Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a lansat un Apel la responsabilitate şi respect pentru ţară

|versiune pentru tipar||
PLDM / 16 mai 2014 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a lansat, astăzi, în cadrul unui briefing de presă un Apel în care cheamă politicienii şi liderii de opinie să demonstreze responsabilitate şi devotament faţă de ţară. Reproducem mai jos textul apelului.

În doar câteva luni vom încheia mandatul oferit de cetăţeni. Un mandat greu, un mandat complicat, un mandat foarte responsabil nu doar pentru PLDM, ci şi pentru toate partidele parlamentare care şi-au asumat actul de guvernare. Am trecut prin momente dificile, dar am ştiut să le depăşim. Am înţeles că mai presus de diferenţele dintre noi şi de opiniile pe care le împărtăşim stă Interesul Naţional. Iar acest Interes Naţional pentru Republica Moldova se rezumă în două cuvinte: Integrarea Europeană.

Republica Moldova este astăzi mult mai liberă, mult mai aşezată şi mult mai cunoscută în lume decât a fost vreodată în trecut. Europa şi-a deschis uşile pentru cetăţenii noştri, iar peste câteva săptămâni vom semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi vom primi o perspectivă clară de aderare. După proclamarea independenţei, acesta va fi, cu siguranţă, al doilea eveniment ca importanţă pentru ţara noastră şi pentru fiecare cetăţean în parte.

Trăim momente deosebite şi doar nouă ne stă în puteri să le transformăm în pagini de istorie pentru generaţiile viitoare. Fiecare dintre noi poate să umple de conţinut aceste pagini. Cu eforturi comune şi solidare, putem şi suntem datori să facem ca libertatea pentru care au luptat şi s-au jertfit predecesorii noştri să nu ne-o mai fure nimeni.

Simbolul cel mai elocvent al libertăţii este pasărea în zbor, dar încă nimeni nu a văzut vreodată păsări zburând înapoi. Dacă vrem libertate, trebuie să luptăm pentru ea, trebuie să mergem cu toată fermitatea înainte. Iar noi, cetăţenii Republicii Moldova, vom deveni cu adevărat liberi abia atunci când procesul de integrare europeană va deveni unul ireversibil. Pentru că Europa este un spaţiu al libertăţii, păcii, unităţii şi prosperităţii.

În noiembrie trecut, când Republica Moldova parafa Acordul de Asociere şi de Liber Schimb la Summitul de la Vilnius, era greu de imaginat ce întorsătură dramatică vor lua lucrurile în Ucraina. Astăzi, suntem cu toţii martori ai unor evenimente care zdruncină din temelii pacea şi securitatea în întreaga regiune. Am fost şi suntem alături de poporul Ucrainei care luptă pentru libertate, pentru unitate teritorială, pentru un viitor european. Am fost şi rămânem ferm pe poziţia că orice probleme de ordin politic trebuie să fie rezolvate la masa dialogului politic, fără arme şi fără vărsări de sânge.

Situaţia din Ucraina generează mari provocări pentru stabilitatea şi securitatea Republicii Moldova. În preajma semnării Acordului de Asociere cu UE, anumite forţe încearcă să tensioneze situaţia în ţara noastră. Dar este cinic să cauţi profit politic din acţiuni îndreptate împotriva propriilor cetăţeni. Din păcate, avem astfel de elemente şi în Republica Moldova.

PLDM atenţionează că un astfel de comportament poate avea consecinţe grave şi implică o responsabilitate personală directă. Poporul Republicii Moldova îi va taxa dur pe toţi cei care nesocotesc Constituţia şi legile ţării, care încurajează separatismul teritorial şi aţâţă vraja între oameni, care ignorează simbolurile şi însemnele statului, care vor să ne lipsească de libertate şi de viitor. În aceste condiţii, avem datoria să fim uniţi, să dăm dovadă de maturitate politică, de coeziune socială, de vigilenţă.

Competiţia politică este firească şi necesară în orice societate democratică. Dar această competiţie trebuie să aibă loc într-un cadru bine definit. Nimeni nu are dreptul să promoveze distrugerea ţării, indiferent de discurs politic, indiferent dacă e de stânga sau de dreapta, dacă vede dezvoltarea ţării în Uniunea Europeană sau în Est. Respectul pentru ţară este primordial. Suveranitatea, Independenţa şi Unitatea teritorială sunt mai presus de orice şi nu pot fi motive de bătălii politice sau încleştări electorale.

Facem apel la responsabilitatea şi devotamentul faţă de ţară al tuturor politicienilor, al tuturor liderilor de opinie. Acum este momentul pentru un angajament public, pentru un legământ cu ţara şi cu cetăţenii. Este timpul ca toate partidele politice să declare public că se angajează să respecte independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Este momentul zero al sincerităţii, când fiecare partid politic trebuie să îşi asume valori intangibile, fundamentale, care nu vor fi disputate niciodată.

Sursa: www.pldm.md

Academia Succesului a ajuns la UTM Vlad Filat: Cetăţenii au nevoie de sentimentul de securitate