Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePLDM

Evenimente ale PLDM la tema “Alegeri”

25 iunie 2016
La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Politic Naţional al PLDM în cadrul căreia au fost aleşi vicepreşedinţii şi secretarul general al partidului. În calitate de vicepreşedinţi au fost aleşi: Vadim Pistrinciuc, Tudor Deliu, Maria Ciobanu, Liliana Palihovici şi Andrei Spânu. Victor Roşca a fost reales în funcţia de secretar general al PLDM. De asemenea, CPN a aprobat componenţa grupului de negociatori cu partidele pro-europene în vederea identificării unui candidat comun la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016.
Curtea Constituţională a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014
9 decembrie 2014 | 
Pe 9 decembrie 2014, membrii Curţii Constituţionale au confirmat rezultatele alegerilor parlamentare de legislatura a XX-a, a validat mandatele deputaţilor aleşi şi a confirmat listele candidaţilor supleanţi[]
16 septembrie 2014
Partidele Coaliţiei Pro-Europene s-au întrunit în cadrul unei şedinţe la care au examinat priorităţile legislative ale actualei sesiuni parlamentare, printre care cele privind finanţarea partidelor politice şi majorarea cotei de participare a femeilor în activitatea politică. Totodată, au fost discutate eventualele provocări care ar putea apărea în adresa Coaliţiei în contextul campaniei electorale.
PLDM a organizat o acţiune de amploare pentru susţinerea integrării europene
7 septembrie 2014 | 
Pe 7 septembrie 2014, la Chişinău, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a organizat Acţiunea “PLDM pentru Europa!”. La eveniment au participat zeci de mii de cetăţeni din raioanele ţării[]
23 august 2014 | 
La Chişinău, a avut loc şedinţa lărgită a Consiliului Politic Naţional la care au participat membrii consiliului, reprezentanţii partidului în organele puterii centrale şi locale, liderii organizaţiilor teritoriale etc. În cadrul şedinţei a fost făcută o evaluare a activităţii PLDM şi au fost trasate sarcinile în perioada imediat următoare, în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.
12–13 iulie 2014
Preşedintele liberal-democraţilor, Vlad Filat, a avut întâlniri cu membrii de partid din raioanele Orhei şi Căuşeni. În cadrul întrevederilor, au fost puse în discuţie subiecte ce vizează construcţia de partid, realizările şi planurile de viitor ale Organizaţiilor Primare dar şi importanţa alegerilor parlamentare din 2014.
5–13 iulie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat o serie de întîlniri cu diaspora moldovenească din mai multe oraşe din Italia şi Portugalia. În cadrul întîlnirilor, reprezentanţii PLDM au vorbit despre situaţia social-politică din ţară, au discutat despre importanţa vectorului de integrare europeană şi importanţa alegerilor parlamentare din anul curent.
2 mai 2014 | 
La Chişinău, s-a desfăşurat şedinţa în format extins a Consiliului Politic Naţional al PLDM, în cadrul căreia a fost pusă în discuţie situaţia politică de moment, priorităţile PLDM pe termen scurt, acţiunile de viitor şi pregătirile pentru alegerile din toamna acestui an. Liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat, a solicitat conducerii partidului “mobilizare completă, unitate şi responsabilitate, pentru a atinge scopurile puse în faţă şi realizarea promisiunilor date cetăţenilor”.
22–30 martie 2014
La iniţiativa staff-ului electoral central al PLDM au fost organizate o serie de seminare de instruire a şefilor staff-urilor electorale teritoriale, responsabililor pentru lucrul organizatoric, preşedinţilor organizaţiilor teritoriale şi secretarilor politici. În cadrul instruirilor au participat peste 130 de persoane.
5 februarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PLDM, Vlad Filat a făcut un apel public în legătură cu evenimentele din UTA Găgăuzia, prin care a condamnat “acţiunile îndreptate spre subminarea integrităţii teritoriale şi a obiectivului naţional de integrare europeană întreprinse de unele forţe politice iresponsabile din Republica Moldova”. Liberal-democratul a solicitat instituţiilor abilitate ale statului să ia toate măsurile ce se impun pentru a contracara orice tentativă de destabilizare a situaţiei din ţară.
1 februarie 2014
La Chişinău, s-a desfăşurat şedinţa Consiliului Politic Naţional al PLDM, în cadrul căreia au fost discutate chestiuni cu privire la organizarea celei de a 3-a ediţii a Forumului Aleşilor Locali ai PLDM. Totodată, s-a decis instituirea staff-ul electoral al PLDM iar în perioada rămasă pînă la demararea campaniei electorale, PLDM şi-a propus fortificarea sub aspect organizatoric, finalizării proiectelor iniţiate şi realizării angajamentelor asumate.
3 noiembrie 2012
Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a participat la o şedinţă de lucru cu conducerea Organizaţiei Teritoriale Cantemir, a organizaţiilor primare, consilierilor raionali şi locali şi primarilor liberal democraţi. Liderul PLDM, a îndemnat primarii să-şi facă meseria profesionist şi onest şi să îndeplinească toate promisiunile făcute cetăţenilor în campania electorală.
Vlad Filat a avut o întîlnire cu locuitorii satului Cîrpeşti, r-nul Cantemir în contextul în care pe 11 noiembrie curent, vor avea loc alegeri locale în această localitate. Preşedintele PLDM a discutat cu oamenii despre problemele cu care se confruntă şi a asistat la prezentarea angajamentelor pe care şi le asumă candidatul PLDM la funcţia de primar.
28 iunie 2012
În cadrul unui briefing de presă, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ a anunţat că preşedintele raionului Cantemir, liberal-democratul Ştefan Zaharia, a fost demis din funcţie prin votul consilierilor PDM, PL şi PCRM. “Constatăm că a avut loc o reformatare a AIE la nivel raional. PLDM vrea să consolideze AIE la nivel local, însă iată că avem piedici. Sperăm că situaţia din Cantemir este doar o confuzie regretabilă”, a spus Streleţ.
16 martie 2012 | 
În cadrul şedinţei speciale a Parlamentului privind alegerea şefului statului, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană Nicolae Timofti a fost ales în calitate de preşedinte al Republicii Moldova cu votul a 62 de deputaţi din totalul de 101. Cele trei partide ale coaliţiei, care deţin în total 58 de voturi, împreună cu votul deputatului neafiliat Mihai Godea şi a celor trei deputaţi din grupul socialiştilor în frunte cu Igor Dodon au votat pentru Nicolae Timofti. Fracţiunea PCRM nu au participat la şedinţa Parlamentului, dar a delegat trei deputaţi pentru a supraveghea procedura de vot. În discursul ţinut în faţa deputaţilor, Nicolae Timofti a declarat că Moldova are nevoie de o idee naţională capabilă să unească societatea scindată, şi o asemenea idee trebuie să devină integrarea europeană. Eu voi depune toate eforturile pentru a obţine, împreună cu guvernul şi parlamentul, rezultate pe această cale, a promis Timofti.
15 martie 2012 | 
Liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat a ţinut un briefing de presă ca urmare a întrevederii cu preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea. Filat a declarat că “am avut o şedinţă plină, eu cred că utilă, poate un pic întîrziată, urmează dînsul să ia decizii” şi s-a arătat convins că pe 16 martie va fi ales preşedintele statului. Referindu-se la actul semnat de liderii AIE, propus de PAD, Vlad Filat a spus că aceste angajamente îşi au locul în actul de guvernare şi în pogramul de activitate a Guvernului.
15 martie 2012
Consiliul AIE s-a convocat într-o şedinţă de lucru pentru a ajunge la un consens privind alegerea şefului statului, cu deputatul neafiliat preşedintele PAD, Mihai Godea. În cadrul şedinţei Mihai Godea a propus 10 angajamente pe care liderii AIE şi le-au asumat pentru a fi realizate conform termenilor indicaţi. Referindu-se la rezultatele şedinţei AIE, liderul PLDM Vlad Filat a declarat că “a fost o şedinţă plină şi utilă, poate un pic întîrziată”. Pe de altă parte, Mihai Godea a declarat că va participa la alegerile prezidenţiale din 16 martie 2012.
12 martie 2012 | 
Liderii AIE au anunţat într-o conferinţă de presă, că îl vor susţine pe Nicolae Timofti, preşedintele CSM, la funcţia de şef al statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a subliniat că: “Timofti e candidatul de consens, care a fost dat de Dumnezeu” iar liderul PLDM Vlad Filat a adăugat că Timofti de 36 de ani e dedicat profesiei, “perioadă suficientă pentru a ne convinge că are calităţile necesare pentru a fi preşedinte”. Marian Lupu, preşedintele PDM a menţionat că a discutat cu Nicolae Timofti şi a înţeles că acesta are toate principiile necesare pentru un şef de stat. La rândul său, Nicolae Timofti, a subliniat că va acţiona în conformitate cu legea supremă în stat, dacă va fi ales, şi că nu va servi interesele unui grup de oameni.
6 martie 2012
Alianţa pentru Integrare Europeană susţine că va stabili pe 7 martie data scrutinului prezidenţial, dacă va conveni asupra candidatului, despre aceasta au declarat liderii coaliţiei de guvernare după şedinţa Consiliului AIE. Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, şi-a exprimat speranţa că partidele AIE vor ajunge la un compromis, astfel încît pe 7 martie să fie luată o decizie finală.
24 februarie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PLDM Vlad Filat a anunţat că economistul FMI, Veronica Bacalu, este candidatul PDM-PLDM-grupul Dodon la funcţia de preşedinte al ţării. El susţine că Veronica Bacalu deţine calităţile necesare pentru a ocupa funcţia de preşedinte şi crede că Partidul Liberal o va susţine. “O altă candidatură nu se va mai discuta. Important este ca pentru Bacalu să voteze 61 de voturi, în prezent 49 de deputaţi şi-au declarat sprijinul pentru ea”, a spus Filat.
10 februarie 2012
Alianţa pentru Integrarea Europeană a renunţat la desfăşurarea referendumului constituţional şi revine la alegerea preşedintelui ţării în Parlament, despre aceasta au anunţat liderii AIE la postul naţional de televiziune şi au subliniat că decizia este una de consens şi va fi îndeplinită. În acelaşi timp, liderii AIE au subliniat că încă nu au discutat despre posibilii candidaţi la Preşedinţie şi au precizat că schimbarea mecanismului de alegere a preşedintelui va fi abordată mai tîrziu, indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale.
7 februarie 2012
După o pauză de trei săptămîni de la ultima şedinţă, liderii PLDM, PDM şi PL au convocat şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană. În cadrul şedinţei cei trei lideri au discutat două scenarii pentru depăşirea crizei politice — organizarea unui referendum constituţional sau găsirea unui compromis în Parlament, însă nu au nominalizat care scenariu va fi pus în practică. Totodată, în urma dezbaterilor s-a ajuns la un compromis pe marginea textului care urmează să fie inclus la referendumul preconizat în 2012.
Referendum privind simplificarea procedurii de alegere a şefului statului
15 ianuarie 2012 | 
Pe 15 ianuarie 2012, la Chişinău, partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au semnat o declaraţie publică privind căile de soluţionare a crizei constituţionale şi de asigurare a stabilităţii politice în următoarea perioadă[]
9 ianuarie 2012
Liderii PLDM, PDM şi PL au convocat şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre alegerea şefului statului preconizată pentru 15 ianuarie curent. După şedinţă AIE, liderul PLDM, Vladimir Filat a declarat că Alianţa a convenit să organizeze o primă întîlnire cu deputaţii PCRM pentru identificarea unei candidaturi la funcţia de şef al statului. Totodată, preşedintele PL, Mihai Ghimpu a declarat că “la început de an ar fi bine să fim mai toleranţi. Aşteptăm să vedem candidatura comuniştilor şi apoi vom vedea ce facem. Sper că e un candidat bun, vom analiza propunerea PCRM”.
30 noiembrie 2011
Liderii PLDM, PDM, şi PL au convocat şedinţa Consiliului AIE în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului. Cei trei au convenit că Parlamentul se va întruni în mai multe şedinţe pentru a vota proiecte de legi ce ţin de activitatea Guvernului. Referitor la organizarea alegerii şefului statului cei trei se vor pronunţa în timpul cel mai apropiat, nu înainte de a identifica un candidat care va întruni numărul necesar de voturi.
23 noiembrie 2011 | 
Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că formaţiunea sa cere Parlamentului să adopte iniţial Bugetul de Stat, apoi să organizeze alegeri prezidenţiale. Valeriu Streleţ a subliniat că “nu ne putem permite să intrăm în anul 2012 fără de buget, aşa cum s-a întîmplat la finele anului 2010”. Potrivit lui, dacă Bugetul va fi votat în trei lecturi de Parlament pînă la finele anului, atunci alegerile prezidenţiale pot fi organizate chiar în decembrie.
15 noiembrie 2011
Preşedinţii celor trei partide din AIE s-au convocat într-o şedinţă de lucru privind posibilitatea alegerii şefului statului. În cadrul şedinţei au fost abordate două subiecte relevante: despre suplimentul Acordului AIE, asupra căruia s-a ajuns la un numitor comun şi care se definitivează spre a fi semnat şi făcut public iar al doilea subiect s-a discutat despre organizarea procedurii votului propriu-zis preconizat pentru 16 noiembrie, discuţii care s-au finalizat consensual.
14 noiembrie 2011
A avut loc şedinţa Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre identificarea unui candidat pentru funcţia de şef al statului. Cei trei lideri au reiterat că unica candidatură pentru funcţia de preşedinte discutată în AIE este Marian Lupu. De asemenea, liderii celor trei partide au declarat că dacă nici un candidat nu va fi înscris în cursa prezidenţială, atunci alegerile şefului statului vor fi amînate.
11 noiembrie 2011
Consiliul Alianţei pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru privind demararea primelor negocieri cu grupul Dodon. În cadrul şedinţei liderii AIE şi Igor Dodon şi-au expus ofertele privind identificarea candidatului care ar întruni majoritatea pentru a fi ales şef al statului. Totuşi, şedinţa s-a încheiat fără un consens însă liderii celor două grupuri s-au arătat deschişi în continuarea dialogului pentru un candidat de compromis.
8 noiembrie 2011
Liderii celor trei partide ale AIE s-au întrunit într-o şedinţă de lucru în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului prin prisma părăsirii de către grupul Dodon a fracţiunii PCRM. Reprezentanţii partidelor din AIE au menţionat că urmează să discute cu Partidul Comuniştilor şi cu cei trei deputaţi care au plecat din PCRM pentru a ajunge la un numitor comun, în vederea alegerii preşedintelui. “Aşteptăm să discutăm şi cu unii şi cu alţii. Dacă cineva visează, noi suntem oameni care respectăm legea, iar acordurile sunt şi mai importante ca legea. Candidat apolitic, să mă ierte Dumnezeu, doar la citimitr mai poţi găsi. Şi Marian Lupu îi tot apolitic, ca şi Zinaida Greceanîi. Să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie. Trebuie ales preşedintele respectând acordul AIE”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.
6 septembrie 2011
Liderii celor trei partide din AIE s-au întrunit într-o şedinţă de lucru în care s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului. După şedinţă, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au declarat că nu s-a ajuns la nicio concluzie privind alegerea preşedintelui ţării. Liderul PD Marian Lupu a spus că se va reveni la discuţia despre alegerea preşedintelui după ce va fi făcută publică decizia Curţii Constituţionale privind modul de alegere a şefului statului. De asemenea, cei trei lideri au comunicat că în cadrul şedinţei AIE s-a discutat şi despre bugetul şi politica fiscală pentru 2012.
22 iulie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, deputaţii PLDM Maria Ciobanu şi Tudor Deliu au declarat că “dezvoltarea democratică a Republicii Moldova este profund afectată de situaţia deplorabilă în care s-a împotmolit justiţia moldovenească”, declaraţie făcută în legătură cu invalidarea mandatului primarului în exerciţiu al comunei Ciorăşti, Valeriu Rusu, candidat la alegerile locale pe lista PLDM. “În perioada electorală s-a făcut totul pentru a corupe cetăţenii cu drept de vot din primăria Ciorăşti: au fost distribuite mii de pomeni electorale, lei, dolari, ba chiar şi chei de la microbuze. În comiterea acestor acţiuni nelegitime au fost implicaţi persoane din anturajul conducerii PD şi Procuraturii Nisporeni”, a specificat Valeriu Rusu.
15–17 iulie 2011
Organizaţia de Femei a Partidului Liberal Democrat, în parteneriat cu IRI, a instruit 40 de lideri femei din cadrul raioanelor republicii în domeniul planificării strategice şi al comunicării politice eficiente. De asemenea, OF PLDM, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, a mai instruit 55 de femei primar în domeniul Administraţiei Publice Locale. În cadrul Şcolii de Vară “Cum e să fii eficientă în cadrul Administraţiei Publice Locale: realităţi şi practici de succes”, doamnele primar au beneficiat de instruiri practice, au prezentat bunele experienţe în perioada exercitării mandatului de primar şi au avut posibilitatea să formuleze întrebări reprezentanţilor puterii centrale.
13 iulie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova acuză PDM că ar dori să acapareze puterea locală în raioanele unde PLDM a obţinut majoritatea mandatelor de consilieri, despre aceasta a declarat la o conferinţă de presă, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. “Nu vom accepta compromisuri. Partidul Democrat se face vinovat pentru tergiversarea formării alianţelor locale, din cauză că a insistat asupra unui proiect neacceptabil de repartizare a funcţiilor”, a spus deputatul. Valeriu Streleţ nu mai vede necesitatea semnării unui Acord privind formarea coaliţiilor locale, odată ce procesul de alegere a preşedinţilor de raioane a început.
11 iulie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova susţine că liderii Alianţei de guvernare nu ar trebui să intervină în activitatea consiliilor locale, obligîndu-i să voteze pentru un anumit preşedinte de raion, despre aceasta a declarat într-o conferinţă de presă, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. Potrivit lui, liberalii şi democraţii din teritoriu nu discută nici un fel de repartiţii ale funcţiilor pînă nu vine cifra de la conducerea partidului din Chişinău. “Vrem să-i convingem ca ei să negocieze singuri. Conducerea de la centru nu ar trebui să aibă ingerinţe în activitatea consiliilor. Liberalii şi democraţii, care pretind la 5 sau 11 preşedinţi de raion, au şansa să rămînă cu nimic”, a conchis liberal-democratul.
4 iulie 2011
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit în şedinţa Consiliului, dar nu au putut ajunge la un compromis privind crearea alianţelor la nivel local. “În cadrul şedinţei s-a discutat despre constituirea AIE la nivel local. Urmează ca grupurile de experţi să se întrunească şi să discute situaţia din fiecare raion în parte. Noi vom comunica cu colegii din raioane pentru a identifica compromisuri în eventualitatea semnării unui acord”, a declarat deputatul Valeriu Streleţ.
25 iunie 2011
În incinta Palatului Naţional din Chişinău, a avut loc întrunirea noilor aleşi locali din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova, eveniment la care s-a făcut bilanţul alegerilor locale desfăşurate pe 5 şi 19 iunie şi s-a discutat despre modul de gestionare a rezultatelor înregistrate. Reuniunea aleşilor locali a adoptat decizia de a reforma Asociaţia Primarilor Liberal Democraţi şi de a crea un Departament specializat în cadrul PLDM, care va avea scopul să asigure comunicarea şi conlucrarea cu administraţia publică locală. La finele întrunirii, primarii şi consilierii au adoptat Declaraţia aleşilor locali ai PLDM, în care se menţionează că rezultatul obţinut în alegeri este expresia efortului comun şi a încrederii acordate de alegători.
21 iunie 2011
A fost convocat Consiliul AIE în cadrul căruia liderii celor trei partide parlamentare au discutat despre identificarea unei formule de alegere a şefului statului fără alegeri anticipate. Şedinţa AIE a fost organizată pentru a examina răspunsul Comisiei de la Veneţia oferit la finele săptămînii trecute Curţii Constituţionale a RM la interpelarea făcută cu privire la modalitatea de alegere a preşedintelui. In răspuns Comisia a indicat că este de competenta CC să facă interpretarea finală a Constituţiei, dar cea mai bună soluţie ar fi modificarea actului suprem.
20 iunie 2011 | 
“Partidul Liberal Democrat este câştigătorul alegerilor din Republica Moldova pentru funcţia de primar. În doar trei ani si jumătate de la înfiinţare, PLDM reuşeşte să fie partidul cu cei mai mulţi primari din Republica Moldova”, despre aceasta a declarat în cadrul unui briefing de presă, preşedintele PLDM, Vlad Filat. El a anunţat că, în cel mai scurt timp, PLDM împreună cu partidele din AIE va demara formarea coaliţiilor la nivel de teritoriu şi a exclus din start orice alianţă cu comuniştii. Totodată, liderul liberal-democrat i-a urat succes primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi i-a promis tot sprijinul necesar.
Dorin Chirtoacă susţinut de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană
9 iunie 2011 | 
Pe 9 iunie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă, liderii Alianţei pentru Integrare Europenă — Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Vlad Filat au semnat o declaraţie comună de susţinere a candidatului Dorin Chirtoacă la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău în turul doi al alegerilor locale[]
7 iunie 2011 | 
La Chişinău, a fost convocat în şedinţă activul Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru a face totalul rezultatelor obţinute la alegerile locale generale din 5 iunie. Astfel, conform datelor prezentate, PLDM are deja aleşi 119 primari, iar 289 de candidaţi liberal democraţi se vor duela în turul doi de scrutin. Conform votului politic, PLDM a obţinut un scor de 26,65 la sută din sufragii pentru consiliile municipale şi raionale, rezultat similar celui din alegerile parlamentare. Liderul PLDM, Vlad Filat, a îndemnat colegii de partid să se mobilizeze şi să depună maxim efort pentru a înregistra un rezultat cât mai bun în localităţile unde va avea loc turul doi al scrutinului. De asemenea, Filat a reiterat sprijinul PLDM pentru Dorin Chirtoacă la funcţia de primar general al capitalei în turul doi al alegerilor, pentru a continua cursul democratic al Chişinăului.
25 mai 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova a prezentat Angajamentul pentru modernizarea structurilor Primăriei, în acest sens, echipa de consilieri liberal-democraţi îşi propune să elimine toate situaţiile de conflict de interese, când aceeaşi funcţionari sunt responsabili de contractarea, executarea, controlul şi recepţionarea anumitor lucrări; să lichideze toate subdiviziunile create artificial şi să creeze noi subdiviziuni care sunt necesare, dar lipsesc. Totodată, PLDM propune crearea unei Direcţii care va gestiona patrimoniul public municipal, precum şi elaborarea unui registru electronic al proprietăţii oraşului.
20 mai 2011
Victor Bodiu, candidat PLDM la funcţia de consilier municipal a avut întâlniri cu studenţii de la ASEM şi cu cei de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”. În cadrul acestor vizite, Victor Bodiu a prezentat angajamentul electoral al PLDM pentru alegerile locale, a discutat cu profesorii şi studenţii despre problemele cu care se confruntă. El a promis studenţilor că va depune tot efortul pentru a motiva tinerii care absolvesc o facultate să nu plece peste hotare, ci să-şi găsească un loc de muncă acasă. Astfel, în următorii 4 ani, echipa PLDM în CMC se angajează să deschidă 25 000 de locuri de muncă bine plătite.
19 mai 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova şi-a prezentat Angajamentul pentru transformarea străzii Mitropolit Varlaam în zonă pietonală a Chişinăului. Victor Bodiu, candidat la funcţia de consilier în CMC a declarat că proiectul de transformare a străzii Varlaam într-o zonă pietonală este parte integră a unui obiectiv mai larg ce presupune revitalizarea complexă şi integrată a centrului istoric al Chişinăului. Totodată, candidatul la funcţia de consilier municipal, Ghenadie Ivaşcenco, a declarat că ideea creării zonei pietonale a apărut încă în anii 80, dar niciodată nu a avut suport politic adecvat. Şi doar la finele anului 2010 a fost definitivat un Concept de transformare a străzii Varlaam într-o zonă pietonală.
18 mai 2011 | 
La Chişinău a avut loc o manifestaţie consacrată Centrului istoric al Chişinăului la care a participat candidatul PLDM la funcţia de consilier municipal, Victor Bodiu. Potrivit lui, viitorul Consiliu Municipal Chişinău urmează să definitiveze şi să aprobe Planul Urbanistic detaliat pentru centrul istoric al capitalei şi să aprobe un nou Registru ajustat monumentelor de importanţă locală, până la 14 octombrie 2011. Acţiunea s-a desfăşurat pe locul fostului Conac urban Teodosiu, în faţa Ministerului Agriculturii.
11 mai 2011 | 
Candidatul la funcţia de consilier municipal din partea PLDM, Victor Bodiu, a prezentat Angajamentul Partidul Liberal Democrat din Moldova pentru modernizarea infrastructurii drumurilor în mun. Chişinău. Principalele angajamente pe care şi le asumă PLDM sunt: reparaţia capitală a străzilor principale de importanţă orăşenească şi de sector (~100 km) şi asigurarea unor substanţiale reabilitări de drumuri din interiorul cartierelor (~200 km); reparaţia capitală a tuturor pasajelor pietonale subterane; modernizarea întregului sistem de semaforizare, inclusiv prin extinderea semaforizării pentru alte cel puţin 30 intersecţii rutiere dificile în vederea fluidizării şi securizării traficului; asfaltarea a cel puţin 10 străzi periferice actualmente nepavate; amenajarea a peste 2 mii locuri noi de parcare în partea centrală a oraşului.
9 mai 2011
În cadrul unei conferinţe de presă, coordonatorul staff-ului electoral al PLDM, Vadim Pistrinciuc, a declarat că Partidul Liberal Democrat din Moldova va sesiza Procuratura Generală, MAI şi CEC în legătură cu apariţia unul alt fals mediatic întitulat “Timpul Chişinăului”, distribuit la 8 mai, în cutiile poştale din capitală. El a catalogat tipăritura ca fiind “un atac dur asupra PLDM” în care apare o serie de articole denigratoare în adresa lui Victor Bodiu, cap de listă la funcţia de consilier municipal al PLDM pentru Primăria Chişinău. “Condamnăm vehement această strategie ilegală de luptă în campania electorală. Asemenea acţiuni mai aduc prejudicii de imagine şi discreditează mass-media”, a declarat Pistrinciuc.
9 mai 2011
La Cahul, peste 100 de membri ai PLDM, printre care şi candidaţii formaţiunii la funcţiile de consilieri raionali, primari şi consilieri orăşeneşti şi săteşti din raionul Cahul s-au lansat oficial în campania electorală pentru alegerile generale din 5 iunie. Victor Aramă, preşedintele filialei Cahul a PLDM, a declarat că echipa liberal-democrată din Cahul este una competentă, profesionistă, capabilă să administreze eficient interesele localităţilor raionului.
8 mai 2011 | 
La Chişinău, Partidul Liberal Democrat din Moldova s-a lansat în campania naţională pentru alegerile generale din 5 iunie 2011, eveniment la care au fost prezenţi candidaţii PLDM la funcţia de primar şi consilier local din toate raioanele Republicii Moldova. Preşedintele PLDM, Vlad Filat a declarat că “vom oferi cetăţenilor condiţii să poată trăi cu demnitate şi prosperitate în propria lor ţară. Iar cei plecaţi peste hotare să poată reveni acasă — să construim o Moldovă europeană, care va asigura depturi depline pentru cetăţeni”. De asemenea, prim-vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă a declarat că “Europa a salutat decizia anunţată pe 6 mai de preşedintele PLDM, Vlad Filat, de a-l retrage pe Victor Bodiu din campania pentru funcţia de primar de Chişinău”. “Sacrificiile tactice imediate vor aduce beneficii pe viitor”, a precizat Leancă.
6 mai 2011 | 
Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova la funcţia de primar al capitalei, Victor Bodiu, a fost retras din cursa electorală în favoarea candidatului Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, despre aceasta a anunţat în cadrul unui briefing de presă liderul PLDM, Vlad Filat. “Noi şi în continuare considerăm că Victor Bodiu este cel mai bun candidat pentru funcţia de primar. Nu este vorba de vreo cedare, ci de un sacrificiu, pentru a readuce claritatea pe scena politică. Facem un demers şi către alte partide să urmeze gestul nostru, care sperăm că va fi unul mobilizator. Salvarea Alianţei pentru Integrare Europeană nu depinde doar de PLDM. Demersul nostru urmează să fie luat şi de alte partide. Noi am făcut primul pas”, a spus Filat. El a precizat că PLDM va continua campania electorală pentru a obţine un număr important de voturi în cadrul Consiliului Municipal Chişinău.
4 mai 2011
În cadrul unui briefing de presă, preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a declarat că plecarea lui Mihai Godea din partid şi toate declaraţiile acestuia legate de acţiunea dată sunt un atac direct la persoana liderului PLDM iar forţele care stau în spatele unor asemenea acţiuni vor fi descoperite după alegerile locale din 5 iunie 2011. Vlad Filat a opinat că fostul său coleg de partid loveşte în Alianţa de guvernămînt, iar de pe urma acestui fapt au de cîştigat doar comuniştii şi candidatul lor la funcţia de primar al Chişinăului, Igor Dodon. Potrivit liderului PLDM, formaţiunea pe care o conduce va fi în continuare în acţiune, iar după alegerile locale urmează să-şi confirme atât poziţia în spectrul politic, cât şi platforma de dezvoltare în continuare.
3 mai 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, prim-vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea, a anunţat că va candida independent la funcţia de primar general al municipiului Chişinău. “Din acest moment pornesc o acţiune politică pe cont propriu. O fac dintr-o obligaţie morală pentru ca locuitorii capitalei să aibă o alternativă viabilă. Faptul că ei au fost puşi să aleagă între o manifestare de lipsă de capacităţi şi superficialitate, care a marcat administraţia Chişinăului în ultimii patru ani, pe de o parte, şi minciuna comunistă, pe de altă parte, este un sacrilegiu”, a menţionat Mihai Godea. “Am crezut că Moldova poate fi altfel, că renaşterea ţării este singurul gînd al elitelor politice. Eu am rămas pe aceleaşi poziţii, alţii însă au deviat de la acest sistem de valori”, susţine liberal-democratul.
3 mai 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul PLDM la funcţia de primar al capitalei, Victor Bodiu, şi-a chemat contracandidaţii să desfăşoare o campanie electorală civilizată prin semnarea Codului de conduită, elaborat de Comisia Electorală Centrală. Bodiu s-a plîns că pe parcursul săptămînii trecute s-au înteţit atacurile la adresa membrilor PLDM, “fapt ce demonstrează că avem pe departe o competiţie deschisă şi onestă”.
29 aprilie 2011 | 
Candidatul Partidul Liberal Democrat din Moldova la funcţia de primar general al mun. Chişinău, Victor Bodiu, a lansat Angajamentul PLDM pentru Relansarea Economică a Chişinăului. Principalele angajamente sunt: crearea unei Agenţii de Dezvoltare Economică a Chişinăului cu scopul de a atrage minim 500 mln Euro investiţii străine directe în decurs de 4 ani; pregătirea şi dotarea terenurilor pentru 3 zone industriale de tip “greenfield” pentru atragerea şi localizarea investiţiilor străine productive în deschiderea a cel puţin 15 întreprinderi noi industriale; dezvoltarea a 10 incubatoare de afaceri în baza spaţiilor industriale şi comerciale din proprietatea municipală; asigurarea accesului privilegiat la spaţiile neutilizate din proprietate municipală (peste 1 mln m2) pentru 2000 IMM, prin aceasta susţinând crearea a cel puţin 15 000 locuri noi de muncă. “Noi vedem Chişinăul ca o locomotivă de relansare economică pentru întreaga Moldovă”, a conchis Victor Bodiu.
28 aprilie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova a lansat Iniţiativa “Locuinţe accesibile”, care prevede un şir de facilităţi la procurarea spaţiului locativ pentru familiile tinere şi cu venituri reduse: preţuri mai mici cu 35% datorită subvenţionării dobânzilor, termen de creditare de până la 20 de ani şi posibilitatea de creditare fără obligativitatea primei rate. Candidatul la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, Victor Bodiu, care a lansat iniţiativa, a menţionat că, în prezent, nici statul, nici primăriile nu sunt în stare să ofere spaţiu locativ gratuit, iar condiţiile de creditare sunt extrem de dificile. Programul va demara prin instituţionalizarea Agenţiei Municipale de Locuinţe, care va avea la bază un acord de parteneriat între Primăria Chişinău, Guvern, Asociaţia băncilor comerciale şi Patronatul companiilor de construcţii-montaj.
27 aprilie 2011 | 
Membri şi simpatizanţi ai Partidului Liberal Democrat din Moldova în frunte cu candidatul la funcţia de primar general al mun. Chişinău, Victor Bodiu au oferit drapele cetăţenilor cu ocazia Zilei Drapelului Naţional al Republicii Moldova. “Noi considerăm că această acţiune este de a sensibiliza şi de a aduce la cunoştinţă oamenilor importanţa acestei zile, este drapelul nostru, are o încărcătură atît simbolică cît şi educarea atitudinii civice”, a declarat Victor Bodiu.
21 aprilie 2011 | 
Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, Victor Bodiu a prezentat Angajamentul electoral pentru alegerile locale generale din 5 iunie “Împreună pentru Chişinău!”. Oferta echipei PLDM pentru municipiul Chişinău conţine 7 priorităţi: crearea de noi locuri de muncă bine plătite, confort termic şi aprovizionare cu apă potabilă la preţuri decente, reabilitarea drumurilor, modernizarea şi termoizolarea blocurilor de locuit, curăţenia şi spaţiile verzi, siguranţa cetăţeanului şi imaginea capitalei. Sloganul de campanie al liberal-democraţilor este “Votează Victor Bodiu PRIMAR! Votează echipa PLDM!”.
Congresul IV al Partidului Liberal Democrat din Moldova
10 aprilie 2011 | 
Pe 10 aprilie 2011, în incinta Palatului Naţional din Chişinău şi-a desfăşurat lucrările Congresul IV ordinar al Partidului Liberal Democrat din Moldova, eveniment la care au participat peste 2400 de delegaţi din partea organizaţiilor teritoriale ale partidului, reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media[]
3 aprilie 2011
S-a desfăşurat Conferinţa Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Partidului Liberal Democrat din Moldova la care au participat circa 500 de membri de partid, reprezentanţi ai tuturor organizaţiilor de sector din municipiul Chişinău. Conform ordinii de zi a conferinţei, delegaţii au audiat raportul de activitate, au adoptat modificări la statutul partidului, precum şi au examinat şi aprobat lista celor peste 400 de delegaţi din partea OT Chişinău la Congresul IV ordinar al PLDM. Conferinţa municipală a încheiat şirul de conferinţe teritoriale ale PLDM, care au delegat la congres peste 2000 dintre cei mai activi membri de partid.
12–13 martie 2011
Partidul Liberal Democrat din Moldova în parteneriat cu reprezentanţa din Republica Moldova a NDI a organizat un seminar de instruire destinat tinerilor candidaţi la funcţia de primari şi consilieri locali. La curs au participat 63 de tineri din 16 raioane şi din municipiul Chişinău. De asemenea, un alt seminar a fost organizat de PLDM în parteneriat cu IRI destinat managerilor campaniei electorale locale. La acesta au participat 36 de persoane din 12 raioane din republică.
27 februarie 2011
Conducerea Partidului Liberal Democrat din Moldova s-a întrunit într-o şedinţă lărgită, prezidată de preşedintele partidului, Vlad Filat, cu participarea deputaţilor, miniştrilor liberal democraţi, precum şi a liderilor organizaţiilor teritoriale ale partidului. Subiectul discuţiilor l-a constituit situaţia politică din ţară, pregătirea către alegerile locale generale, precum şi chestiuni de ordin economic, inclusiv situaţia creată în jurul Moldtelecom-ului. În contextul alegerii preşedintelui ţării, Vlad Filat a opinat că identificarea unei soluţii este foarte importantă, inclusiv şi prin dialog cu PCRM. Totodată, preşedintele PLDM a îndemnat colegii de alianţă să nu se ghideze de emoţii şi să fie mai rezervaţi în declaraţii, precizând că nu va tolera să fie manipulat şi presat în activitatea sa de prim-ministru.
16 februarie 2011
Liderii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană au convocat Consiliul AIE, unde s-a discutat despre posibilitatea de alegere a şefului statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat după şedinţă că Alianţa va alege preşedintele fără de asistenţa comuniştilor. “Noi am propus opoziţiei să ne aşezăm la masa de discuţii, astfel încît preşedinţii de fracţiuni să negocieze. Comuniştii însă au refuzat. Noi o să alegem preşedintele şi fără de comunişti”, a spus Ghimpu. De asemenea, preşedintele interimar, speakerul Marian Lupu, a confirmat că Alianţa pentru Integrare Europeană a ajuns la o înţelegere privind alegerea şefului statului, spunînd că procedura va fi în conformitate cu normele legale.
12–26 februarie 2011
Partidul Liberal Democrat din Moldova a desfăşurat în mai multe raioane ale republicii conferinţele organizaţiilor teritoriale cu participarea reprezentanţilor de vîrf ale partidului. Subiectele prioritare pe agenda conferinţelor au cuprins aspecte ce ţin de activitatea structurii teritoriale; bilanţul acţiunilor întreprinse de organizaţie după alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010; conjugarea eforturilor tuturor membrilor organizaţiilor pentru obţinerea unui scor electoral cât mai bun în alegerile locale din 2011.
30 decembrie 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat şi Partidul Liberal au semnat cu puţin timp înainte de şedinţa Parlamentului, acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană II. După ce au semnat acordul, liderii AIE şi-au cerut scuze faţă de cetăţeni pentru că au fost ţinuţi în suspans timp de o lună de negocieri. “Îmi exprim încrederea că această coaliţie va funcţiona patru ani, timp în care vom realiza ceea ce am promis: drepturi, libertăţi şi bunăstare”, a subliniat preşedintele PLDM, Vlad Filat. Liderul PDM, Marian Lupu susţine că cele trei partide vor da dovadă de cultură politică şi capacitate organizatorică pentru a asigura administrarea de lungă durată a ţării. Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a menţionat că “prin acest acord venim să bucurăm cetăţenii. Din denumirea Alianţei este clar obiectivul nostru principal, însă evoluţia politicii externe depinde de reformele din politica internă, unde noi avem multe de făcut”, subliniind că acordul AIE este unul “cu ghimpi şi lupi”.
27 decembrie 2010
Liderii PL, PLDM şi PD au anunţat în urma unei întrevederi trilaterale că negocierile privind crearea unei alianţe vor continua şi pe 28 decembrie. Mihai Ghimpu, liderul PL, a declarat că “discuţiile continuă” şi se va mai negocia subiectul respectiv menţionînd că PL insistă să preia conducerea unei structuri de drept. Vlad Filat, liderul PLDM, a spus că “nimeni nu e în situaţia să pună condiţii, cel care înaintează condiţii nu vrea refacerea alianţei”. Marian Lupu, liderul PDM, a caracterizat discuţiile ca fiind “complexe”, precizînd că reprezentanţii PL au înaintat anumite condiţii, “vor continua discuţiile, negociem şi cu PCRM. Nimic nu este exclus”, a conchis Lupu.
26 decembrie 2010
La Reşedinţa de stat din Chişinău s-a desfăşurat a noua rundă de negocieri dintre PLDM, PDM şi PL în vederea creării unei coaliţii de guvernare. Vlad Filat a declarat că PLDM solicită crearea unui document de constituire a unei alianţe de guvernare iar liderul democraţilor, Marian Lupu, a declarat că PDM va continua negocierile pe ambele axe iar pe 27 decembrie va avea întîlniri atît cu PCRM, cît şi cu PLDM şi PL. “Chiar dacă asupra PDM se fac presiuni, negocierile vor continua, iar mîine o să pot da un răspuns mai clar”, a menţionat Lupu. Mihai Ghimpu, preşedintele PL, a spus că nu s-a putut ajunge la un consens pe mai multe dimensiuni.
23 decembrie 2010
PLDM, PDM şi PL au desfăşurat a opta rundă de negocieri privind posibilităţile de alegere a şefului statului. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că s-a făcut un pas important, dar că mai este nevoie de timp pentru a pune la punct toate detaliile. Mihai Ghimpu a opinat că semnarea acordului de creare a unei coaliţii de guvernare este aproape, iar democratul Valeriu Lazăr a menţionat că la cea de-a opta întîlnire cu PLDM şi PL au avut loc discuţii constructive. Lazăr a menţionat că negocierile cu PCRM, deşi au fost stopate, sînt totuşi la un nivel mai avansat. De asemenea, vicepreşedintele formaţiunii a menţionat că ar fi bine ca o decizie privind crearea unei coaliţii de guvernare să fie luată pînă la prima şedinţă a Legislativului, care va avea loc pe 28 decembrie.
22 decembrie 2010
La Chişinău a avut loc o nouă întrevedere privind formarea unei coaliţii de centru-dreapta, la care au participat reprezentantul PLDM, Victor Bodiu, vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr şi liderul PL, Mihai Ghimpu. Democratul Valeriu Lazăr a declarat că “este un început de ofertă şi urmează un şir de întrebări, fiindcă nu este clar cum va arăta guvernul şi ce stă în spatele acestor funcţii. Mai avem întrebări despre reformele instituţionale şi atunci vom avea mai multă claritate. Noi nu purtăm negocieri cu PCRM, doar consultaţii. Nu ştiu ce vor comuniştii, noi vrem continuitate în integrarea Europeană”. Totodată, Mihai Ghimpu, a spus că ceea ce a prezentat PLDM nu este o ofertă, ci un punct de vedere. Pe de altă parte prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a menţionat că s-a “discutat despre ministere şi agenţii guvernamentale, iar până nu se încheie negocierile, evident că se fac schimbări. Noi, ca şi partid politic am venit cu o ofertă care conţine multe cedări şi compromisuri, colegii înţeleg şi acceptă posibilitatea, pe care am oferit-o”, a expus Tănase.
21 decembrie 2010
Liderul PLDM, Vlad Filat, a prezentat în cadrul unei întîlniri trilaterale liderilor PDM, Marian Lupu, şi PL, Mihai Ghimpu, oferta de partajare a funcţiilor în Guvern. “Avînd în vedere că PLDM în interiorul alianţei are 56,4%, atunci la nivel de repartizare a funcţiilor în Guvern noi vom veni cu o expresie invers proporţională”, a spus Filat. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a subliniat că pentru Partidul Liberal nu contează numărul de ministere şi funcţii, ci pîrghiile de guvernare. Totodată, liderul PDM, Marian Lupu, a completat că pe alocuri oferta PLDM coincide cu părerile expuse de democraţi însă are nevoie de timp pentru a analiza propunerea şi a menţionat că încă nu o poate compara cu cea a comuniştilor.
20 decembrie 2010
La Chişinău a avut loc cea de-a cincea rundă de negocieri între PLDM, PD şi PL. Liderul PLDM, Vlad Filat, a calificat întîlnirea trilaterală ca “fiind una buna” şi “am discutat un complex de probleme, ceea ce înseamnă inclusiv funcţii”. Filat a menţionat că au fost discutate şi propunerile făcute anterior de PD, inclusiv cea cu privire la modificarea numărului de mandate necesare pentru alegerea preşedintelui. Liderul PD, Marian Lupu, a menţionat că s-a pus punct discuţiilor despre valori şi principii, iar la întîlnirea din 21 decembrie urmează a fi discutate o serie de subiecte concrete “important este să putem asigura o guvernare pentru următorii patru ani”. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, s-a arătat optimist şi a spus că am putea avea o alianţă pînă la prima şedinţă a Parlamentului.
16 decembrie 2010
Vicepreşedinţii PLDM, PDM şi PL au făcut în cadrul unei noi runde de negocieri, un schimb de opinii cu privire la formula viitoarei guvernări. Vicepreşedinte PD, Valeriu Lazăr, a comunicat la finele întrevederii că şi-ar dori ca negocierile să evolueze mai rapid şi speră că la întîlnirea următoare reprezentanţii PLDM vor veni cu o schiţă mai clară a viitoarelor înţelegeri. Totodată, Valeriu Lazar a ţinut să menţioneze că PD-ului nu-i este greu să negocieze pe ambele axe, atît cu comuniştii, cît şi cu liberal-democraţii şi liberalii pentru ca priorităţile sînt practic aceleaşi. Pe de altă parte, vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a spus că s-a discutat mai mult la nivel tehnic iar negocierile vor culmina cu un act comun, care va fi semnat la finalul discuţiilor pe interior. De asemenea, Ion Hadîrcă, vicepreşedintele PL, a spus că s-au discutat mai aprofundat o serie de subiecte sensibile care nu au fost examinate pînă în prezent.
14 decembrie 2010
Liderii PD, PLDM şi PL au avut o nouă rundă de negocieri, la care au discutat despre “partajarea responsabilităţilor”. După întrevedere, liderul PLDM, Vlad Filat, a comunicat că se munceşte pentru crearea unei coaliţii de guvernare în formatul PLDM, PD, PL. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a spus că a fost o discuţie bună pe marginea mai multor probleme legate de propunerile făcute de parteneri. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a reafirmat că formaţiunea pe care o conduce face tot posibilul pentru reconstituirea AIE. De asemenea, liderul liberalilor a precizat ca îşi doreşte o guvernare pentru patru ani “bazată pe echilibru”.
8 decembrie 2010
Liderii PLDM, PDM şi PL au desfăşurat la Palatul Republicii, prima rundă de negocieri pentru formarea coaliţiei de guvernare. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că “am discutat cum vedem noi guvernarea în favoarea cetăţenilor. Eu sper că sînt şanse ca Moldova să continue reformele democratice şi să putem constitui un stat de drept”. Preşedintele PDM, Marian Lupu, a completat că oferta înaintată de PLDM este punctul de pornire pentru negocierea unei alianţe, însă oferta este incompletă. Potrivit lui, dialogul cu PCRM şi PLDM-PL se conduce în baza unor principii comune. Lupu a negat zvonurile precum că ar fi semnat deja un pact de coalizare cu PCRM. Totodată, liderul PLDM, Vladimir Filat, a menţionat că întîlnirea de azi a fost una necesară şi este un pas important pentru negocieri. “Nu va fi uşor, dar PLDM este obligat prin votul cetăţenilor să-şi asume responsabilitatea. Privim lucrurile pozitiv, dar este nevoie de timp pentru ca în finalul negocierilor să avem înţelegeri asumate pentru un mandat de patru ani”, a precizat Filat.
7 decembrie 2010 | 
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, în cadrul unei conferinţe de presă, a făcut publică oferta formaţiunii sale pentru crearea unei coaliţii de guvernare, potrivit căreia PLDM-ului îi revine funcţia de premier, PDM cea de preşedinte, iar PL cea de speaker. “Voinţa cetăţeanului, exprimată la 28 noiembrie, va sta la baza diviziunii responsabilităţilor în noul Guvern. Nu e vorba de partajarea funcţiilor, ci de asumarea responsabilităţii”, a spus Filat, completînd că la partajarea funcţiilor se va ţine cont de rezultatele scrutinului parlamentar. El a menţionat că PLDM împreună cu colegii de coaliţie vor continua reformele şi procesele democratice începute în 2009 şi este convins că PL şi PDM “vor aprecia oferta la modul corespunzător”, susţine Filat.
6 decembrie 2010 | 
Unica soluţie pentru viitorul Republicii Moldova şi în deplină consonanţă cu interesul naţional al ţării este refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană în formula celor 3 partide — PLDM, PD şi PL, despre aceasta a declarat liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, în cadrul unui briefing de presă. Filat a reconfirmat faptul că procesul de negocieri privind crearea alianţei de guvernare trebuie să fie public, iar deciziile urmează să fie luate în Republica Moldova, menţionând că orice deviere de la mandatul acordat de cetăţeni la alegerile din 28 noiembrie va însemna o "trădare a aşteptărilor electoratului, o revenire nepermisă în trecut, care va compromite şansele de dezvoltare a ţării noastre. În acelaşi timp, preşedintele PLDM a exclus orice posibilitate de dialog cu PCRM, după ce liderul acestuia a transmis mesaje publice care nu se încadrează în limita dialogului politic civilizat, dar şi a bunului simţ.
3 decembrie 2010
Liderii PLDM, Vlad Filat, Alexandru Tănase, Mihai Godea şi liderii Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Ion Hadîrcă şi Anatol Şalaru au avut o întîlnire la reşedinţa de stat de pe str. Nicolae Iorga, unde au purtat discuţii cu privire la situaţia post electorală. Vlad Filat a declarat “nu am vorbit despre funcţii. Până în momentul în care nu vom conveni asupra principiilor Alianţei, nu vom discuta despre funcţii. Funcţiile sunt instrumente care vor duce la realizarea angajamentelor în faţa cetăţenilor, atât”. Totodată, Mihai Ghimpu a menţionat că “Moldova nu are o altă perspectivă decît Alianţa pentru Integrare Europeană, cetăţenii au votat pentru ea. Coaliţie lărgită cu PCRM nu poate exista, pentru că aceasta înseamnă să readuci la putere comuniştii. Important este să reconstituim Alianţa cu cele 59 de mandate, apoi vom mai vorbi despre celelalte două voturi lipsă pentru alegerea preşedintelui”.
2 decembrie 2010
Liderii PLDM, Vlad Filat, Alexandru Tănase şi Mihai Godea s-au întâlnit cu liderii PDM, Marian Lupu, Dumitru Diacov şi Vladimir Plahotniuc, într-un restaurant din Chişinău unde au discutat despre situaţia politică post-electorală. Potrivit lui Vlad Filat, întîlnirea a fost o primă discuţie cu liderii PDM, “nu s-a vorbit despre oferte, am discutat doar situaţia postelectorală”. Filat spune ca a purtat discuţii şi cu liderii partidelor extraparlamentare. “Ieri m-am întîlnit cu Serafim Urechean. Am avut un proces de consultări şi cu partenerii externi, iar mîine urmează să mă întîlnesc şi cu liderii PL. Mai tîrziu vom discuta şi cu PCRM, cum e şi firesc. Ulterior vom începe negocierile propriu-zise”, a menţionat Vlad Filat.
30 noiembrie 2010
Staff-ul Partidului Liberal Democrat din Moldova s-a întrunit la Palatul Republicii pentru a elabora un set de propuneri pentru formarea unei noi coaliţii de guvernare. Liderul PLDM a declarat că în cadrul reuniunii cu colegii, au fost discutate acţiunile care urmează să fie întreprinse. “În primul rînd, urmează să formulăm exact oferta noastră către partenerii din AIE şi să începem negocierile cu colegii din AIE”. De asemenea, Filat a menţionat că va accepta discuţii şi cu Partidul Comuniştilor şi că este interesat de părerea PCRM în legătura cu evoluţia evenimentelor pentru viitor, pornind de la o situaţie foarte clară care s-a creat în Republica Moldova. Totodată, Vlad Filat a subliniat că “a avea un dialog cu PCRM nu înseamnă o coaliţie”.
30 noiembrie 2010
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a declarat la un briefing de presă că “între PLDM şi PCRM nu este posibilă nici un fel de coaliţie”. “PLDM va lucra în continuare pentru crearea unei coaliţii de guvernămînt funcţionale, care să excludă Partidul Comuniştilor. Am muncit pentru acest rezultat şi nu ne-a ajuns foarte puţin. Iar faptul că PCRM aşteaptă o astfel de coaliţie, este dreptul lor”, a spus Filat, care a precizat că scopul partidului pe care-l conduce nu este de a forma o majoritate confortabilă, ci de a avea o guvernare eficientă, care să fie în stare să continue procesele iniţiate în acest an. “După ce vom avea rezultatele finale ale CEC ne vom întîlni cu ceilalţi lideri ai Alianţei şi vom discuta despre viitoarea coaliţie”, a spus Filat.
26 noiembrie 2010 | 
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vladimir Filat, într-o conferinţă de presă şi-a exprimat regretul că liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, nu i-a acceptat invitaţia la dezbaterea publică, programată pentru 26 noiembrie 2010, ora 20.00. “Deşi am lansat mai multe invitaţii publice, dumnealui nu a acceptat invitaţia de a participa la dezbatere. Cred că mulţi cetăţeni aşteptau o astfel de dezbatere. Oricît a fugit el de a da răspuns oamenilor, duminică oamenii vor da o apreciere prin vot minciunilor PCRM”, a spus Filat. El a menţionat că formaţiunea pe care o conduce nu va face coaliţie postelectorală cu PCRM, din motiv că nu poate face alianţe cu cei care “manipulează şi mint”, liberal-democraţii vor coopera şi după alegeri numai cu partidele necomuniste, a conchis Filat.
14 noiembrie 2010 | 
Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Iulian Fruntaşu, a ţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a declarat că PCRM continuă să insiste pe minciună în actuala campanie electorală iar una dintre cele mai mari dezinformări a opiniei publice, tirajată şi prin intermediul presei aservite, este aşa-zisa “susţinere” acordată comuniştilor de zeci de localităţi din republică. “Susţinerea masivă din partea localităţilor cu care speculează comuniştii este o minciună crasă probată de adresările zilnice care parvin la sediul Partidului Liberal Democrat din Moldova, prin fax şi prin poştă”, iar mulţi dintre semnatarii demersurilor sunt hotărâţi să conteste în instanţă informaţiile calomnioase difuzate şi s-au adresat formaţiunii PLDM după asistenţă juridică. Fruntaşu a specificat că toate aceste cazuri vor fi făcute publice.
10 noiembrie 2010 | 
Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova în cadrul unei conferinţe de presă, a lansat Campania de informare “Adevărul despre sărăcie”. O dimensiune a campaniei o constituie proiectarea filmului “8 ani de minciună” — o antalogie a rezultatelor dezastruoase ale celor 8 ani de guvernare comunistă, care au făcut din Moldova cea mai săracă ţară din Europa. Preşedintele OT PLDM, George Mocanu, a declarat că “în această campanie, PCRM a aruncat bombe electorale roşii cu scopul de a intoxica electoratul. Filmul «8 ani de minciună comunistă» prezintă cetăţenilor cum au fost dezinformaţi şi manipulaţi de către fosta guvernare. În cadrul campaniei Adevărul despre sărăcie, vom merge, în special, în satele cu acces limitat la sursele de informaţie ca să prezentăm acest film”, a spus el.
10 noiembrie 2010 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova a lansat acţiunea “Angajament pentru tineri”, eveniment desfăşurat în incinta USM, cu participarea liderului PLDM, Vlad Filat. “Partidul va dezvolta programe pentru încurajarea antreprenoriatului şi mişcorarea costului procedurilor de deschidere a unei afaceri, tinerele familii vor putea procura mai ieftin locuinţe, iar la naşterea copilului vor beneficia de o indemnizaţie unică de 10 mii lei, precum şi de indemnizaţii lunare de 1,3 mii lei”, a promis Filat. De asemenea, liberal democraţii promit tinerilor: locuri de muncă, circulaţie liberă în Europa, educaţie de calitate, implicarea în luarea deciziilor, lupta împotriva corupţiei.
9 noiembrie 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova acordă cetăţenilor asistenţă medicală şi juridică gratuită în cadrul programului electoral al formaţiunii “Moldova fără de sărăcie” iar beneficiarii acţiunii sînt familiile defavorizate de la sate, despre aceasta a anunţat într-o conferinţă de presă, prim-vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea. Potrivit lui, echipe mobile de medici liberal-democraţi au examinat de la începutul campaniei electorale 3400 de persoane, dintre care opt au fost chiar spitalizate. Juriştii liberal-democraţi susţin că au acordat oamenilor de la sate consultaţii juridice fără plată, precum şi le-au reprezentat interesele în instanţele de judecată. Godea a promis că aceste acţiuni nu vor avea un caracter sporadic, condiţionat de campanie, ci vor continua şi după alegerile din 28 noiembrie.
5 noiembrie 2010 | 
Liderul PLDM, Vladimir Filat, a organizat un briefing de presă în incinta hotelului Leogrand, în cadrul căruia a făcut o adresare preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, prin care îl provoacă la un duel electoral. Filat şi-a exprimat convingerea că Voronin va răspunde la provocare, pentru că “dezbaterea nu este în interesul meu sau al partidului pe care îl reprezint, ci în interesul naţional”. “La 26 noiembrie, ora 20.00, îl invit pe Voronin la o dezbatere publică la hotelul «Leogrand», în care să punem în discuţie problemele ţării, cine şi ce a făcut şi ce va face, astfel încît să-i oferim posibilitatea cetăţeanului să aleagă între două modele de dezvoltare a ţării”, a spus Filat.
3 noiembrie 2010 | 
Deputaţii liberal-democraţi, Alexandru Tănase şi Mihai Godea, au prezentat în cadrul unei conferinţe de presă, contraprobe la investigaţia agenţiei Omega, în care guvernul Filat este acuzat că astă vară ar fi inundat cu bună ştiinţă raionul Hînceşti, pentru a salva oraşul român Galaţi. Alexandru Tănase consideră că documentarul Omega este o comandă a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, care “a văzut că într-o atmosferă democratică este imposibil să-şi recîştige puterea şi a recurs la minciună şi dezinformare. Votul însă e mai tare decît glonţul, iar cetăţenii vor taxa minciuna”.
26 octombrie 2010 | 
“În Europa fără vize”, cu acest generic s-a desfăşurat acţiunea Tineretului Liberal Democrat din Moldova, care a culminat în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu un foc de artificii. Potrivit unui comunicat de presă, caravana “În Europa fără vize” a fost organizată în contextul obţinerii de către Guvernul de la Chişinău a perspectivei în domeniul liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeana. La acţiunea tinerilor a participat şi preşedintele PLDM, Vlad Filat, declarînd că “Consiliul UE a cerut Comisiei Europene un plan concret de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize, ceea ce înseamnă că Republica Moldova intră în linie dreaptă şi că depinde doar de noi să avem un parcurs cît mai scurt în îndeplinirea acestui obiectiv”.
21 octombrie 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat o conferinţă de presă, în incinta Spitalului Clinic Republican, unde a fost lansată iniţiativa “Medicii împotriva corupţiei”. Preşedintele Asociaţiei Medicilor şi Farmaciştilor Liberal Democraţi, Vladimir Hotineanu, a declarat că “fenomenul corupţiei afectează grav imaginea şi încrederea în sistemul de sănătate, afectează uneori ireparabil imaginea medicului profesionist aflat în serviciul pacientului”. Pentru rezolvarea acestui fenomen, Hotineanu a enumerat trei direcţii : 1. Reformarea sistemului de retribuire salarială şi a sistemului de onorarii pentru medici; 2. Revizuirea mecanismului de penalizare a persoanelor care încalcă etica profesională şi practică activităţile de corupţie; 3. Instituirea unui mecanism eficient de examinare şi verificare a tuturor cazurilor de abuz în serviciu sau percepere a unor plăţi neoficiale. Hotineanu a precizat că nimeni nu va rezolva problemele sistemului de sănătate mai bine decât profesioniştii din domeniu.
20 octombrie 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova cheamă politicienii să renunţe la imunitatea parlamentară prin amendarea legislaţiei. “Vrem ca deputaţii să fie egali cu cetăţenii în faţa legii. Astăzi, aleşii poporului pot fi traşi la răspundere doar cu aprobarea Parlamentului”, a declarat Vlad Filat în cadrul acţiunii de semnare a angajamentului PLDM de luptă împotriva corupţiei, care s-a desfăşurat la Palatul Republicii, cu participarea a peste 70 din cei 103 candidaţi ai liberal-democraţilor pentru alegerile din 28 noiembrie. Potrivit angajamentului, politicienii ce vor obţine mandatul de deputat în viitorul Parlament îşi asumă răspunderea să modifice statutul deputatului şi statutul judecătorului, astfel încît aceştia să fie lipsiţi de imunitate. Totodată, viitorul Parlament ar trebui să amendeze Constituţia, care prevede că “deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat sau trimis în judecară fără de încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”. Totodată, Filat a chemat politicienii din toate formaţiunile să semneze angajamentul PLDM, astfel încît “după alegerile parlamentare să ducem o luptă eficientă împotriva sărăciei”.
16 octombrie 2010 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova a desfăşurat o acţiune publică în scuarul Operei Naţionale, în cadrul căreia s-a lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare. PLDM renunţă la lupta politică cu partidele ce concurează în cursa pentru alegerile din 28 noiembrie şi declară război sărăciei cu sloganul “Moldova fără sărăcie”. Liderul formaţiunii, Vladimir Filat, a declarat în cadrul manifestaţie că şi-ar fi dorit “să îmbunătăţească viaţa oamenilor într-un an de guvernare, dar e imposibil să îmbunătăţeşti lucrurile peste noapte, după ce timp de opt ani totul a fost distrus de guvernarea comunistă”. “Moldova fără sărăcie” nu e un simplu slogan, ci e angajamentul nostru în faţa cetăţenilor. Venim cu un nou tip de campanie — inamicul nostru numărul unu este sărăcia, a spus Filat. PLDM îşi propune să obţină circulaţie liberă în UE pentru cetăţenii moldoveni pînă la finele anului 2012 şi să lupte împotriva corupţiei prin înăsprirea pedepselor pentru darea şi luarea de mită, precum şi anularea imunităţii deputaţilor şi judecătorilor. Filat a mai precizat că formaţiunea sa va face cu certitudine coaliţii în viitorul Parlament doar cu partide necomuniste.
11 octombrie 2010 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova şi-a făcut publice listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare anticipate, în cadrul unei conferinţe de presă şi este cel de-al treisprezecelea partid care şi-a depus actele pentru înregistrare la Comisia Electorală Centrală. Primul în lista liberal-democraţilor este premierul Vladimir Filat, pe doi e poziţionat Alexandru Tănase, pe trei — Mihai Godea, pe patru Liliana Palihovici, iar pe cinci Iurie Leancă. Lozinca cu care PLDM se lansează în campania electorală este “Moldova fără de sărăcie”. Potrivit liderului PLDM, Vladimir Filat, lista liberal-democraţilor a fost constituită în funcţie de interesele oamenilor, şi nu ale clasei politice. “Noi mizăm pe cel mai bun rezultat în scrutin, iar după alegeri împreună cu partidele cu care am guvernat pînă acum vom forma Guvernul şi vom alege preşedintele”, a spus Filat. Prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a menţionat că partidul său va promova o campanie pozitivă, fără atacuri la colegii din alte formaţiuni.
5 octombrie 2010 | 
Liderul PLDM, Vlad Filat, a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a venit cu un apel public către colegii din AIE pentru a găsi o soluţie ca activitatea Guvernului să nu fie afectată de campania electorală. “Cînd noi am insistat să scurtăm campania electorală de la 60 la 30 de zile, am făcut-o din motive obiective. 11 membri ai Guvernului sînt pe listele de candidaţi, ceea ce înseamnă că vor degreva din funcţie şi Guvernul nu va fi în stare să activeze. Pentru a lua decizii în Guvern este nevoie de votul a 50%+1 din miniştri. Îndemn partidele AIE să aleagă: ori înlocuiesc miniştrii lor cu alţii, ori îi exclud din listele electorale”, a spus Filat. Potrivit lui, lista electorală a liberal-democraţilor va fi stabilită de Consiliul Politic Naţional şi a promis că în ea vor fi prezente “nume noi şi sonore”.
3 octombrie 2010
La Edineţ, a avut loc a V-a conferinţă a Organizaţiei Teritoriale a Partidului Liberal Democrat din Moldova, în cadrul căreia a fost audiat un raport de activitate al structurii teritoriale şi trasate obiectivele pentru perioadă imediat următoare, precum şi a fost aleasă o nouă conducere a OT Edineţ. Prezent la conferinţă, Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a menţionat că, în mai puţin de trei ani de la creare, PLDM a devenit o formaţiune puternică, care se bucură de susţinerea unei importante părţi a societăţii şi a mulţumit membrilor de partid pentru efortul constant depus în această perioadă, precizînd că datorită lor PLDM a reuşit să înregistreze performanţe şi să devină o forţă în politica moldovenească.
Participanţii la conferinţă l-au ales în calitate de preşedinte al organizaţiei pe Oleg Guţan, iar de prim-vicepreşedinte — pe Anatolie Lăpteanu. “Volumul de lucru pe care trebuie să-l facem este unul enorm, dar sunt sigur că ne vom descurca şi vom avea rezultate şi mai bune ca pînă în prezent”, a spus Oleg Guţan.
15 septembrie 2010
Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova propune modificarea şi completarea art. 74 al Codului Electoral, ce vizează listele electorale şi propune o cotă obligatorie de minim 30 la sută a prezenţei femeilor pe listele de candidaţi ale partidelor ce participă la toate tipurile de scrutin, despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă vicepreşedintele PLDM, Liliana Palihovici. Ea a menţionat că PLDM a iniţiat un proiect de lege, care “îşi propune asigurarea unei reprezentativităţi mai largi a femeilor în viaţa politică a ţării”. Totodată, consideră Palihovici, această completare a Codului va contribui la asigurarea unei funcţionalităţi depline a instituţiilor democratice din perspectiva respectării drepturilor omului. “Acest proiect de lege nu necesită cheltuieli suplimentare şi este în concordanţă cu recomandările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei”, a specificat vice-preşedintele PLDM.
6 septembrie 2010
Alianţa pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru în urma căreia liderii ei au declarat că au semnat un document prin care vor solicită Curţii Constituţionale să precizeze circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului şi pentru anunţarea datei alegerilor anticipate. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că în situaţia actuală, cînd referendumul pentru modificarea art. 78 din Constituţie nu a avut loc, guvernarea trebuie să acţioneze în strictă conformitate cu legea. Pentru aceasta trebuie să primim avizul CC privind procedura de dizolvare a parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate.
6 septembrie 2010
Alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc pe 14 noiembrie 2010, consideră premierul şi preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat, despre aceasta el a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă ţinută imediat după şedinţa conducerii PLDM. El a spus că alegerile noului Legislativ vor trebui să se desfăşoare într-un termen de cel mult şase luni de la data de 16 iunie 2010 — data la care a expirat termenul de un an de la dizolvarea parlamentului precedent, ales pe 5 aprilie 2009. Referindu-se la rezultatele referendumului constituţional din 5 septembrie, Vlad Filat a spus că Moldova a reuşit “să dea o lecţie importantă de democraţie, oferind poporului posibilitatea de a se exprima liber în privinţa modalităţii de alegere a preşedintelui”. “Trebuie şi în continuare să conducem statul eficient, asigurînd în ţară un proces electoral democratic”, a menţionat Filat, care nu consideră că rezultatele referendumului reprezintă eşecul puterii Alianţei.
3 septembrie 2010
Cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană au susţinut un briefing de presă, în cadrul căreia au făcut un apel comun către cetăţenii Republicii Moldova, să voteze pentru modificarea Constituţiei la referendumul din 5 septembrie. Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a îndemnat cetăţenii să se conducă de democraţie ceea ce presupune puterea poporului de a decide, iar liderul liberal-democraţilor, Vladimir Filat, a menţionat că “printr-un efort comun, am ajuns să oferim cetăţenilor posibilitatea de a-şi exercita dreptul ca să vină la referendum şi să voteze pentru viitorul Republicii Moldova”. De asemenea, liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a subliniat că este pentru prima dată în istoria RM cînd autorităţile consultă părerea cetăţenilor “numai referendumul ar crea premise pentru depăşirea crizei consituţionale şi aducerea bunăstării poporului nostru”. Totodată, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a invitat alegătorii să asigure o prezenţă reprezentativă în 5 septembrie, pentru a demonstra că “cetăţenii moldoveni sînt conştienţi şi doresc să-şi decidă singuri soarta”.
22 august 2010
Peste 100 de tineri liberal democraţi din Străşeni au organizat un marş de sensibilizare a opiniei publice în vederea participării la referendumul din 5 septembrie. Această acţiune face parte din Campania naţională de informare — “Fii Puternic, votează PENTRU preşedinte”, iniţiată de tineretul liberal democrat la 14 august 2010. Preşedintele TLDM, George Mocanu, a susţinut iniţiativa tinerilor de la Străşeni şi a subliniat că exemplul lor poate fi urmat de tinerii din alte localităţi.
Tineretul liberal-democrat a lansat campania “Fii puternic! Votează pentru preşedinte!”
14 august 2010
Pe 14 august, în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău, Organizaţia de Tineret a PLDM a dat startul campaniei de informare “Fii puternic! Votează pentru preşedinte!”[]
8 august 2010
A avut loc şedinţa lărgită a Consiliului Politic Teritorial Ungheni al Partiduluim Liberal Democrat din Moldova, la care au participat 84 de membri din toate Organizaţiile Primare din raion. La şedinţă au fost invitaţi prim-vicepreşedintele PLDM Mihai Godea, viceministrul Justiţiei, Oleg Efrim, responsabil de OT Ungheni a PLDM, şi membrul Biroului Politic Central al PLDM, Vasile Efros. Pe ordinea de zi a şedinţei au figurat chestiuni privind lansarea campaniei pentru referendumul constituţional din 5 septembrie 2010; aprobarea stafului electoral, procesul de identificare a alegătorilor etc.
5 august 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova a depus la Biroul Permanent al Parlamentului un proiect de lege pentru modificarea Codului Electoral din 21 noiembrie 1997, proiect care prevede diminuarea termenului minim de stabilire a datei alegerilor şi, respectiv, de desfăşurare a campaniei electorale de la 60 la 30 de zile, despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă liderul fracţiunii liberal-democraţilor, Mihai Godea. “Durata excesivă a campaniei electorale periclitează activitatea organului legislativ şi conduce la stagnarea unor reforme importante. Este vorba de indeplinirea condiţiilor privind eliminarea de UE a vizelor pentru cetăţenii moldoveni, demararea negocierilor privind crearea Zonei de Liber Schimb şi aprobarea bugetului pentru 2011”, a spus Godea. Deputatul s-a arătat încrezut că Alianţa va susţine acest proiect, chiar dacă el nu a fost discutat şi convenit cu celelalte partide din AIE.
3 august 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova va participa la alegerile prezidenţiale cu propriul candidat iar “acest candidat va fi stabilit în cadrul congresului, care se va desfăşura în timpul apropiat”, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă liderul PLDM, prim-ministrul Vlad Filat. “Sînt sigur că Republica Moldova are nevoie de un preşedinte puternic, pragmatic, hotărît, cu o viziune clară asupra situaţiei, fapt ce va permite deschiderea unor perspective bune pentru ţară”, a declarat Filat. El a declarat că “în politică va urma o perioadă dificilă şi responsabilă” şi a îndemnat cetăţenii să participe activ la referendum, pentru “a pune punct perioadei de instabilitate politică, să alegem singuri preşedintele, şi nu prin înţelegerea în Parlament”. De asemenea, Vlad Filat a declarat că “PLDM propune reducerea termenului de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare de la 60 la 30 de zile”. În opinia sa, “partidele care au idei şi programe le pot prezenta alegătorilor şi în 30 de zile, iar cele care nu le au nu le ajung nici 12 luni”.
2 iunie 2010
Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova şi vicespeakerul Iurie Ţap a organizat un briefing la sediul central al partidului, în cadrul căruia a declarat că intenţionează să acţioneze în judecată Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, în cazul în care acest partid nu-şi va cere scuze în mod public pentru “acuzaţiile eronate precum că am făcut agitaţie electorală la televiziunea din oraşul Floreşti în ziua alegerilor locale din 30 mai”. “Eu am oferit două interviuri televiziunii locale din Floreşti în ziua de 23 mai privind manifestările de Ziua Sportului şi Festivalul turismului, deci nu au o conotaţie politică”, a spus Ţap. El a mai spus că în cazul în care nu i se vor aduce scuzele de rigoare, deputatul PLDM va cere instanţei de judecată să se pronunţe pe marginea acestui caz.
27 mai 2010
Articolul 78 din Constituţie trebuie să fie modificat prin intermediul referendumului pentru ca cetăţenii să-şi aleagă preşedintele prin vot direct. Totodată, alegerile parlamentare şi prezidenţiale ar trebui să aibă loc concomitent, în această toamnă. Aceasta este opinia oficială a Partidului Liberal Democrat din Moldova privind depaşirea crizei constituţionale, expusă în cadrul unui briefing susţinut de Vlad Filat, preşedintele PLDM. Filat consideră că referendumul ar trebui să aiba loc cel tîrziu pînă la finele verii, iar alegerile parlamentare anticipate şi prezidenţiale la finele lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, precizînd că decizia finală în privinţa referendumului urmează să fie luată de Alianţa pentru Integrare Europeană. Totodată, liderul PLDM a făcut un apel către toate forţele politice din R.Moldova pentru ca acestea să lase la o parte interesele de grup şi să purceadă la negocieri pentru a evita această situaţie de incertitudine în care s-a pomenit R.Moldova.
30 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat o conferinţă de presă, susţinută de liderul partidului Vlad Filat, la sediul partidului din str. Burcureşti 88, în cadrul căreia a fost adresat un Apel către cetăţenii Republicii Moldova.
27 iulie 2009 | 
Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa Moldova Noastră au organizat o conferinţă de presă comună, în Grădina publică Ştefan cel Mare, Scuarul Europei, privind situaţia înainte de alegeri.
27 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Bucureşti 88, pe tema: “Totalurile campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 29 iulie”.
24 iulie 2009
Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a susţinut un briefing, la sediul central al partidului, în cadrul căruia a adresat un apel către funcţionarii de stat şi angajaţii organelor de drept din Republica Moldova.
22 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Bucureşti 88, pe tema: “Cu privire la votul cetăţenilor moldoveni de peste hotarele R. Moldova”.
21 iulie 2009
Partidul Liberal-Democrat din Moldova, Partidul Liberal şi Alianţa “Moldova Noastră” au desfăşurat o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a agenţiei Infotag, pe tema: “Alianţa post-electorală a celor trei partide parlamentare de opoziţie”.
20 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Bucureşti 88, pe tema: “Condiţiile de desfăşurare a actualei campanii electorale”.
16 iulie 2009
Organizaţia de Tineret a PLDM a organizat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Bucureşti 88, pe tema: “Comsomoliştii se tem de dezbaterile cu tinerii liberal democraţi”.
16 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Bucureşti 88, pe tema: “Împreună pentru bunăstare, împreună pentru Moldova”.
13 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Bucureşti 88, pe tema: “Implicarea organelor de forţă în campania electorală”.
11 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului, cu privire la “Dezinformarea şi manipularea opiniei publice vis-a-vis de evenimentele din 7 aprilie de către mass-media controlată de regimul comunist şi iniţiativa Organizaţiei de Tineret a PLDM de a organiza dezbateri publice cu Organizaţia de Tineret a PCRM”.
8 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PLDM, pe tema: “Manipularea opiniei publice de către Partidul Comuniştilor în încercarea de a influenţa rezultatele alegerilor anticipate”.
6 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova în cadrul unei conferinţe de prese, susţinută la sediul central al partidului din str. Bucureşti 88, şi-a prezentat oferta electorală pentru alegerile parlamentare anticipate.
1 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PLDM din str. Bucureşti 88, pe tema: “Politica Partidului Comuniştilor — factor de destabilizare a relaţiilor interetnice”.
22 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa “Moldova Noastră” au susţinut o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a Agenţiei Infotag, pe tema: “Constituirea unui parteneriat politic”.
16 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Bucureşti 88, pe tema: “Poziţia PLDM faţă de alegerile parlamentare anticipate”.
15 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa “Moldova Noastră” au convocat o conferinţă de presă, în incinta agenţiei Infotag, pe tema: “Participarea în alegerile anticipate”.
9 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PLDM din str. Bucureşti 88, pe tema: “Poziţia PLDM vizavi de alegerile anticipate”.
29 mai 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă la sediul partidului, str. Bucureşti 88, vizavi de suspendarea şedinţei speciale a Parlamentului pentru alegerea preşedintelui R.Moldova.
27 mai 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Bucureşti 88, pe tema: “Poziţia PLDM privind alegerea preşedintelui R.Moldova”.
21 mai 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PLDM din str. Bucureşti 88, pe tema: “Poziţia PLDM privind incompatibilitatea funcţiei de deputat cu cea de preşedinte al R.Moldova”.
8 mai 2009
PLDM, AMN şi PL au susţinut o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a Agenţiei Infotag, pe tema: “Rezoluţia Parlamentului European cu privire la R.Moldova”.
5 mai 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă la sediul PLDM din str. Bucureşti 88, pe tema: “Poziţia PLDM faţă de şedinţa de constituire a Parlamentului R. Moldova”.
25 aprilie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut un briefing la sediul partidului din str. Bucureşti 88, pe tema: “Poziţia PLDM vizavi de situaţia social-politică din R. Moldova şi acţiunile partidului în perioada imediat următoare”.
23 aprilie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PLDM din str. Bucureşti 88, în legatură cu decizia CC de a valida alegerile parlamentare.
15 aprilie 2009
PL, PLDM, AMN au susţinut o conferinţă de presa în incinta Agenţiei de presă “Infotag”, pe tema: “Primele rezultate ce confirmă că alegerile din 5 aprilie au fost fraudate de guvernarea comunistă”.
Protest faţă de represiunile comuniste împotriva copiilor şi cetăţenilor Republicii Moldova
12 aprilie 2009
La 12 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa “Moldova Noastră” au organizat o acţiune de protest faţă de represiunile comuniste împotriva copiilor şi cetăţenilor Republicii Moldova. La miting au participat peste 10 mii de cetăţeni din toată ţara[]
6 aprilie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă la Sediul PLDM, str.Bucureşti 88, pe tema: “Poziţia PLDM faţă de scrutinul parlamentar din 5 aprilie”.
23 martie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă la Sediul PLDM, str.Bucureşti 88, cu privire la acţiunea: “Votează fără frică”.
“Votează fără frică”
22 martie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat duminică, 22 martie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, o amplă acţiune cu genericul “Votează fără frică”, la care au participat peste 30 de mii de cetăţeni, membri şi simpatizanţi ai PLDM din toată ţara[]
16 martie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă la sediul PLDM din str. Bucureşti 88, cu ocazia lansării acţiunii “Votează fără frică”.
12 martie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PLDM din str. Bucuresti 88, pe tema: “Necesitatea consolidării eforturilor partidelor democratice pentru contracararea abuzurilor guvernării comuniste în campania electorala”.
5 martie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat o conferinţă de presă la sediul central al PLDM, în legatură cu acţiunile ilegale ale guvernării, faţă de reprezentanţii PLDM în actuala campanie electorală.
23 februarie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, în incinta sediului PLDM, pe tema: “Fraudarea alegerilor parlamentare prin deteriorarea climatului politic şi electoral din Republica Moldova”.
“Verde pentru votul de peste hotare”
22 februarie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat duminică, 22 februarie 2009, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, un miting de protest faţă de încălcarea dreptului electoral al cetăţenilor Republicii Moldova, aflaţi peste hotare. La acţiune au participat peste 20.000 de persoane, membri şi simpatizanţi ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, cetăţeni din toate raioanele ţării, din municipiile Chişinău şi Bălţi[]
13 februarie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă la Sediul PLDM, str. Bucuresti 88, cu privire la “refuzul guvernării comuniste de a asigura dreptul la vot al concetăţenilor aflaţi peste hotare”.
8 februarie 2009
PLDM a organizat un miting de protest, în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet, faţă de “refuzul autorităţilor de a asigura dreptul la vot al cetăţenilor Republicii Moldova, aflaţi peste hotare”.
30 ianuarie 2009
PLDM a susţinut o conferinţă de presă pe tema: “Angajamentul PLDM pentru o campanie electrală corectă şi pozitivă”.
28 ianuarie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova a susţinut, o conferinţă de presă la sediul PLDM (Bucureşti 88), pe tema: “Propunerile PLDM privind crearea condiţiilor pentru participarea la votare a cetăţenilor moldoveni de peste hotare”.
4–5 octombrie 2008
National Democratic Institute (NDI) în parteneriat cu Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat, un seminar cu tema “Managementul monitorizării legale a perioadei pre-electorale”.
18 septembrie 2008
Tineretul Liberal Democrat a iniţiat un offline politic. Tema primei întîlniri de acest gen a fost “Votul tinerilor din primăvara lui 2009 va aduce schimbarea spre normalitate”. Invitatul offline-ului, Vlad Filat, deputat în Parlament, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, a răspuns la întrebările celor peste 70 de tineri prezenţi în sală.
4 iunie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova a ţinut o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a agenţiei INFOTAG, pe tema: “Rezultatele preliminare de colectare a semnăturilor în favoarea referendumului republican de modificare a Constituţiei”.

Arhiva

2018 [1]
2016 [2]
2015 [2]
2014 [47]
2013 [73]
2012 [51]
2011 [88]
2010 [76]
2009 [88]
2008 [72]
2007 [1]
Alegeri