Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Rezoluţia mitingului de protest faţă de refuzul autorităţilor comuniste de a asigura dreptul la vot pentru cetăţenii aflaţi peste hotare

|versiune pentru tipar||
PLDM / 22 februarie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Noi, participanţii la mitingul de protest organizat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, calificăm refuzul guvernării comuniste de a asigura condiţii de vot peste hotare drept o încălcare gravă a drepturilor omului şi un element principal al planului de fraudare a alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009.

Cetăţenii moldoveni din Italia, Portugalia, Spania, Irlanda, Marea Britanie, Franţa, Israel, Grecia, România, Federaţia Rusă şi în alte tări, au solicitat în repetate rînduri Guvernului Republicii Moldova să deschidă secţii de votare suplimentare în afara ambasadelor şi consulatelor, dar cererile lor legitime au fost respinse. Pretinsă lipsă a cadrului legal adecvat, invocată de autorităţile comuniste, este un fals şi nu rezistă criticii. Din istoria recentă a Republicii Moldova se cunosc mai multe cazuri cînd au fost deschise secţii de votare în afara ambasadelor şi consulatelor, în localităţile unde, în ziua alegerilor, se afla un număr important de cetăţeni moldoveni.

Secţiile de votare din cadrul reprezentanţelor diplomatice şi consulare nu pot oferi condiţii pentru exercitarea dreptului la vot a circa 1 milion de conaţionali. Lipsa de la urne a unei treimi din alegători va sfida Constituţia şi va diminua esenţial gradul de reprezentativitate al forului legislativ suprem.

Cetăţenii moldoveni au fost impuşi să-şi părăsească familiile din cauza guvernării proaste a comuniştilor, care au distrus economia şi au transformat Republica Moldova în cea mai săracă ţară a Europei. Din banii cetăţenilor care muncesc peste hotare supravieţuieşte economia şi o bună parte a populaţiei ţării. Partidul de guvernămînt este conştient că majoritatea celor plecaţi nu vor vota niciodată un partid care le ignoră drepturile.

Noi, participanţii la mitingul de protest, ne solidarizăm cu acţiunile PLDM, condamnăm refuzul autorităţilor comuniste de a asigura dreptul la vot pentru cetăţenii aflaţi peste hotare şi cerem, în mod repetat, Guvernului Republicii Moldova:

Să deschidă secţii de votare în ţările în care există comunităţi ale moldovenilor, dar nu sunt misiuni diplomatice;

Să deschidă secţii de votare suplimentare în localităţile unde locuiesc compact cetăţeni moldoveni;

Să informeze imediat cetăţenii aflaţi peste hotare despre locurile în care vor fi amplasate secţiile de votare;

Să informeze obiectiv cetăţenii aflaţi peste hotare despre alegerile parlamentare.

Să asigure condiţii pentru desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte în ţară şi în afara hotarelor ei.

Reiterăm apelul participanţilor la mitingul din 8 februarie 2009 către Comisia Europeană, Consiliul Europei şi OSCE şi solicităm intervenţia înaltelor foruri pe lîngă autorităţile comuniste în vederea asigurării dreptului la vot pentru toţi cetăţenii şi organizării unor alegeri libere şi corecte în Republica Moldova.

Serviciul de presă al PLDM
Comunicat de presă al PLDM cu privire la mitingul de protest “Verde pentru votul de peste hotare” Tinerii liberal democraţi promovează tradiţiile de Dragobete