Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Marian Lupu: Salut intenţia de a pune bazele unei platforme parlamentare social-democrate

|versiune pentru tipar||
PDM / 21 decembrie 2015
Partidul Democrat din Moldova

Voi face o declaraţie cu privire la subiectul politic al zilei. În urmă cu câteva ore, mai mulţi colegi din Parlamentul Republicii Moldova şi-au asumat să facă un pas spre obţinerea unui consens politic parlamentar mai larg.

Este un gest binevenit, în contextul politic atât de tensionat prin care trece Republica Moldova.

Consider că anume de maturitate au dat dovadă, astăzi, unii colegi din Parlament, dar şi de responsabilitate pentru viitorul ţării.

Personal, vreau să salut un asemenea gest, făcut de colegi parlamentari, fie ei şi din alt partid, iar aici nu ma refer la decizia lor de a părăsi PCRM, ci la decizia lor de a participa la formarea noii majorităţi parlamentare. În ultima vreme am fost nevoit să vorbesc mai mult despre iresponsabilitate când am făcut referire la alţi colegi. Ceea ce s-a întâmplat azi arată, că dincolo de politica de partid, poate să existe şi responsabilitate faţă de viitorul ţării.

Salut nu doar gestul, dar şi intenţia colegilor din Parlament de a pune bazele unei platforme parlamentare social-democrate.

Salut această intenţie, cu atât mai mult cu cât chiar Partidul Democrat din Moldova a fost cel care a venit cu propunerea respectivă, nu cu mult timp în urmă. Confirm că am adresat propunerea aceasta inclusiv fracţiunii PCRM, pentru că noi credem că Moldova are nevoie de o platformă social-democrată puternică, un proiect politic care să stea la baza reaşezării ţării noastre pe calea stabilităţii.

Nu de puţine ori, deputaţi din PCRM au votat pentru o guvernare pro-europeană, pentru măsuri de reformă, pentru măsuri social-democrate. Nu demult au votat chiar pentru un cabinet condus de un premier PLDM. Aceste lucruri, noi am spus mereu, ar trebui făcute în condiţii de maximă transparenţă. Şi aşa am venit cu ideea de a crea o platformă parlamentară.

Mă bucur că această intenţie a noastră a primit recunoaştere şi în zilele următoare ar putea deveni un proiect politic oficial.

Vă voi spune în continuare câteva dintre ideile pe care PDM le are cu referire la acest proiect care a devenit, astăzi, un proiect de actualitate.

Noi gândim că este utilă formarea unei structuri — sub forma unei platforme, în cadrul Parlamentului, în care să se reunească deputaţi care susţin măsuri pro-reformă, pro-Moldova, pro-modernizare, pro-Europa, pro-bunăstare pentru cei mulţi.

Noi gândim că este utilă crearea unei platforme parlamentare care ar urma să voteze unitar, pentru acele proiecte sociale şi pentru acele proiecte care implică dezvoltarea pro-europeană a ţării.

Formarea unei platforme consolidate în Parlament înseamnă automat un număr consolidat de voturi. Beneficiile sunt clare, un număr mai mare de voturi înseamnă o voce mai puternică în Parlament, înseamnă stabilitate, înseamnă suport consistent pentru noul guvern în implementarea reformelor şi a Acordului de Asociere cu UE.

Despre toate acestea, vom discuta concret cu colegii din Parlament care astăzi au anunţat dorinţa lor de a participa la crearea unei platforme parlamentare. Vom avea o prima întâlnire tehnică chiar în aceasta seara cu ei, din partea PDM va participa la discuţii o delegaţie condusa de colegul nostru Vlad Plahotniuc, a cărui revenire alături de noi o salut şi sunt sigur ca aportul lui va fi şi de aceasta dată unul important la formarea viitoarei majorităţi parlamentare, aşa cum a fost şi la formarea alianţelor precedente şi chiar la alegerea preşedintelui, în martie 2012, când după un timp foarte lung, Moldova a reuşit sa depăşească o criza politică foarte complicată.

La întâlnirea din aceasta seară vrem să vedem care este viziunea colegilor deputaţi legată de crearea platformei social-democrate, cum putem concretiza cât mai rapid acest proiect politic important.

O astfel de platformă poate constitui nucleul pentru o majoritate parlamentară pro-europeană stabilă.

De aceea, eu sper ca echipele care vor participa la discuţia din aceasta seară vor reuşi să stabilească rapid principalele obiective ale aceşti colaborări, iar până la sfârşitul săptămânii să putem semna acordul politic de constituire a platformei social-democrate.

Văd acest moment ca pe unul foarte important, un pas mare care se face spre ieşirea din criza politică în care suntem.

La întâlnirea cu şeful statului de astăzi, vom pune în discuţie şi faptul că, iată, am putea avea un suport consistent din partea acestui grup de deputaţi, în formarea noii majorităţi parlamentare. Urmează să vedem care este decizia preşedintelui legat de momentul nominalizării unui candidat. În paralel, PDM îşi va concentra eforturile pentru a atrage cât mai mulţi deputaţi în majoritatea parlamentară pe care dorim să o construim cu colegii noştri din partidele pro-europene.

Vă mulţumesc.

Sursa: www.pdm.md

Marian Lupu: PDM nu va avea discuţii cu candidatul PLDM Ion Sturza Vlad Plahotniuc revine în rândurile PDM în funcţia de prim-vicepreşedinte a formaţiunii