Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Rezoluţia Congresului IV al Partidului Liberal Democrat din Moldova cu privire la alegerile locale din iunie 2011

|versiune pentru tipar||
PLDM / 10 aprilie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Analizând prestaţia administraţiei publice locale în contextul schimbărilor care s-au produs la nivelul administraţiei centrale în urma scrutinelor parlamentare din 2009–2010,

Subliniind faptul că misiunea aleşilor locali este de a reprezenta interesele cetăţenilor şi de a implementa politicile statului la nivelul comunităţilor locale de orice nivel,

Congresul IV al Partidului Liberal Democrat din Moldova, convocat în ajunul unei noi campanii electorale pentru alegerile locale, constată că gestionarea treburilor publice de către aleşii locali din majoritatea satelor şi oraşelor, inclusiv din capitală este marcată de inerţie, suficienţă, reflexe birocratice, interese personale sau de grup, corupţie şi de lipsa capacităţilor manageriale. Acest fapt blochează extinderea la nivel local a proceselor de reformă şi de dezvoltare, demarate la nivelul administraţiei centrale.

Perpetuarea acestei situaţii poate pune probleme serioase în viitor procesului de modernizare a Republicii Moldova, de dezvoltare locală şi regională. În condiţiile unui management slab la nivel local, există riscul real ca fondurile ce urmează să fie alocate pentru acest proces, inclusiv de partenerii externi, să fie utilizate ineficient sau sub limita capacităţilor de absorbţie.

Având în vedere cele menţionate mai sus, Congresul apreciază că alegerile locale din iunie 2011 au o importanţă crucială pentru perspectivele de dezvoltare a ţării ca stat democratic, european şi prosper.

Partidul Liberal Democrat din Moldova va participa la acest scrutin cu candidaţi la funcţia de primar în toate localităţile şi cu liste de candidaţi pentru toate consiliile de nivel local, raional sau municipal.

Congresul cere organelor decizionale ale partidului să dea dovadă de maximă exigenţă la selectarea şi promovarea candidaţilor PLDM la funcţiile pe primar sau de consilier local. Profesionalismul şi calităţile morale ireproşabile sunt singurele criterii valabile de selectare a candidaţilor noştri.

Congresul declară că obiectivul de bază al Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru alegerile locale din iunie 2011 este preluarea puterii locale în capitală şi în majoritatea unităţilor teritorial-administrative de nivelul unu şi doi.

Sursa: www.pldm.md

Congresul al IV-lea al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Declaraţie politică Raportul Preşedintelui PLDM, Primului-ministru al R.Moldova, Vlad Filat, la Congresul IV ordinar al partidului