Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat: “Să fim solidari, uniţi, să fim împreună pentru Republica Moldova”

|versiune pentru tipar||
PLDM / 10 aprilie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 10 aprilie curent, în incinta Palatului Naţional din Chişinău şi-a desfăşurat lucrările Congresul IV ordinar al Partidului Liberal Democrat din Moldova. La Congres au participat peste 2400 de delegaţi din partea organizaţiilor teritoriale ale partidului, reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media.

Raportul de activitate a PLDM a fost prezentat de Preşedintele partidului, Primul-ministru, Vlad Filat, care a făcut o trecere în revistă a celor mai importante realizări înregistrate de liberal democraţi. Dezideratele propuse în decembrie 2007, la congresul de constituire a formaţiunii au fost realizate, PLDM devenind partid de guvernământ. În acelaşi timp, această nouă calitate a partidului a modificat esenţial şi statutul PLDM în societate. “Timpul criticii acerbe şi a frazeologiei revoluţionare a trecut. A venit timpul să ne onorăm promisiunile, să schimbăm realităţile, să oferim cetăţenilor o perspectivă clară şi optimistă”, a spus Vlad Filat.

Liderul liberal democrat a specificat că, în urma scrutinului din noiembrie 2010, PLDM a devenit lider incontestabil în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, iar acest lucru este extrem de important pentru realizarea Programului Electoral al PLDM şi a Programului de Guvernare. Pe lângă prestaţia echipei guvernamentale şi parlamentare a liberal democraţilor, care a condus la o deschidere fără precedent pentru ţara noastră din partea structurilor europene şi a partenerilor strategici, Vlad Filat a menţionat şi afirmarea PLDM pe plan internaţional, calitatea de membru cu statut de observator al Partidului Popular European fiind un succes de importanţă majoră.

Un loc aparte în raport, Vlad Filat l-a rezervat alegerilor generale locale, la care partidul va participa cu candidaţi la funcţia de primar în toate localităţile şi cu liste de candidaţi pentru toate consiliile de nivel local, raional sau municipal. Liderul PLDM a precizat în context importanţa scrutinului local pentru Chişinău. “Avem datoria să câştigăm funcţia de Primar General al Chişinăului şi majoritatea în Consiliul Municipal. Locuitorii capitalei merită o viaţă mai bună, iar Chişinăul o imagine cu adevărat europeană”, a menţionat preşedintele PLDM.

Vlad Filat a anunţat forul liberal democrat despre desemnarea lui Victor Bodiu, secretarul general al Guvernului, în calitate de candidat PLDM la funcţia de primar general al municipiului Chişinău.

Victor Bodiu a mulţumit pentru încrederea acordată şi a declarat că îşi va îndrepta toate capacităţile manageriale pentru a administra eficient treburile capitalei în beneficiul locuitorilor Chişinăului. “Vreau să demonstrez că primaria nu mai poate fi condusă prin prisma politicului, ci prin prisma administrării eficiente”, a declarat candidatul. Bodiu a primit în dar o icoană de la locuitorii satului Cotul Morii, în semn de recunoştinţă pentru eforturile depuse la lichidarea consecinţelor calamităţilor din vara anului 2010.

În dezbateri au luat cuvântul deputaţii: Mihai Godea, prim-vicepreşedinte PLDM, Liliana Palihovici, vicepreşedinte al Parlamentului, Petru Vlah, George Mocanu, preşedintele Tineretului Liberal Democrat, precum şi Iurie Leancă, ministru de Externe, Grigore Cobzac, preşedintele OT Hânceşti a PLDM, Gheorghe Amihalachioae, preşedintele Organizaţiei Extrateritoriale a PLDM “Pentru Independenţă şi Integrare Europeană”, Viorica Marţ, şefa Direcţiei Învăţământ Cantemir, Grigore Belostecinic, rectorul ASEM, Ion Parea, preşedintele raionului Râşcani.

De asemenea, la congres, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a anunţat că demisionează din funcţia de prim-vicepreşedinte al PLDM şi îşi retrage calitatea de membru de partid, în legătură cu numirea sa în calitate de judecător la Curtea Constituţională. “Chiar dacă funcţia de judecător nu poate fi cumulată cu activitatea politică, cu sufletul voi fi alături de colegii din Partidul Liberal Democrat”, a declarat Tănase.

Prin votul participanţilor la congres, noul prim-vicepreşedinte al PLDM a fost ales Iurie Leancă.

Delegaţii la congres au adoptat modificări la Programul şi Statutul PLDM şi au aprobat Acordul de fuziune prin absorbţie a Partidului politic “Alianţa Moldova Noastră”. În context, Serafim Urechean a declarat că sarcina imediată este omogenizarea tuturor structurilor teritoriale şi desemnarea celor mai buni candidaţi la alegerile din 5 iunie pentru obţinerea majorităţii în structurile administraţiei publice locale.

În încheierea forului liberal democrat delegaţii au adoptat Declaraţia politică a Congresului IV al PLDM, Rezoluţia “Cu privire la alegerile locale din iunie 2011” şi au votat noua componenţă a Consiliului Politic Naţional.

Congresul IV al PLDM a fost salutat de Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, care a transmis un mesaj de susţinere şi încurajare pentru candidaţii partidului la alegerile locale, exprimându-şi încrederea că “sub îndrumarea preşedintelui şi a conducerii formaţiunii, PLDM va învinge din nou”.

Sursa: www.pldm.md

Raportul Preşedintelui PLDM, Primului-ministru al R.Moldova, Vlad Filat, la Congresul IV ordinar al partidului Tinerii PLDM au participat la proiectul Naţional Ecologic “Hai, Moldova”!