Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePLDM

PLDM se retrage din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană

|versiune pentru tipar||
PLDM / 13 februarie 2013 | 
PLDM se retrage din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană

Partidul Liberal Democrat din Moldova se retrage din cadrul acordului de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană începînd cu 13 februarie 2013, anunţul a fost făcut public în cadrul unui briefing de presă de prim-ministrul Republicii Moldova şi preşedintele PLDM, Vladimir Filat.

Potrivit liderului liberal-democrat “unele partide aflate formal la guvernare au încercat să instituie diferite piedici, au încercat să obstrucţioneze actul guvernării, percepîndu-l ca pe un exerciţiu politic al unei singure formaţiuni” iar “influenţa oligarhică în AIE a adus la deformarea sistemului politic în Republica Moldova, cînd activitatea instituţiilor statului doar în aparenţă corespunde standardelor democratice”.

În concluzie, Vlad Filat a subliniat că “acordul politic de constituire a AIE trebuie revizuit, pentru că în forma sa actuală a devenit o frînă în exercitarea actului de guvernare şi duce la oligarhizarea şi criminalizarea ţării. În condiţii de limitare reală a prerogativelor constituţionale ale Guvernului şi a Primului ministru în exerciţiu, a devenit imposibilă realizarea programului de guvernare”.

Totodată, Partidul Liberal Democrat din Moldova se adresează partenerilor din AIE să înceapă negocierea unui nou acord de redresare şi de funcţionare în continuare a majorităţii parlamentare în baza componentelor AIE, cu excluderea din textul noului acord a prevederilor neconforme legilor şi practicilor democratice.