Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Marian Lupu: PDM nu va avea discuţii cu candidatul PLDM Ion Sturza

|versiune pentru tipar||
PDM / 21 decembrie 2015
Partidul Democrat din Moldova

Preşedintele PDM, Marian Lupu, a anunţat în cadrul unui briefing de presă poziţia PDM faţă de nominalizarea de către preşedintele ţării a candidatului la funcţia de prim-ministru. În cadrul briefingului Marian Lupu a declarat următoarele:

Preşedintele Nicolae Timofti a propus un candidat fără legitimitate, fără susţinere parlamentară, fără şanse. Această nominalizare merge către un eşec garantat în Parlament.

Atât dl preşedintele, cât şi candidatul înaintat de domnia sa — sunt perfect conştienţi de acest lucru. Va urma o perioadă de show, cu un rezultat previzibil. Şansele unui cabinet Sturza sunt zero, iar acest lucru a reieşit clar. Acest lucru a fost explicat cu argumente raţionale în negocierile la care partidele parlamentare au participat, în ultima perioadă.

Vă rog să mă credeţi: această candidatură a fost discutată cu mult timp în urmă, pe ascuns. Ea a fost promovată zi de zi de un grup cu interese ascunse, s-a insistat ca picătura chinezească, până când astăzi preşedintele ţării a cedat şi a făcut nominalizarea.

Este regretabil acest gest. Sincer vă spun, regret că preşedintele a acceptat să fie atras în astfel de jocuri. Sper doar că dumnealui înţelege jocul pe care îl face şi sper că este conştient de toate consecinţele dacă vom intra într-un blocaj şi mai mare, politic, economic, parlamentar, inclusiv în cazul anticipatelor şi a regresului economic.

Încă o dată spun: această nominalizare nu are suport parlamentar şi a fost exclusă repetat în cadrul consultărilor, tocmai din cauză că acest “candidat” nu poate convinge. A spus-o exact aşa chiar Ion Sturza, cu câteva zile în urmă. Dumnealui, personal, a declarat că nu poate obţine voturile în Parlament.

Devine din ce în ce mai clar că această nominalizare este doar rezultatul unei înţelegeri pe care preşedintele a făcut-o cu PLDM în urmă cu o lună. O înţelegere ascunsă, un truc politic, căruia dl preşedinte i-a dat curs.

Asistăm la un joc de culise impus de acelaşi PLDM care a tras de timp cu negocierile, care ne dă tot temeiul să constatăm că urmăreşte blocarea ţării într-o criză politică şi economică.

Domnul Sturza devine astăzi o candidatură a PLDM, netransparentă, ascunsă în spatele termenului de tehnocrat.

PDM îşi menţine poziţia anunţată anterior. Noi nu vom lua în considerare această candidatură a PLDM.

Cât despre modul în care a fost făcută nominalizarea: aceasta s-a făcut abuziv, neconstituţional, fără respectarea opiniei majorităţii partidelor.

Şi din acest motiv, noi nu vom avea discuţii cu candidatul desemnat. Nu dorim să fim parte dintr-un truc politic. Ca să fie şi mai clar, nu vom avea o întâlnire cu candidatul PLDM — domnul Ion Sturza.

Acestea fiind spuse, noi ne declarăm optimişti că până pe 29 ianuarie, vom avea un guvern pro-european şi o majoritate parlamentară solidă. Imediat ce depăşim această tentativă ridicolă.

Sursa: www.pdm.md

PDM va iniţia consultări cu toate forţele politice din Parlament pentru a crea o majoritate parlamentară în jurul unui nou Guvern Marian Lupu: Salut intenţia de a pune bazele unei platforme parlamentare social-democrate