, care să asigure stabilitatea majorităţii parlamentare şi, implicit, a viitorului Guvern. Ceea ce ne-a lipsit în mod clar, din 2009 încoace, a fost stabilitatea. Am mers din alegeri în alegeri, ceea ce a ţinut scena politică într-o permanentă tensiune, iar Guvernele, în loc să facă reforme radicale, au fost mai mult în situaţia de a rezista în faţa crizelor politice.

Chiar şi în aceste zile, în loc să se caute soluţii pentru formarea unei majorităţi politice cât mai stabile, dezbaterea este legată de cine ce funcţii să ocupe, lucru care acţionează total împotriva eforturilor de formare a majorităţii parlamentare. De ce nu avem majoritate politică până acum? Pentru că se caută prim-miniştri şi preşedinţi, în loc să se caute mai întâi voturi şi soluţii politice pe termen lung.

Zilele trecute, am avut întâlniri cu mai mulţi parteneri externi, oficiali veniţi să discute situaţia politică din ţara noastră, dar şi membri ai corpului diplomatic. Ei au solicitat să afle şi opinia mea legată de modul în care putem asigura această stabilitate politică şi mă bucur că pe ei îi preocupă în primul rând acest subiect, pe care şi eu îl consider prioritar. În zadar vorbim despre reforme radicale şi despre terapia de şoc prin care trebuie să treacă Moldova pentru a ieşi din criza în care se află, câtă vreme nu avem măcar un an de zile de stabilitate, fără războaie politice, fără a avea campanii electorale în faţă. Le-am prezentat soluţiile, aşa cum le văd eu, şi am fost întrebat de ce nu mă implic în implementarea lor, dacă există astfel de soluţii. Am promis atunci că mă voi implica, iar acum a venit momentul să o fac.

Începând de astăzi, revin în partid şi voi participa în mod direct la formarea majorităţii parlamentare care să asigure o guvernare stabilă şi care sper să reuşească să cumuleze inclusiv voturile necesare pentru alegerea preşedintelui ţării în luna martie, anul viitor. Scopul meu şi al PDM este să participăm la crearea unei majorităţi care să asigure un suport politic consistent pentru ceea ce are nevoie Republica Moldova acum: o terapie de şoc, care să o scoată din criza în care se află, atât economic şi social, cât şi politic.

Dacă nu suntem în stare să formăm acum această majoritate politică stabilă, atunci ne rămâne doar soluţia anticipatelor. Improvizaţiile pe termen scurt nu mai pot fi acceptate în situaţia în care se află Republica Moldova. Anticipatele ne vor aduce însă tot la masa negocierilor, poate însă într-un format diferit şi cu ţara mai adânc afundată în criză”, a anunţat Vlad Plahotniuc.

Sursa: www.pdm.md

Marian Lupu: Salut intenţia de a pune bazele unei platforme parlamentare social-democrate 34 de deputaţi din Parlamentul RM au constituit Platforma Social-Democrată pentru Moldova (PSDM)