Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePLDM

Evenimente ale PLDM la tema “Relaţii interpartinice”

PLDM, PDM şi PL au semnat Acordul de constituire a AIE-3
23 iulie 2015 | 
Pe 23 iulie 2015, la Chişinău, liderii partidelor pro-europene au semnat Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 3. Acordul a fost semnat de Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat (PDM) şi de Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL)[]
Constituirea Alianţei Politice pentru Moldova Europeană
23 ianuarie 2015 | 
Pe 23 ianuarie 2015, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidul Democrat din Moldova (PDM) au semnat Acordul de constituire a Alianţei de guvernare, numită Alianţa Politică pentru Moldova Europeană (APME)[]
16 septembrie 2014
Partidele Coaliţiei Pro-Europene s-au întrunit în cadrul unei şedinţe la care au examinat priorităţile legislative ale actualei sesiuni parlamentare, printre care cele privind finanţarea partidelor politice şi majorarea cotei de participare a femeilor în activitatea politică. Totodată, au fost discutate eventualele provocări care ar putea apărea în adresa Coaliţiei în contextul campaniei electorale.
29 august 2014 | 
Tineretul Liberal Democrat din Moldova a organizat un briefing de presă în cadrul căruia s-a menţionat că TLDM în colaborare cu YEPP vor lansa campanii de informare pro-europeană şi de promovarea a valorilor şi principiilor europene, atît în mediul online, cît şi în mediul offline.
25 iulie 2014 | 
Preşedintele PLDM, Vlad Filat împreună cu preşedintele grupului Partidului Popular European în Parlamentul European, Manfred Weber au susţinut o conferinţă de presă la Chişinău unde au vorbit despre cooperarea RM-UE.
16 mai 2014 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PLDM, Vlad Filat a lansat un Apel în care cheamă politicienii şi liderii de opinie să demonstreze responsabilitate şi devotament faţă de ţară. El s-a referit la situaţia din Ucraina şi cum anumite forţe politice încearcă să tensioneze situaţia în Republica Moldova.
Coaliţia de guvernare a semnat un Acord privind consolidarea forţelor pro-europene la nivel local
12 martie 2014 | 
Pe 11 martie 2014, în cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal Reformator (PLR) au semnat Acordul cu privire la consolidarea forţelor pro-europene la nivel local[]
28 februarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PLDM, Vlad Filat însoţit de europarlamentarii din grupul Partidului Popular European, Theodor Stolojan, Monica Macovei şi Marian Jean Marinescu au vorbit despre importanţa deciziei Parlamentului European de anulare a vizelor pentru cetăţenii RM.
20 februarie 2014
La Chişinău, a avut loc şedinţa Coaliţiei Pro-Europeane de Guvernare în cadrul căreia, liderii PLDM, PDM şi PLR au demarat campania de informare a populaţiei despre integrarea europeană. “Oamenii trebuie să cunoască adevărul despre ce le propune Uniunea Europeană. Trebuie să-i informăm corect, pentru a stopa minciuna şi intrigile comuniştilor. PLDM pregătise anterior această campanie, acum cu toţii vom informa cetăţenii”, a spus preşedintele liberal-democraţilor, Vlad Filat.
5 februarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PLDM, Vlad Filat a făcut un apel public în legătură cu evenimentele din UTA Găgăuzia, prin care a condamnat “acţiunile îndreptate spre subminarea integrităţii teritoriale şi a obiectivului naţional de integrare europeană întreprinse de unele forţe politice iresponsabile din Republica Moldova”. Liberal-democratul a solicitat instituţiilor abilitate ale statului să ia toate măsurile ce se impun pentru a contracara orice tentativă de destabilizare a situaţiei din ţară.
18 noiembrie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PLDM, Vlad Filat împreună cu prim-ministrul RM, Iurie Leancă şi ministrul afacerilor externe, Natalia Gherman, au semnat Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană. “Chemăm societatea civilă, liderii formali şi informali, asociaţiile de cetăţeni să semneze şi să susţină această iniţiativă. Or, semnarea acestui Pact este o garanţie că, indiferent de rivalităţi politice, indiferent de scoruri şi intenţii, integrarea europeană este şi va fi proiectul naţional al Republicii Moldova”, a spus preşedintele liberal-democrat.
Partidele aflate la guvernare au organizat acţiunea “Pentru Moldova! Pro Europa”
3 noiembrie 2013 | 
Pe 3 noiembrie 2013, la Chişinău, a avut loc un miting de amploare pentru susţinerea parcursului integrării europene a Republicii Moldova. Acţiunea a fost organizată de Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană (Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi grupul liberalilor reformatori)[]
15 octombrie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele liberal-democrat, Vlad Filat a declarat că formaţiunea sa condamnă vehement comportamentul grosolan al PCRM şi susţine că va utiliza toate mijloacele legale, pentru a preveni obstrucţionarea de către aceştia a activităţii instituţiilor de stat.
8 octombrie 2013
La Chişinău, a avut loc şedinţa Coaliţiei pentru guvernare pro europeană. Printre subiectele discutate au fost politica fiscală şi bugetul pentru anul 2014. Consiliul alianţei a discutat însă şi despre sesizarea făcută de liberalii reformatori la Curtea Constituţională privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău.
4 octombrie 2013
Consilierii liberal-democraţi şi cei democraţi au format o nouă majoritate în Consiliul Raional Ialoveni, prin semnarea Acordului de creare a Coaliţiei Pro-Europene. Documentul a fost semnat de preşedinţii organizaţiilor teritoriale ale PLDM şi PD, Anatolie Dimitriu şi Anatolie Melenciuc. Evenimentul a avut loc în prezenţa preşedintilor Vlad Filat şi Marian Lupu.
3 octombrie 2013
Consilierii liberal-democraţi şi cei democraţi au format o nouă majoritate în Consiliul Raional Orhei, prin semnarea Acordului de creare a Coaliţiei Pro-Europene. Documentul a fost semnat de preşedinţii organizaţiilor teritoriale ale PLDM şi PD. Evenimentul a avut loc în prezenţa liderilor celor două partide: Vlad Filat şi Marian Lupu.
29 septembrie 2013
Timp de trei zile, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, însoţit de vicepreşedinţii PLDM, Liliana Palihovici şi Vadim Pistrinciuc, efectuează o vizită în Marea Britanie, la invitaţia partenerilor politici din Partidul Conservator.
24 septembrie 2013
La Chişinău, s-a desfăşurat şedinţa Coaliţiei de Guvernare Pro Europeană. Liderul PDM, Marian Lupu a declarat că “în cadrul reuniunii au fost puse în discuţie problemele strategice şi sarcinile asumate — prioritare pentru Cabinetul de miniştri şi majoritatea parlamentară”. Totodată, preşedintele liberal democrat, Vlad Filat, a spus că Coaliţia intenţionează să se opună încercărilor PCRM de a destabiliza situaţia din Moldova, înainte de Summit-ul de la Vilnius.
5 septembrie 2013 | 
Preşedintele fracţiunii PLDM în Consiliul municipal Chişinău, Ghenadie Dumanschi a declarat într-o conferinţă de presă că începând cu luna Mai curent, formarea ordinii de zi şi votarea proiectelor de decizii se desfăşoară exclusiv prin înţelegerea şi votul solidar între Partidul Liberal şi Partidul Comuniştilor. “Aceste operaţiuni comune demonstrează formarea unei coaliţii liberal-comuniste în CMC, creată pe principiile unei alianţe de interese private. Şi aceasta coaliţie pare să fie cu adevărat de beton pentru că, pe parcursul ultimilor trei luni, nu a fost înregistrată nici o fisură”, a specificat consilierul.
11 iulie 2013 | 
Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a avut o întrevedere cu preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, în cadrul căreia au discutat despre situaţia politică internă din Republica Moldova, apropiatul Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, precum şi despre activitatea PLDM în cadrul PPE. După întâlnire, Vlad Filat şi Wilfried Martens au ţinut un briefing de presă în care au vorbit despre rezultatele colaborării dintre cele două partide politice.
Vot de încredere acordat Guvernului “Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană”
30 mai 2013
Pe 30 mai 2013, Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de încredere Guvernului “Coaliţiei pentru Guvernare Pro-europeană” condus de liberal-democratul Iurie Leancă[]
16 mai 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele PLDM, Liliana Palihovici, a declarat că formaţiunea sa optează pentru crearea unei coaliţii pro-europene de guvernare şi a demarat în acest sens negocierile cu PDM, grupul de reformatori al PL şi deputaţii neafiliaţi. “Propunem ca negocierile să înceapă în ziua de sîmbătă, cînd va fi sărbătorită în Moldova Ziua Europei, pentru a sublinia din nou că obiectivul nostru principal este crearea unei coaliţii pro-europene de guvernare. Vom fi în aşteptarea răspunsului fracţiunilor şi grupurilor parlamentare vizate, fapt ce va demonstra angajamentul lor faţă de parcursul european al ţării”, a subliniat Palihovici.
14 mai 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, preşedintele PLDM, Vlad Filat a anunţat că formaţiunea sa l-a înaintat pe prim-vicepreşedintele partidului, Iurie Leancă în calitate de candidat la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova. “Considerăm că negocierile şi consultările pe marginea formării noului guvern sunt un adevărat test de maturitate politică, care va scoate în vileag cine şi ce interese promovează în realitate”, a punctat Vlad Filat. De asemenea, Iurie Leancă a declarat că decizia Biroului Permanent Central este o onoare, dar şi o mare responsabilitate.
8 mai 2013 | 
Liderul PLDM, Vlad Filat, a susţinut în briefing de presă, în cadrul căruia s-a referit la ultimele evenimente politice, precizînd că PLDM a fost, este şi va fi mereu dedicat necondiţionat viitorului european al Republicii Moldova şi continuării procesului de integrare în Uniunea Europeană. “Este important ca oamenii din Moldova şi comunitatea internaţională să aibă o imagine clară despre acţiunile ce au loc şi cum corelează acestea cu obiectivele noastre europene”, a subliniat Vlad Filat, referindu-se în context la legile votate în Parlament pe data de 3 mai curent.
3 mai 2013 | 
Preşedintele Organizaţiei de Tineret a PLDM, George Mocanu şi preşedintele Organizaţiei de Tineret a Uniunii Creştin Democrate (CDU) din Germania, Philipp Missfelder au susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia au vorbit despre rezultatele vizitei CDU în RM. “La baza vizitei noastre au stat două motive: primul — am vrut să vă transmitem mesajul de solidaritate al preşedintelui CDU, cancelarul Angela Merkel, şi al doilea — să acordăm sprijinul nostru celor care susţin decisiv vectorul european al RM”, a spus Philipp Missfelder. Totodată, George Mocanu a mulţumit Germaniei şi CDU pentru susţinerea acordată tinerilor din RM.
23 aprilie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PLDM, Vlad Filat a vorbit despre decizia Curţii Constituţionale din 22 aprilie curent privind candidatura sa la funcţia de prim-ministru. “Este absolut evident că decizia de ieri a CC este una politică şi creează un precedent greu de estimat pentru funcţionarea statului de drept. Această decizie poate avea un impact negativ pe termen lung asupra dezvoltării democratice a Republicii Moldova”, a declarat Filat. El a spus că a purtat discuţii cu Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, urmînd ca în ziua de 25 aprilie să fie desemnat un premier interimar.
28 martie 2013
Cei trei lideri ai fostei AIE II s-au întîlnit pentru a discuta despre formarea noii majorităţi parlamentare. Liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că “a fost ca după o ceartă în familie, unde soţul a primit o tigaie în cap, după ce a venit beat acasă. Buimaci aşa, dar unii aşa de calmi, de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat. Am discutat foaie verde lobodă…, o să vă spunem mai tîrziu”. Pe de altă parte Dumitru Diacov a declarat că a fost “un schimb de păreri pe marginea tuturor subiectelor. Domnul Ghimpu a spus tot”. De asemenea, Vlad Filat a spus că “ne vom întîlni de cîte ori va fi nevoie, intensitatea nu contează, ci rezultatul acestor negocieri. Suntem la etapa în care să identificăm soluţii de activitate în cadrul acestei alianţe”.
22 martie 2013
Cele trei partide din componenţa fostei AIE 2, au încheiat practic discuţiile asupra proiectului Acordului de constituire al AIE 3, despre aceasta au anunţat negociatorii după o nouă rundă de discuţii. “Deocamdată nu putem spune cînd va fi semnat documentul. Sperăm că el va fi gata pentru semnare pînă la sfîrşitul lunii martie. Este foarte clar că odată cu semnarea unui nou Acord, trebuie să venim într-o haină nouă şi să fim credibili în faţa cetăţenilor. Vom continua discuţiile”, a declarat reprezentantul PL, Corina Fusu. Totodată, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc a declarat că “scopul Acordului este de a responsabiliza şi mai mult guvernarea”.
21 martie 2013
La finele unei noi runde de negocieri, reprezentanţii PLDM, PDM şi PL au declarat că noul acord al viitoarei alianţe de guvernare va fi public, iar către finele săptămînii curente vor fi prezentate primele propuneri. Negocierile au durat aproape două ore, iar la finele acestora liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ a comunicat că discuţiile sînt în faza de totalizare. “Nu avem prea mult timp pentru negocieri, fiindcă mandatul guvernării nu permite spaţiu de manevră”, a opinat Streleţ. Reprezentanţii PD şi PL au menţionat că “subiectul negocierilor vizează funcţionalitatea guvernării” şi că “se lucrează pentru a ajunge la un model cît mai eficient”.
19 martie 2013
Reprezentanţii din partea celor trei partide din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană s-au întrunit la masa tratativelor unde au discutat despre problemele de activitate a puterii executive, despre aceasta a declarat reprezentantul PDM, Adrian Candu. “Am discutat despre mecanismele care ar duce la o funcţionare eficientă a Alianţei. Pentru că o coaliţie poate exista şi funcţiona eficient numai în cazul în care membrii Alianţei comunică între ei, se respectă reciproc”, a declarat negociatorul PL, Corina Fusu.
19 martie 2013
La Chişinău, a avut loc şedinţa Biroului Politic Executiv al PLDM în cadrul căreia s-a discutat despre iniţiativa comuniştilor de a-l demite pe preşedintele Parlamentului, democratul Marian Lupu. Preşedintele PLDM, Vlad Filat a declarat după şedinţă că deocamdată nu s-a luat nicio decizie “mai sunt necesare consultări între reprezentanţii partidelor”
18 martie 2013
Negociatorii din partea fostelor partide componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au reluat procesul de negocieri. “Discutăm viitoarea guvernare care trebuie să fie una mult mai bună decât cea care a fost”, a menţionat Valeriu Lazăr. “Muncim cu toată lumea să construim o nouă barcă care să ne ducă în UE. Există foarte multe probleme care trebuie nu doar discutate ci şi înserate în documentele la care lucrăm noi”, a declarat Valeriu Munteanu. “Suntem într-un proces de analiză şi sper să trecem la concluzii. Se discută problemele care au existat în felul cum a funcţionat Alianţa în Ansamblu”, a ţinut să specifice Iurie Leancă.
14 martie 2013
Negociatorii din partea celor trei partide din cadrul fostei AIE II s-au întîlnit la masa tratativelor la a doua rundă de negocieri. “Am avut o discuţie serioasă şi sinceră, consider că am început aceste negocieri cu dreptul”, a declarat după şedinţă negociatorul din partea PL, Corina Fusu. “A fost o rundă productivă, am analizat procesele decizionale, am avut un schimb de viziuni. Din păcate, nu putem să vă spunem nimic mai mult, suntem în faza activă de negocieri”, a confirmat negociatorul din partea PLDM, Vadim Pistrinciuc.
13 martie 2013
Reprezentanţii celor trei partide din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană se vor întîlni zilnic la masa tratativelor, despre aceasta a anunţat la finele primei runde de negocieri, vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr. “Negocierile se poartă pe marginea formării unei noi majorităţi parlamentare, care va asigura formarea unui nou Guvern. Noi nu ne putem permite să tergiversăm procesul de negocieri, din care cauză ne vom întîlni zilnic”, a menţionat oficialul. De asemenea, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc a remarcat importanţa demarării procesului de negocieri, exprimîndu-şi speranţa că tratativele vor fi dinamice.
10 martie 2013 | 
La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Politic Naţional al PLDM, în cadrul căreia s-a discutat situaţia politică actuală după demiterea Guvernului şi despre negocierile care urmează în reformarea AIE. “Noi trebuie să identificăm soluţii şi căi pentru a asigura guvernarea democratică în continuare în Republica Moldova. Pentru a depăşi criza politică, trebuie iniţiate negocieri. Acestea trebuie să aibă loc fără orice precondiţii”, a declarat după şedinţă liderul PLDM, Vlad Filat.
6 martie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, prim-vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă a declarat că Vlad Filat va rămîne candidatul Partidului Liberal Democrat din Modova la funcţia de prim-ministru. “Guvernul Filat a reuşit să scoată Moldova din colaps economic, ţara a avansat considerabil în implementarea reformelor, a adus RM aproape de semnarea Acordului de Asociere şi celui de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Vlad Filat a demonstrat că este un prim-ministru bun. Ambele guverne conduse de Filat au fost funcţionale şi eficiente”, a argumentat Leancă.
25 februarie 2013 | 
Vicepreşedintele PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat într-o conferinţă de presă că “intenţia de a veni sau de a susţine o moţiune de cenzură pentru demiterea Guvernului constituie rezultatul unor frustrări personale a anumitor personaje din PDM, cauzate de eforturile PLDM de a demonta schemele criminale, preluate şi aplicate pe larg sub paravanul Alianţei pentru Integrare Europeană”. Totodată, liberal democratul a spus că “solicitînd repetat şi în mod ultimativ demisia premierului Vlad Filat, PDM se face a nu înţelege că aceasta va însemna automat şi alegeri parlamentare anticipate”.
23 februarie 2013
La Chişinău, s-a desfăşurat şedinţa Consiliului Politic Naţional (CPN) al PLDM, în cadrul căreia s-a discutat despre evoluţia situaţiei social-politice din ţară, realizarea agendei europene a PLDM, ajustarea componenţei CPN, a Comisiei de Cenzori şi Curţii de Etică şi Arbitraj. În cadrul şedinţei, omul de afaceri Petru Bodarev a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al PLDM. La finele şedinţei a fost adoptată Declaraţia Consiliului Politic Naţional cu privire la situaţia politică actuală, în care este condamnat şantajul politic, justiţia la comandă şi utilizarea instituţiilor statului în acest scop.
20 februarie 2013 | 
Ca o reacţie la afirmaţiile liderului liberal, Mihai Ghimpu, prin care a solicitat demiterea mai multor funcţionari inclusiv a prim-ministrului, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc a convocat un briefing de presă în care a declarat că “aceste declaraţii ale dlui Ghimpu se încadrează perfect şi în şirul de acţiuni de şantaj pe care le primim zilnic pentru că PLDM nu se liniştete cu acţiunile de decriminalizare a instituţiilor de drept. PL este interesat în declanşarea alegerilor anticipate şi subminarea obiectivelor de integrare europeană”.
17 februarie 2013
La Chişinău, a fost convocată o şedinţă extraordinară a Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova, eveniment la care au participat peste 300 de tineri din mun. Chişinău şi raioanele republicii. La finalul întîlnirii, participanţii au adoptat în mod unanim Manifestul Tineretului Liberal Democrat din 17 februarie 2013, în care se cere Partidului Democrat şi Partidului Liberal să se disocieze de oligarhi şi mafioţi pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova şi pentru neadmiterea revenirii comuniştilor la guvernare.
PLDM se retrage din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană
13 februarie 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova se retrage din cadrul acordului de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană începînd cu 13 februarie 2013, anunţul a fost făcut public în cadrul unui briefing de presă de prim-ministrul Republicii Moldova şi preşedintele PLDM, Vladimir Filat[]
1 februarie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat că declaraţiile liderului PL, Mihai Ghimpu, sunt o încercare stîngace şi jalnică de a se menţine pe agenda mass-media în week-end. “Acum o săptămână, am explicat ce am avut în vedere atunci cînd am spus că poate fi uşor verificată informaţia dacă a ştiut sau nu liderul PL despre incidentul de la Pădurea Domnească. Era suficientă solicitarea de la operatorul de telefonie a registrului apelurilor înregistrate, nu şi a conţinutului. Ghimpu în mod conştient denaturează informaţia”, a spus Valeriu Streleţ.
22 ianuarie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, deputatul PLDM, Valeriu Streleţ a declarat că formaţiuna sa va înregistra un proiect de iniţiativă legislativă care să prevadă echivalarea iniţierii procedurii de demitere a unui vicepreşedinte al Parlamentului cu cea a preşedintelui forului legislativ. Totodată, Streleţ a adresat un apel partenerilor din AIE să-şi păstreze calmul, să nu-şi irosească energia în inventarea diferitelor scenarii apocaliptice şi să-şi concentreze eforturile în exercitarea eficientă a actului de guvernare.
14 ianuarie 2013 | 
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au convocat în şedinţă, în cadrul căreia s-a decis să formeze o comisie de anchetă care va elucida circumstanţele evenimentului tragic din Rezervaţia Naturală “Pădurea Domnească” din 23 decembrie, 2012, în urma căruia a decedat omul de afaceri Sorin Paciu. În timpul apropiat, va fi anunţată data şedinţei Parlamentului în care va fi stabilită componenţa comisiei, instrumentele necesare ale activităţii acesteia şi atribuţiile, au declarat liderii AIE.
30 noiembrie 2012
În cadrul şedinţei Consiliului raional Rezina, membrii fracţiunilor PLDM şi PL au constituit Blocul politic pentru Integritate şi Prosperare, format din 16 consilieri, prin urmare PLDM şi PL deţin majoritatea în consiliu. De asemenea, consiliera Maria Dolghii a anunţat ca părăseşte formaţiunea din care făcea parte pînă acum şi aderă la fracţiunea liberal-democrată.
14 noiembrie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, a făcut un apel către colegii din Alianţa pentru Integrare Europeană, dar şi către deputaţii din opoziţie să susţină proiectul de lege cu privire la ridicarea imunităţii deputaţilor. Iniţiativa a fost lansată de echipa PLDM în cadrul campaniei electorale pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie 2010. De asemenea, Valeriu Streleţ a declarat că în cadrul fracţiunii liberal democrate s-a creat un grup de lucru, care elaborează un proiect de lege privind reforma complexă a Procuraturii.
18 octombrie 2012 | 
Congresul Partidului Popular European şi summit-ul şefilor de stat şi de guvern PPE a fost o bună oportunitate pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, dar şi pentru promovarea obiectivului naţional al Republicii Moldova — integrarea europeană, despre aceasta a declarat în cadrul unui briefing de presă, liderul PLDM, Vlad Filat. El a spus că a avut mai multe întrevederi cu lideri europeni în cadrul cărora a discutat despre procesul de integrare europeană a ţării.
17 septembrie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul a declarat, după o întrevedere cu liderul PLDM — Vlad Filat, că Republica Moldova a înregistrat progrese importante în calea sa democratică şi a demonstrat că este un partener de încredere pentru Uniunea Europeană. La rîndul său, preşedintele PLDM, Vlad Filat a mulţumit lui Joseph Daul pentru sprijinul constant pe care îl acordă ţării noastre Partidul Popular European. “Apartenenţa PLDM la marea şi puternica familie a popularilor europeni a ajutat Republica Moldova în promovarea obiectivului de integrare europeană”, a spus Vlad Filat.
28 iunie 2012
În cadrul unui briefing de presă, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ a anunţat că preşedintele raionului Cantemir, liberal-democratul Ştefan Zaharia, a fost demis din funcţie prin votul consilierilor PDM, PL şi PCRM. “Constatăm că a avut loc o reformatare a AIE la nivel raional. PLDM vrea să consolideze AIE la nivel local, însă iată că avem piedici. Sperăm că situaţia din Cantemir este doar o confuzie regretabilă”, a spus Streleţ.
10 mai 2012
După şedinţa Legislativului, liderul fracţiunii liberal-democrate, Valeriu Streleţ a ţinut un briefing de presă, în cadrul căruia şi-a expus poziţia cu privire la iniţiativa Partidului Liberal de a declara ziua de 16 mai, zi de doliu naţional. Streleţ a spus că subiectul “nu a fost discutat în cadrul organelor de partid pe motiv că toată activitatea partidului se ghidează şi se concentrează pe programul de guvernare al AIE”. El a mai adăugat că iniţiativa PL va fi discutată însă “acum trebuie să ne concentrăm pe ceea ce ne uneşte la acest moment şi să ne consacrăm toate eforturile pentru votarea acelor proiecte care ne apropie de scopul propus — Integrarea Europeană”.
16 martie 2012 | 
În cadrul şedinţei speciale a Parlamentului privind alegerea şefului statului, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană Nicolae Timofti a fost ales în calitate de preşedinte al Republicii Moldova cu votul a 62 de deputaţi din totalul de 101. Cele trei partide ale coaliţiei, care deţin în total 58 de voturi, împreună cu votul deputatului neafiliat Mihai Godea şi a celor trei deputaţi din grupul socialiştilor în frunte cu Igor Dodon au votat pentru Nicolae Timofti. Fracţiunea PCRM nu au participat la şedinţa Parlamentului, dar a delegat trei deputaţi pentru a supraveghea procedura de vot. În discursul ţinut în faţa deputaţilor, Nicolae Timofti a declarat că Moldova are nevoie de o idee naţională capabilă să unească societatea scindată, şi o asemenea idee trebuie să devină integrarea europeană. Eu voi depune toate eforturile pentru a obţine, împreună cu guvernul şi parlamentul, rezultate pe această cale, a promis Timofti.
15 martie 2012 | 
Liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat a ţinut un briefing de presă ca urmare a întrevederii cu preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea. Filat a declarat că “am avut o şedinţă plină, eu cred că utilă, poate un pic întîrziată, urmează dînsul să ia decizii” şi s-a arătat convins că pe 16 martie va fi ales preşedintele statului. Referindu-se la actul semnat de liderii AIE, propus de PAD, Vlad Filat a spus că aceste angajamente îşi au locul în actul de guvernare şi în pogramul de activitate a Guvernului.
15 martie 2012
Consiliul AIE s-a convocat într-o şedinţă de lucru pentru a ajunge la un consens privind alegerea şefului statului, cu deputatul neafiliat preşedintele PAD, Mihai Godea. În cadrul şedinţei Mihai Godea a propus 10 angajamente pe care liderii AIE şi le-au asumat pentru a fi realizate conform termenilor indicaţi. Referindu-se la rezultatele şedinţei AIE, liderul PLDM Vlad Filat a declarat că “a fost o şedinţă plină şi utilă, poate un pic întîrziată”. Pe de altă parte, Mihai Godea a declarat că va participa la alegerile prezidenţiale din 16 martie 2012.
6 martie 2012
Alianţa pentru Integrare Europeană susţine că va stabili pe 7 martie data scrutinului prezidenţial, dacă va conveni asupra candidatului, despre aceasta au declarat liderii coaliţiei de guvernare după şedinţa Consiliului AIE. Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, şi-a exprimat speranţa că partidele AIE vor ajunge la un compromis, astfel încît pe 7 martie să fie luată o decizie finală.
24 februarie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PLDM Vlad Filat a anunţat că economistul FMI, Veronica Bacalu, este candidatul PDM-PLDM-grupul Dodon la funcţia de preşedinte al ţării. El susţine că Veronica Bacalu deţine calităţile necesare pentru a ocupa funcţia de preşedinte şi crede că Partidul Liberal o va susţine. “O altă candidatură nu se va mai discuta. Important este ca pentru Bacalu să voteze 61 de voturi, în prezent 49 de deputaţi şi-au declarat sprijinul pentru ea”, a spus Filat.
14 februarie 2012
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au convocat într-o şedinţă în cadrul căreia au demarat negocierile cu “grupul Dodon” privind alegerea preşedintelui ţării. În cadrul negocierilor s-a discutat despre stabilirea datei alegerii preşedintelui şi s-a tatonat terenul pentru identificarea unei candidaturi. În ajunul şedinţei Parlamentului există posibilitatea reală ca deja la 16 februarie să fie stabilită data alegerilor prezidenţiale.
7 februarie 2012
După o pauză de trei săptămîni de la ultima şedinţă, liderii PLDM, PDM şi PL au convocat şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană. În cadrul şedinţei cei trei lideri au discutat două scenarii pentru depăşirea crizei politice — organizarea unui referendum constituţional sau găsirea unui compromis în Parlament, însă nu au nominalizat care scenariu va fi pus în practică. Totodată, în urma dezbaterilor s-a ajuns la un compromis pe marginea textului care urmează să fie inclus la referendumul preconizat în 2012.
Referendum privind simplificarea procedurii de alegere a şefului statului
15 ianuarie 2012 | 
Pe 15 ianuarie 2012, la Chişinău, partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au semnat o declaraţie publică privind căile de soluţionare a crizei constituţionale şi de asigurare a stabilităţii politice în următoarea perioadă[]
9 ianuarie 2012
Liderii PLDM, PDM şi PL au convocat şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre alegerea şefului statului preconizată pentru 15 ianuarie curent. După şedinţă AIE, liderul PLDM, Vladimir Filat a declarat că Alianţa a convenit să organizeze o primă întîlnire cu deputaţii PCRM pentru identificarea unei candidaturi la funcţia de şef al statului. Totodată, preşedintele PL, Mihai Ghimpu a declarat că “la început de an ar fi bine să fim mai toleranţi. Aşteptăm să vedem candidatura comuniştilor şi apoi vom vedea ce facem. Sper că e un candidat bun, vom analiza propunerea PCRM”.
16 decembrie 2011
Partidele din componenţa Alianţei pentru Integrare Europeană, PLDM, PDM şi PL au semnat “Suplimentul la Acordul privind constituirea Alianţei pentru Integrarea Europeană”, potrivit căruia semnatarii nu vor admite o altă alianţă de guvernare decît AIE, îşi asumă angajamentul de a asigura suportul politic deplin Guvernului AIE, Parlamentului şi Preşedinţiei, vor implementa depolitizarea instituţiilor pentru ocrotirea normelor de drept. De asemenea, durata mandatului Preşedintelui Republicii Moldova ales de Parlamentul de legislatura a XIX-a nu va depăşi durata mandatului Parlamentului. Acesta îşi va prezenta benevol demisia în momentul expirării mandatului Parlamentului.
30 noiembrie 2011
Liderii PLDM, PDM, şi PL au convocat şedinţa Consiliului AIE în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului. Cei trei au convenit că Parlamentul se va întruni în mai multe şedinţe pentru a vota proiecte de legi ce ţin de activitatea Guvernului. Referitor la organizarea alegerii şefului statului cei trei se vor pronunţa în timpul cel mai apropiat, nu înainte de a identifica un candidat care va întruni numărul necesar de voturi.
15 noiembrie 2011 | 
Liderul PLDM, Vlad Filat a declarat într-o conferinţă de presă că formaţiunea sa va acţiona în continuare pentru a alege preşedintele şi a evita alegerile anticipate. “Declanşarea alegerilor anticipate se face împotriva voinţei poporului, iar cei care se ridică împotriva voinţei cetăţenilor, trebuie să-şi asume consecinţele”. Vlad Filat a mai punctat că şi partenerii externi ai Republicii Moldova se arată îngrijoraţi de posibilitatea declanşării unor eventuale alegeri anticipate, fără a fi epuizate toate posibilităţile actuale pentru alegerea preşedintelui.
15 noiembrie 2011
Preşedinţii celor trei partide din AIE s-au convocat într-o şedinţă de lucru privind posibilitatea alegerii şefului statului. În cadrul şedinţei au fost abordate două subiecte relevante: despre suplimentul Acordului AIE, asupra căruia s-a ajuns la un numitor comun şi care se definitivează spre a fi semnat şi făcut public iar al doilea subiect s-a discutat despre organizarea procedurii votului propriu-zis preconizat pentru 16 noiembrie, discuţii care s-au finalizat consensual.
14 noiembrie 2011
A avut loc şedinţa Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre identificarea unui candidat pentru funcţia de şef al statului. Cei trei lideri au reiterat că unica candidatură pentru funcţia de preşedinte discutată în AIE este Marian Lupu. De asemenea, liderii celor trei partide au declarat că dacă nici un candidat nu va fi înscris în cursa prezidenţială, atunci alegerile şefului statului vor fi amînate.
11 noiembrie 2011
Consiliul Alianţei pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru privind demararea primelor negocieri cu grupul Dodon. În cadrul şedinţei liderii AIE şi Igor Dodon şi-au expus ofertele privind identificarea candidatului care ar întruni majoritatea pentru a fi ales şef al statului. Totuşi, şedinţa s-a încheiat fără un consens însă liderii celor două grupuri s-au arătat deschişi în continuarea dialogului pentru un candidat de compromis.
8 noiembrie 2011
Liderii celor trei partide ale AIE s-au întrunit într-o şedinţă de lucru în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului prin prisma părăsirii de către grupul Dodon a fracţiunii PCRM. Reprezentanţii partidelor din AIE au menţionat că urmează să discute cu Partidul Comuniştilor şi cu cei trei deputaţi care au plecat din PCRM pentru a ajunge la un numitor comun, în vederea alegerii preşedintelui. “Aşteptăm să discutăm şi cu unii şi cu alţii. Dacă cineva visează, noi suntem oameni care respectăm legea, iar acordurile sunt şi mai importante ca legea. Candidat apolitic, să mă ierte Dumnezeu, doar la citimitr mai poţi găsi. Şi Marian Lupu îi tot apolitic, ca şi Zinaida Greceanîi. Să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie. Trebuie ales preşedintele respectând acordul AIE”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.
17 octombrie 2011
Liderii PLDM, PDM şi PL s-au convocat într-o şedinţă pentru a discuta despre situaţia politică din Alianţa pentru Integrare Europeană, ca urmare a diversiunilor recente dintre cei trei lideri. După şedinţă, Marian Lupu a declarat că joi, 20 octombrie va fi clar “dacă se va bate ultimul cui în sicriul AIE2”. “Nu sunt în drept să demit Procurorul General. Colegii de la PLDM au mers prea departe”, a spus acesta. De cealaltă parte, Vlad Filat, a confirmat că “joi este o zi importantă. Sper că demisia Procurorului să fie acceptată. Rămâne să vedem”. De asemenea, Mihail Ghimpu crede că Alianţa e îngropată, a rămas cine să arunce ţărâna. “Îmi pare că s-au epuizat toate posibilităţile mele şi ale PL pentru funcţionarea AIE. Oare nu e clar că dacă îl dăm jos pe dl Lupu Acordul AIE este reziliat”, a conchis acesta.
4 octombrie 2011
Preşedintele PLDM, Vlad Filat şi Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin au avut o întîlnire, în cadrul căreia au discutat despre depăşirea crizei politice. În cadrul întâlnirii, care a avut loc la sediul PCRM, cei doi lideri de partide au discutat despre situaţia politică din ţară şi măsurile ce se impun în vederea depăşirii crizei constituţionale. Vlad Filat şi Vladimir Voronin şi-au expus punctele de vedere în acest sens, convenind asupra necesităţii continuării dialogului în vederea identificării unei soluţii pentru depăşirea impasului politic.
23 septembrie 2011 | 
Preşedintele fracţiunii parlamentare a liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ a expus în cadrul unei conferinţe de presă poziţia PLDM faţă de reforma constituţională şi politica fiscală pentru 2012. Partidul Liberal Democrat pledează pentru o reformă constituţională ca modalitatea de depăşire a crizei politice, doar după ce vor fi epuizate toate posibilităţile de alegere a şefului statului, pe care le oferă actuala Lege Supremă. În altă ordine de idei, Valeriu Streleţ a menţionat că criticile aduse recent de democraţi Proiectului de politici fiscale pentru anul 2012 nu sunt altceva decât o listă de interese de business ale unei părţi din PD.
9 septembrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat că formaţiunea sa consideră legală decizia Biroului Politic Permanent al Parlamentului de a respinge solicitarea PCRM privind convocarea unei şedinţe extraordinare a Legislativului. “Solicitarea PCRM nu a putut fi admisă pe motiv că demersul lor a fost semnat în original doar de 23 de deputaţi, în timp ce celelalte semnături ale deputaţilor comunişti aflaţi într-o deplasare în China au fost trimise prin fax”, a menţionat Streleţ.
Potrivit lui, respingerea demersului PCRM nu înseamnă că PLDM renunţă să discute în profunzime în cadrul Parlamentului situaţia creată pe piaţa financiar-bancară din Moldova.
7 septembrie 2011 | 
PLDM nu a abandonat ideea convocării unei sesiuni extraordinare a Legislativului în legătură cu atacurilor de tip raider asupra unor bănci, ci doar ne-am conformat deciziei colegilor din cadrul AIE pe motiv că în luna septembrie mai mulţi deputaţi se vor afla în delegaţii peste hotare, aceste precizări au fost făcute de Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, în cadrul unui briefing de presă.
6 septembrie 2011
Liderii celor trei partide din AIE s-au întrunit într-o şedinţă de lucru în care s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului. După şedinţă, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au declarat că nu s-a ajuns la nicio concluzie privind alegerea preşedintelui ţării. Liderul PD Marian Lupu a spus că se va reveni la discuţia despre alegerea preşedintelui după ce va fi făcută publică decizia Curţii Constituţionale privind modul de alegere a şefului statului. De asemenea, cei trei lideri au comunicat că în cadrul şedinţei AIE s-a discutat şi despre bugetul şi politica fiscală pentru 2012.
20 iulie 2011
Alianţa pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru în cadrul căreia s-a discutat despre agenda Guvernului şi Parlamentului la sfîrşitul sesiunii de primăvară-vară, s-a discutat despre cele mai importante proiecte de legi, s-a discutat despre politica bugetar-fiscală. Totodată, s-a discutat şi despre festivităţile cu ocazia celebrări a 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova.
14 iulie 2011
A fost convocată şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană la care au participat liderii celor trei partide parlamentare. “Toţi partenerii au accentuat necesitatea păstrării formatului actual al Alianţei. Am convenit de comun acord că ne vom reuni vineri după masă, pentru a discuta despre funcţionalitatea Alianţei, calitatea actului guvernării şi alegerea şefului statului”, a spus preşedintele fracţiunii PL, Ion Hadîrcă. Totodată, liderul PLDM, Vlad Filat împreună cu Valeriu Streleţ şi Iurie Leancă — au părăsit primii şedinţa şi au refuzat să facă vreo declaraţie pentru presă. Cu toate acestea, liderul fracţiunii parlamentare a democraţilor, Dumitru Diacov, susţine că întrunirea a avut loc într-o atmosferă calmă.
13 iulie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova acuză PDM că ar dori să acapareze puterea locală în raioanele unde PLDM a obţinut majoritatea mandatelor de consilieri, despre aceasta a declarat la o conferinţă de presă, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. “Nu vom accepta compromisuri. Partidul Democrat se face vinovat pentru tergiversarea formării alianţelor locale, din cauză că a insistat asupra unui proiect neacceptabil de repartizare a funcţiilor”, a spus deputatul. Valeriu Streleţ nu mai vede necesitatea semnării unui Acord privind formarea coaliţiilor locale, odată ce procesul de alegere a preşedinţilor de raioane a început.
11 iulie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova susţine că liderii Alianţei de guvernare nu ar trebui să intervină în activitatea consiliilor locale, obligîndu-i să voteze pentru un anumit preşedinte de raion, despre aceasta a declarat într-o conferinţă de presă, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. Potrivit lui, liberalii şi democraţii din teritoriu nu discută nici un fel de repartiţii ale funcţiilor pînă nu vine cifra de la conducerea partidului din Chişinău. “Vrem să-i convingem ca ei să negocieze singuri. Conducerea de la centru nu ar trebui să aibă ingerinţe în activitatea consiliilor. Liberalii şi democraţii, care pretind la 5 sau 11 preşedinţi de raion, au şansa să rămînă cu nimic”, a conchis liberal-democratul.
4 iulie 2011
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit în şedinţa Consiliului, dar nu au putut ajunge la un compromis privind crearea alianţelor la nivel local. “În cadrul şedinţei s-a discutat despre constituirea AIE la nivel local. Urmează ca grupurile de experţi să se întrunească şi să discute situaţia din fiecare raion în parte. Noi vom comunica cu colegii din raioane pentru a identifica compromisuri în eventualitatea semnării unui acord”, a declarat deputatul Valeriu Streleţ.
23 iunie 2011
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la Summit-ul Partidului Popular European de la Bruxelles. Oficialii europeni l-au felicitat pe preşedintele PLDM pentru rezultatele bune înregistrate la alegerile locale. În context, liderul PLDM a notat că rezultatele obţinute de AIE în aceste alegeri permit formarea coaliţiilor democratice la nivel local, care este unica modalitate de a asigura continuitatea reformelor demarcate în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova.
21 iunie 2011
A fost convocat Consiliul AIE în cadrul căruia liderii celor trei partide parlamentare au discutat despre identificarea unei formule de alegere a şefului statului fără alegeri anticipate. Şedinţa AIE a fost organizată pentru a examina răspunsul Comisiei de la Veneţia oferit la finele săptămînii trecute Curţii Constituţionale a RM la interpelarea făcută cu privire la modalitatea de alegere a preşedintelui. In răspuns Comisia a indicat că este de competenta CC să facă interpretarea finală a Constituţiei, dar cea mai bună soluţie ar fi modificarea actului suprem.
13 iunie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova a semnat Memorandumul de Înţelegere privind consultările şi cooperarea cu Uniunea pentru o Mişcare Populară din Franţa. Acordul a fost semnat de Preşedintele PLDM, Vlad Filat, şi consilierul politic al UMP, Thierry Mariani, Secretar de Stat pentru Transport al Franţei. În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PLDM, a declarat că “Franţa ne acordă o susţinere tot mai mare în procesul de integrare europeană, iar UMP este partidul aflat la guvernare, care prin politicile sale influenţează în măsură determinantă modul în care Franţa percepe vecinătatea europeană şi perspectiva de extindere a Uniunii Europene”.
Dorin Chirtoacă susţinut de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană
9 iunie 2011 | 
Pe 9 iunie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă, liderii Alianţei pentru Integrare Europenă — Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Vlad Filat au semnat o declaraţie comună de susţinere a candidatului Dorin Chirtoacă la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău în turul doi al alegerilor locale[]
7 iunie 2011 | 
La Chişinău, a fost convocat în şedinţă activul Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru a face totalul rezultatelor obţinute la alegerile locale generale din 5 iunie. Astfel, conform datelor prezentate, PLDM are deja aleşi 119 primari, iar 289 de candidaţi liberal democraţi se vor duela în turul doi de scrutin. Conform votului politic, PLDM a obţinut un scor de 26,65 la sută din sufragii pentru consiliile municipale şi raionale, rezultat similar celui din alegerile parlamentare. Liderul PLDM, Vlad Filat, a îndemnat colegii de partid să se mobilizeze şi să depună maxim efort pentru a înregistra un rezultat cât mai bun în localităţile unde va avea loc turul doi al scrutinului. De asemenea, Filat a reiterat sprijinul PLDM pentru Dorin Chirtoacă la funcţia de primar general al capitalei în turul doi al alegerilor, pentru a continua cursul democratic al Chişinăului.
23 mai 2011 | 
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, şi vicepreşedintele Partidului Popular European, Gunnar Hockmark, au susţinut o conferinţă de presă comună, după întrevederea oficială ca a avut loc la sediul PLDM. “Reformele care urmează să le implementăm vor fi de o intensitate şi complexitate mai mare şi avem nevoie de mobilizare internă, de o democratizare continuă, dar şi de implicarea directă a partenerilor noştri europeni din cadrul PPE”, a menţionat Vlad Filat. La rîndul său, vicepreşedintele PPE, Gunnar Hockmark, a salutat progresul înregistrat de Republica Moldova şi reformele implementate până în prezent.
6 mai 2011 | 
Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova la funcţia de primar al capitalei, Victor Bodiu, a fost retras din cursa electorală în favoarea candidatului Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, despre aceasta a anunţat în cadrul unui briefing de presă liderul PLDM, Vlad Filat. “Noi şi în continuare considerăm că Victor Bodiu este cel mai bun candidat pentru funcţia de primar. Nu este vorba de vreo cedare, ci de un sacrificiu, pentru a readuce claritatea pe scena politică. Facem un demers şi către alte partide să urmeze gestul nostru, care sperăm că va fi unul mobilizator. Salvarea Alianţei pentru Integrare Europeană nu depinde doar de PLDM. Demersul nostru urmează să fie luat şi de alte partide. Noi am făcut primul pas”, a spus Filat. El a precizat că PLDM va continua campania electorală pentru a obţine un număr important de voturi în cadrul Consiliului Municipal Chişinău.
3 mai 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul PLDM la funcţia de primar al capitalei, Victor Bodiu, şi-a chemat contracandidaţii să desfăşoare o campanie electorală civilizată prin semnarea Codului de conduită, elaborat de Comisia Electorală Centrală. Bodiu s-a plîns că pe parcursul săptămînii trecute s-au înteţit atacurile la adresa membrilor PLDM, “fapt ce demonstrează că avem pe departe o competiţie deschisă şi onestă”.
Congresul IV al Partidului Liberal Democrat din Moldova
10 aprilie 2011 | 
Pe 10 aprilie 2011, în incinta Palatului Naţional din Chişinău şi-a desfăşurat lucrările Congresul IV ordinar al Partidului Liberal Democrat din Moldova, eveniment la care au participat peste 2400 de delegaţi din partea organizaţiilor teritoriale ale partidului, reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media[]
PLDM şi AMN au semnat acordul de fuziune
22 martie 2011 | 
Pe 22 martie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat şi liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, au semnat Acordul privind fuziunea celor două formaţiuni politice[]
14 martie 2011
Liderul PLDM, Vlad Filat şi liderul AMN, Serafim Urechean, au convocat o conferinţă de presă comună în cadrul căreia a fost anunţată fuzionarea celor două partide. “Fuzionarea Alianţei Moldova Noastră cu Partidul Liberal Democrat din Moldova este un gest de maturitate politică a partidelor pe care le reprezentăm, în ideea de consolidare a forţelor politice din Republica Moldova şi de asigurare a ţării noastre cu partide puternice şi funcţionale”, a declarat Vlad Filat. El a precizat că în cel mai scurt timp va fi definitivat acordul de fuziune între cele două partide, iar în următoarele trei săptămâni PLDM şi AMN vor organiza congrese în cadrul cărora va fi luată decizia finală cu privire la această acţiune. La rândul său, preşedintele AMN, Serafim Urechean, a remarcat că decizia de fuzionare a fost luată şi în contextul în care la alegerile locale generale, dar şi la viitoarele scrutine parlamentare “lupta se va da între PLDM şi PCRM”.
27 februarie 2011
Conducerea Partidului Liberal Democrat din Moldova s-a întrunit într-o şedinţă lărgită, prezidată de preşedintele partidului, Vlad Filat, cu participarea deputaţilor, miniştrilor liberal democraţi, precum şi a liderilor organizaţiilor teritoriale ale partidului. Subiectul discuţiilor l-a constituit situaţia politică din ţară, pregătirea către alegerile locale generale, precum şi chestiuni de ordin economic, inclusiv situaţia creată în jurul Moldtelecom-ului. În contextul alegerii preşedintelui ţării, Vlad Filat a opinat că identificarea unei soluţii este foarte importantă, inclusiv şi prin dialog cu PCRM. Totodată, preşedintele PLDM a îndemnat colegii de alianţă să nu se ghideze de emoţii şi să fie mai rezervaţi în declaraţii, precizând că nu va tolera să fie manipulat şi presat în activitatea sa de prim-ministru.
24 februarie 2011
30 de tineri membri ai Partidului Naţional Liberal au organizat un flash-mob în faţa sediului PLDM în cadrul căruia s-au exprimat împotriva “cochetării” Partidului Liberal Democrat cu Partidul Comuniştilor şi a negocierilor ascunse care au loc între Vladimir Filat şi Vladimir Voronin. Tinerii purtau pancarte pe care scria “PLDM nu cocheta cu PCRM”, “PLDM tu nu eşti stejar, tu eşti harbuz moldovenesc” şi scandau neîncetat “PLDM nu trăda AIE!” şi “Jos comuniştii!”. Manifestanţii au adus patru pepeni verzi cu inscripţia PLDM pe care i-au tăiat şi i-au înmînat serviciului de pază de la sediul PLDM. Liderul organizaţiei de tineret PNL, Nicolae Mărgărint a spus că “aceşti pepeni verzi demonstrează că PLDM este verde pe dinafară, însă în interior este roşu, adică plin de comunişti. Sîntem împotriva unei coaliţii dintre PLDM şi PCRM”.
21–23 februarie 2011
La Praga a avut loc întâlnirea Comitetului Executiv al Uniunii Democrate Internaţionale, la care au participat şi reprezentanţii Partidului Liberal Democrat din Moldova: Iulian Fruntaşu, vicepreşedinte al partidului, şi Nighina Azizov, vicepreşedinte al Organizaţiei de Tineret a PLDM. În cadrul reuniunii au fost puse în discuţie teme ce ţin de relaţiile externe şi provocările de securitate la nivel european şi internaţional al statelor participante, de experienţa cehilor în implementarea reformei în domeniul fiscal, despre implicarea femeilor în procesul democratizării statelor aflate în tranziţie.
16 februarie 2011
Liderii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană au convocat Consiliul AIE, unde s-a discutat despre posibilitatea de alegere a şefului statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat după şedinţă că Alianţa va alege preşedintele fără de asistenţa comuniştilor. “Noi am propus opoziţiei să ne aşezăm la masa de discuţii, astfel încît preşedinţii de fracţiuni să negocieze. Comuniştii însă au refuzat. Noi o să alegem preşedintele şi fără de comunişti”, a spus Ghimpu. De asemenea, preşedintele interimar, speakerul Marian Lupu, a confirmat că Alianţa pentru Integrare Europeană a ajuns la o înţelegere privind alegerea şefului statului, spunînd că procedura va fi în conformitate cu normele legale.
11 februarie 2011 | 
Consiliul politic al Partidului Popular European a aprobat pe 10 februarie la Bruxelles, cu unanimitate de voturi, candidatura Partidului Liberal Democrat din Moldova în calitate de membru cu statut de observator al PPE, despre aceasta a anunţat într-un briefing de presă vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă. El a spus că noua calitate de membru al PPE este o “resursă strategică a PLDM pe plan european”, care va fi utilizată cu pricepere în favoarea Republicii Moldova şi în beneficiul cetăţenilor ei.
14 decembrie 2010
Liderii PD, PLDM şi PL au avut o nouă rundă de negocieri, la care au discutat despre “partajarea responsabilităţilor”. După întrevedere, liderul PLDM, Vlad Filat, a comunicat că se munceşte pentru crearea unei coaliţii de guvernare în formatul PLDM, PD, PL. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a spus că a fost o discuţie bună pe marginea mai multor probleme legate de propunerile făcute de parteneri. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a reafirmat că formaţiunea pe care o conduce face tot posibilul pentru reconstituirea AIE. De asemenea, liderul liberalilor a precizat ca îşi doreşte o guvernare pentru patru ani “bazată pe echilibru”.
8 decembrie 2010
Liderii PLDM, PDM şi PL au desfăşurat la Palatul Republicii, prima rundă de negocieri pentru formarea coaliţiei de guvernare. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că “am discutat cum vedem noi guvernarea în favoarea cetăţenilor. Eu sper că sînt şanse ca Moldova să continue reformele democratice şi să putem constitui un stat de drept”. Preşedintele PDM, Marian Lupu, a completat că oferta înaintată de PLDM este punctul de pornire pentru negocierea unei alianţe, însă oferta este incompletă. Potrivit lui, dialogul cu PCRM şi PLDM-PL se conduce în baza unor principii comune. Lupu a negat zvonurile precum că ar fi semnat deja un pact de coalizare cu PCRM. Totodată, liderul PLDM, Vladimir Filat, a menţionat că întîlnirea de azi a fost una necesară şi este un pas important pentru negocieri. “Nu va fi uşor, dar PLDM este obligat prin votul cetăţenilor să-şi asume responsabilitatea. Privim lucrurile pozitiv, dar este nevoie de timp pentru ca în finalul negocierilor să avem înţelegeri asumate pentru un mandat de patru ani”, a precizat Filat.
7 decembrie 2010 | 
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, în cadrul unei conferinţe de presă, a făcut publică oferta formaţiunii sale pentru crearea unei coaliţii de guvernare, potrivit căreia PLDM-ului îi revine funcţia de premier, PDM cea de preşedinte, iar PL cea de speaker. “Voinţa cetăţeanului, exprimată la 28 noiembrie, va sta la baza diviziunii responsabilităţilor în noul Guvern. Nu e vorba de partajarea funcţiilor, ci de asumarea responsabilităţii”, a spus Filat, completînd că la partajarea funcţiilor se va ţine cont de rezultatele scrutinului parlamentar. El a menţionat că PLDM împreună cu colegii de coaliţie vor continua reformele şi procesele democratice începute în 2009 şi este convins că PL şi PDM “vor aprecia oferta la modul corespunzător”, susţine Filat.
6 decembrie 2010 | 
Unica soluţie pentru viitorul Republicii Moldova şi în deplină consonanţă cu interesul naţional al ţării este refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană în formula celor 3 partide — PLDM, PD şi PL, despre aceasta a declarat liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, în cadrul unui briefing de presă. Filat a reconfirmat faptul că procesul de negocieri privind crearea alianţei de guvernare trebuie să fie public, iar deciziile urmează să fie luate în Republica Moldova, menţionând că orice deviere de la mandatul acordat de cetăţeni la alegerile din 28 noiembrie va însemna o "trădare a aşteptărilor electoratului, o revenire nepermisă în trecut, care va compromite şansele de dezvoltare a ţării noastre. În acelaşi timp, preşedintele PLDM a exclus orice posibilitate de dialog cu PCRM, după ce liderul acestuia a transmis mesaje publice care nu se încadrează în limita dialogului politic civilizat, dar şi a bunului simţ.
3 decembrie 2010
Liderii PLDM, Vlad Filat, Alexandru Tănase, Mihai Godea şi liderii Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Ion Hadîrcă şi Anatol Şalaru au avut o întîlnire la reşedinţa de stat de pe str. Nicolae Iorga, unde au purtat discuţii cu privire la situaţia post electorală. Vlad Filat a declarat “nu am vorbit despre funcţii. Până în momentul în care nu vom conveni asupra principiilor Alianţei, nu vom discuta despre funcţii. Funcţiile sunt instrumente care vor duce la realizarea angajamentelor în faţa cetăţenilor, atât”. Totodată, Mihai Ghimpu a menţionat că “Moldova nu are o altă perspectivă decît Alianţa pentru Integrare Europeană, cetăţenii au votat pentru ea. Coaliţie lărgită cu PCRM nu poate exista, pentru că aceasta înseamnă să readuci la putere comuniştii. Important este să reconstituim Alianţa cu cele 59 de mandate, apoi vom mai vorbi despre celelalte două voturi lipsă pentru alegerea preşedintelui”.
2 decembrie 2010
Liderii PLDM, Vlad Filat, Alexandru Tănase şi Mihai Godea s-au întâlnit cu liderii PDM, Marian Lupu, Dumitru Diacov şi Vladimir Plahotniuc, într-un restaurant din Chişinău unde au discutat despre situaţia politică post-electorală. Potrivit lui Vlad Filat, întîlnirea a fost o primă discuţie cu liderii PDM, “nu s-a vorbit despre oferte, am discutat doar situaţia postelectorală”. Filat spune ca a purtat discuţii şi cu liderii partidelor extraparlamentare. “Ieri m-am întîlnit cu Serafim Urechean. Am avut un proces de consultări şi cu partenerii externi, iar mîine urmează să mă întîlnesc şi cu liderii PL. Mai tîrziu vom discuta şi cu PCRM, cum e şi firesc. Ulterior vom începe negocierile propriu-zise”, a menţionat Vlad Filat.
30 noiembrie 2010
Staff-ul Partidului Liberal Democrat din Moldova s-a întrunit la Palatul Republicii pentru a elabora un set de propuneri pentru formarea unei noi coaliţii de guvernare. Liderul PLDM a declarat că în cadrul reuniunii cu colegii, au fost discutate acţiunile care urmează să fie întreprinse. “În primul rînd, urmează să formulăm exact oferta noastră către partenerii din AIE şi să începem negocierile cu colegii din AIE”. De asemenea, Filat a menţionat că va accepta discuţii şi cu Partidul Comuniştilor şi că este interesat de părerea PCRM în legătura cu evoluţia evenimentelor pentru viitor, pornind de la o situaţie foarte clară care s-a creat în Republica Moldova. Totodată, Vlad Filat a subliniat că “a avea un dialog cu PCRM nu înseamnă o coaliţie”.
30 noiembrie 2010
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a declarat la un briefing de presă că “între PLDM şi PCRM nu este posibilă nici un fel de coaliţie”. “PLDM va lucra în continuare pentru crearea unei coaliţii de guvernămînt funcţionale, care să excludă Partidul Comuniştilor. Am muncit pentru acest rezultat şi nu ne-a ajuns foarte puţin. Iar faptul că PCRM aşteaptă o astfel de coaliţie, este dreptul lor”, a spus Filat, care a precizat că scopul partidului pe care-l conduce nu este de a forma o majoritate confortabilă, ci de a avea o guvernare eficientă, care să fie în stare să continue procesele iniţiate în acest an. “După ce vom avea rezultatele finale ale CEC ne vom întîlni cu ceilalţi lideri ai Alianţei şi vom discuta despre viitoarea coaliţie”, a spus Filat.
26 noiembrie 2010 | 
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vladimir Filat, într-o conferinţă de presă şi-a exprimat regretul că liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, nu i-a acceptat invitaţia la dezbaterea publică, programată pentru 26 noiembrie 2010, ora 20.00. “Deşi am lansat mai multe invitaţii publice, dumnealui nu a acceptat invitaţia de a participa la dezbatere. Cred că mulţi cetăţeni aşteptau o astfel de dezbatere. Oricît a fugit el de a da răspuns oamenilor, duminică oamenii vor da o apreciere prin vot minciunilor PCRM”, a spus Filat. El a menţionat că formaţiunea pe care o conduce nu va face coaliţie postelectorală cu PCRM, din motiv că nu poate face alianţe cu cei care “manipulează şi mint”, liberal-democraţii vor coopera şi după alegeri numai cu partidele necomuniste, a conchis Filat.
22 noiembrie 2010 | 
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat şi preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, au ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia demnitarul european s-a arătat convins că “alegerea făcută de liderul PLDM, Vladimir Filat de a susţine calea integrării europene a Republicii Moldova este una foarte importantă şi este de fapt unica modalitate a duce RM spre un viitor luminos. Sper că şi după alegeri Moldova va continua această cale şi în scurt timp va deveni membru a UE”. De asemenea, preşedintele PPE a spus că susţine PLDM în actuala campanie electorală, iar platforma electorală a formaţiunii lui Vlad Filat, “Moldova fără sărăcie”, corespunde “idealurilor europene”. La rîndul său, liderul PLDM, a declarat că vizita lui Wilfried Martens onorează partidul pe care-l conduce, dar în acelaşi timp îl obligă la anumite responsabilităţi. “PPE este partidul care asigură funcţionalitatea UE, fiind cel mai mare partid politic european. Noi vom continua să ne conducem de principiile PPE prin asigurarea drepturilor şi libertăţilor omului”, a spus Filat.
10 noiembrie 2010 | 
Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova în cadrul unei conferinţe de presă, a lansat Campania de informare “Adevărul despre sărăcie”. O dimensiune a campaniei o constituie proiectarea filmului “8 ani de minciună” — o antalogie a rezultatelor dezastruoase ale celor 8 ani de guvernare comunistă, care au făcut din Moldova cea mai săracă ţară din Europa. Preşedintele OT PLDM, George Mocanu, a declarat că “în această campanie, PCRM a aruncat bombe electorale roşii cu scopul de a intoxica electoratul. Filmul «8 ani de minciună comunistă» prezintă cetăţenilor cum au fost dezinformaţi şi manipulaţi de către fosta guvernare. În cadrul campaniei Adevărul despre sărăcie, vom merge, în special, în satele cu acces limitat la sursele de informaţie ca să prezentăm acest film”, a spus el.
5 noiembrie 2010 | 
Liderul PLDM, Vladimir Filat, a organizat un briefing de presă în incinta hotelului Leogrand, în cadrul căruia a făcut o adresare preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, prin care îl provoacă la un duel electoral. Filat şi-a exprimat convingerea că Voronin va răspunde la provocare, pentru că “dezbaterea nu este în interesul meu sau al partidului pe care îl reprezint, ci în interesul naţional”. “La 26 noiembrie, ora 20.00, îl invit pe Voronin la o dezbatere publică la hotelul «Leogrand», în care să punem în discuţie problemele ţării, cine şi ce a făcut şi ce va face, astfel încît să-i oferim posibilitatea cetăţeanului să aleagă între două modele de dezvoltare a ţării”, a spus Filat.
3 noiembrie 2010 | 
Deputaţii liberal-democraţi, Alexandru Tănase şi Mihai Godea, au prezentat în cadrul unei conferinţe de presă, contraprobe la investigaţia agenţiei Omega, în care guvernul Filat este acuzat că astă vară ar fi inundat cu bună ştiinţă raionul Hînceşti, pentru a salva oraşul român Galaţi. Alexandru Tănase consideră că documentarul Omega este o comandă a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, care “a văzut că într-o atmosferă democratică este imposibil să-şi recîştige puterea şi a recurs la minciună şi dezinformare. Votul însă e mai tare decît glonţul, iar cetăţenii vor taxa minciuna”.
5 octombrie 2010 | 
Liderul PLDM, Vlad Filat, a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a venit cu un apel public către colegii din AIE pentru a găsi o soluţie ca activitatea Guvernului să nu fie afectată de campania electorală. “Cînd noi am insistat să scurtăm campania electorală de la 60 la 30 de zile, am făcut-o din motive obiective. 11 membri ai Guvernului sînt pe listele de candidaţi, ceea ce înseamnă că vor degreva din funcţie şi Guvernul nu va fi în stare să activeze. Pentru a lua decizii în Guvern este nevoie de votul a 50%+1 din miniştri. Îndemn partidele AIE să aleagă: ori înlocuiesc miniştrii lor cu alţii, ori îi exclud din listele electorale”, a spus Filat. Potrivit lui, lista electorală a liberal-democraţilor va fi stabilită de Consiliul Politic Naţional şi a promis că în ea vor fi prezente “nume noi şi sonore”.
1 octombrie 2010 | 
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat şi vicepreşedintele Partidului Popular European, Corien Wortmann Kool, au ţinut o conferinţă de presă comună în cadrul căreia au făcut declaraţii pentru presă privind aderarea PLDM cu statut de observator la PPE. “Dorinţa PLDM de a adera la PPE este determinată de împărtăşirea aceluiaşi set de valori şi politici. Atât în cadrul guvernării, cât şi în calitate de partid cu identitate puternică am pledat pentru apropierea Republicii Moldova de spaţiul valoric european”, a declarat Filat.
2 iunie 2010
Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova şi vicespeakerul Iurie Ţap a organizat un briefing la sediul central al partidului, în cadrul căruia a declarat că intenţionează să acţioneze în judecată Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, în cazul în care acest partid nu-şi va cere scuze în mod public pentru “acuzaţiile eronate precum că am făcut agitaţie electorală la televiziunea din oraşul Floreşti în ziua alegerilor locale din 30 mai”. “Eu am oferit două interviuri televiziunii locale din Floreşti în ziua de 23 mai privind manifestările de Ziua Sportului şi Festivalul turismului, deci nu au o conotaţie politică”, a spus Ţap. El a mai spus că în cazul în care nu i se vor aduce scuzele de rigoare, deputatul PLDM va cere instanţei de judecată să se pronunţe pe marginea acestui caz.
27 mai 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova va adera în toamnă la Partidul Popular European, despre aceasta au anunţat Vlad Filat, Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova şi Wilfried Martens, Preşedintele Partidului Popular European în cadrul unei conferinţe comune organizată la sediul central al PLDM. “Este cel mai puternic partid de dreapta din UE, care are 215 deputaţi în Parlamentul European, 13 comisari şi 14 şefi de state şi sprijinul acestui partid va impulsiona mişcarea Moldovei spre integrarea în Europa”, a spus Filat. Potrivit preşedintelui PPE, după aderare PLDM va deveni membru cu drepturi de observator al PPE, deoarece membri cu drepturi depline pot deveni doar partidele din ţările care au aderat la UE.
27 aprilie 2010
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a susţinut un briefing la sediul central al partidului în cadrul căreia a făcut o declaraţie în care a spus că “Alianţa pentru Integrare Europeană este, în continuare, o structură democratică puternică şi, în pofida încercărilor disperate care se fac pentru a o discredita, ea va rezista şi va continua să implementeze programul de guvernare asumat”, însă există unele probleme. Nu ar fi vorba despre opiniile separate ale liderilor AIE pe marginea unor subiecte, pentru că “e vorba totuşi despre 4 partide diferite, cu ideologii diferite”, spune Filat, ci în faptul că “unii încearcă să adune capital politic din diferite subiecte”. Drept exemplu, politicianul a facut trimitere la discuţiile despre participarea sau neparticiparea noastră la parada de la Moscova, din 9 mai, şi la afirmaţiile ministrului liberal al Apărării ca “nu sunt bani în buget”. Vlad Filat a prezentat astăzi şi argumentele care au stat la baza deciziei AIE de a participa la parada de la Moscova, omise de către liderul PL, Mihai Ghimpu, atunci cînd a expus poziţia AIE.
Formarea Alianţei pentru Integrarea Europeană
8 august 2009
Pe 8 august, patru din cele cinci partide care au depăşit pragul electoral la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 — PLDM, PL, PDM şi AMN au semnat declaraţia de constituire a Coaliţiei de Guvernare “Alianţa pentru Integrarea Europeană” (AIE)[]
16 iulie 2009
Organizaţia de Tineret a PLDM a organizat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Bucureşti 88, pe tema: “Comsomoliştii se tem de dezbaterile cu tinerii liberal democraţi”.
5–7 septembrie 2008
Tinerii liberali-democraţi au participat la Şcoala de Vară a tinerilor liberali din Moldova, alături de organizaţii de tineret ale PL şi AMN.
17 iulie 2008
PLDM a convocat o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a agenţiei INFOTAG, cu tema: “PLDM îşi intensifică acţiunile pentru urgentarea semnării Convenţiei privind micul trafic la frontieră” şi “Iniţiativa privind instituirea cadrului de dialog şi cooperarea între partidele de opoziţie”.

Arhiva

2018 [1]
2016 [2]
2015 [2]
2014 [47]
2013 [73]
2012 [51]
2011 [88]
2010 [76]
2009 [88]
2008 [72]
2007 [1]
Alegeri [145]
Relaţii interpartinice