Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Dorin Chirtoacă propune redirecţionarea a 500 mln de lei prevăzute în plus pentru structurile de forţă către sfera socială

|versiune pentru tipar||
PL / 20 iulie 2009 | 
Partidul Liberal

Comuniştii au negat, de fiecare dată, că este sărăcie în Republica Moldova, cu toate că marea majoritate a populaţiei trăieşte sub pragul sărăciei. Promisiunile lor mincinoase şi ipocrite le mai ţin minte oamenii: 300 000 locuri noi de muncă, salarii de 300$, fabrici şi uzine care să funcţioneze. Au fost promisiuni deşarte, care nu au fost realizate de guvernarea comunistă nici pe parcursul a 8 ani. Prin urmare, comuniştilor le convine ca populaţia să se afle şi în continuare în sărăcie, iar recunoaşterea acestui adevăr, de la care încearcă să abată atenţia populaţiei, ar echivala cu pierderea alegerilor anticipate de către comunişti. Acestea sunt declaraţiile vicepreşedintelui Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă făcute azi, în cadrul conferinţei de presă “Sărăcia, ruina şi emigrarea în masă — efectul sinistru al guvernării comuniste”.

Chirtoacă s-a arătat îngrijorat de realităţile existente după 8 ani de guvernare comunistă: cetăţenii pleacă masiv peste hotare, pensiile şi salariile nu depăşesc, pentru cea mai mare parte a populaţiei, 1000 lei, copiii uită cuvântul mamă pentru că nu-şi văd părinţii cu anii, iar cel mai cutremurător este că s-a ajuns şi până la aceea că o mamă şi-a vândut copilul din cauza sărăciei. Chirtoacă acuză guvernarea comunistă de faptul că se face că nu observă sărăcia din Moldova şi nu oferă vreo soluţie pentru depăşirea acestei probleme grave. “Dacă în Republica Moldova e atât de bine de trăit, de ce populaţia pleacă în masă peste hotare, de ce preţurile sunt mai mari decât în Europa, iar salariile, la rândul lor, sunt de 100 de ori mai mici decât în ţările europene? De asemenea, preţurile a achiziţie a produselor agricole sunt atât de mici încât nu acoperă măcar munca ţăranilor”.

Chirtoacă s-a arătat revoltat de faptul că în cadrul dezbaterilor electorale autorităţile comuniste dezinformează populaţia că salariul mediu în Republica Moldova este de 3000 lei. “Cum îşi permit comuniştii să spună asemenea minciuni grosolane, când marea majoritate a populaţiei trăieşte sub limita de supravieţuire?”. Potrivit vicepreşedintelui PL, chiar dacă sunt câteva instituţii în toată Moldova care achită salarii ce depăşesc 3000 lei, cetăţenii sunt uitaţi de guvernarea comunistă. Ei nu sunt protejaţi nici din punct de vedere social, făcând referire la persoanele cu venituri mai mici de 1500 lei şi bătrânii singuratici care nu primesc compensaţii sociale. Pentru comparaţie, Chirtoacă a oferit exemplul aceloraşi categorii sociale din municipiul Chişinău cărora le sunt achitate compensaţii pentru căldură în sezonul rece al anului, astfel circa 20 000 familii din municipiul Chişinău beneficiază de respectivele înlesniri.

Chirtoacă consideră vinovată guvernarea comunistă de faptul că nu are elaborată nicio strategie pentru categoria de populaţie cu venituri mai mici de 1500 lei, care de altfel e foarte numeroasă în Republica Moldova, cu excepţia faptului că a acordat unele compensaţii doar persoanelor cu venituri mai mici de 463 lei. “Din cauza politicilor sociale şi economice greşte, puterea de cumpărare a populaţiei a scăzut constant pe parcursul celor 8 ani de guvernare”, a mai spus Chirtoacă. În schimb, ceea ce a reuşit guvernarea comunistă a fost instaurarea unui stat bazat pe dictatură şi teroare, în care sunt încălcate flagrant drepturile fundamentale ale cetăţenilor: “Minciuna şi crima sunt în casele oamenilor şi stau la masă cu cetăţenii, iar în cazul în care vor rămâne la guvernare minciuna va fi icoană în casele oamenilor”.

Partidul Liberal propune o serie de soluţii pentru depăşirea situaţiei de criză şi ameliorarea situaţiei în domeniul social. În primul rând, ar fi optimizarea cheltuielilor făcute de autorităţi şi neadmiterea risipei banului public. Pentru început, Chirtoacă propune redirecţionarea fondurilor în plus prevăzute în 2009 pentru structurile de forţă către sfera socială, e vorba de o cifră impunătoare de circa 500 mln lei. De asemenea, se impune aplicarea unei reforme cu privire la alocarea compensaţiilor păturilor sociale cu venituri mici. O altă soluţie ar fi susţinerea şi protejarea producătorilor autohtoni şi limitarea importurilor de produse care se produc şi în Moldova. Aceasta ar însemna şi existenţa unor condiţii optime pentru producerea unor mărfuri de calitate şi desfacerea lor ulterioară pe pieţile interne şi externe, precum şi crearea unor locuri noi de muncă în zonele urbane şi rurale. Chirtoacă spune că toate aceste soluţii pot fi aplicate doar într-un stat liber, de drept, cu justiţie şi presă libere, ceea ce pentru moment Republica Moldova nu este, dar, odată cu debarcarea comuniştilor va ajunge să fie aşa.

PL îşi propune să asigure condiţii necesare pentru investitorii străini şi pentru investiţii în general, condiţii corespunzătoare standardelor europene. Potrivit lui Chirtoacă, investitorii străini sunt gata să revină în Republica Moldova, condiţia fiind să găsească parteneri credibili aici, iar aceştia nu pot fi nicidecum comuniştii care au deteriorat relaţiile externe şi cu Rusia, şi cu România.

PL consideră că soluţiile enunţate trebuie aplicate imediat, corect şi competent pentru ieşirea din sărăcie, cea mai urgentă fiind plătirea pensiilor şi salariilor la timp şi racordarea lor la coşul minim de consum, iar rezultatele trebuie să apară, în funcţie de specific, timp de 1–2 ani. PL îşi propune să aducă cetăţenilor stabilitate, în sensul în care să fie asiguraţi cu un loc stabil de muncă, cu salarii şi pensii care le-ar garanta un viitor demn în Republica Moldova.

Chirtoacă este sigur că la 29 iulie Partidul Liberal, împreună cu Partidul Liberal Democrat şi Alianţa “Moldova Noastră”, vor învinge covârşitor comuniştii. Potrivit lui, Republica Moldova trebuie şi poate să ia această decizie istorică, fapt care i-ar permite populaţiei să se orienteze spre viitor european, liber de dictatură şi minciună comunistă, pentru fiecare cetăţean indiferent de originea sa etnică, confesiunea religioasă etc. “Datoria noastră este să ne implicăm pentru ca adevărul să ajungă la fiecare cetăţean, iar acesta, ca urmare să ia o decizie corectă, care ar fi în favoarea oamenilor, a patriei şi a viitorului. Comunismul trebuie să ajungă la coşul de gunoi al istoriei şi trebuie să fie condamnat, aşa cum a fost condamnat fascismul, pentru că a distrus vieţile a zeci de milioane de oameni nevinovaţi”, a mai spus Chirtoacă.

Departamentul Comunicare al PL

Utilizarea banilor publici pentru odihna angajaţilor Teleradio Moldova Tineretul Liberal îndeamnă utilizatorii de internet să participe la campania de gherilă