Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Rezoluţia mitingului de protest privind acţiunile represive ale guvernării comuniste împotriva copiilor şi cetăţenilor Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PLPLDMAMN / 12 aprilie 2009

Noi, participanţii la mitingul de protest desfăşurat în Piaţa Marii Adunări Naţionale în ziua de 12 aprilie 2009, constatăm următoarele:

Alegerile parlamentare de la 5 aprilie 2009 şi evenimentele ce au urmat au arătat caracterul profund antipopular şi dictatorial al regimului comunist instaurat de Vladimir Voronin în Republica Moldova. Fraudarea rezultatelor votului, înscenarea unei presupuse tentative de lovitură de stat prin devastarea Parlamentului şi Preşedinţiei, incriminarea PL, PLDM şi AMN, acuzarea României de implicare în scenariul primitiv al presupusei tentative de lovitură de stat, acţiunile represive, de o cruzime fără precedent, întreprinse de structurile de forţă şi de sistemul judiciar împotriva copiilor, tinerilor, a tuturor cetăţenilor şi la scara întregii republici au pus în evidenţă scopurile urmărite de regimul comunist. Acestea sunt: menţinerea cu orice preţ la putere pentru a ascunde crimele guvernării de 8 ani şi evitarea tragerii la răspundere; eliminarea de pe scena politică a PL, PLDM şi AMN prin declararea lor în afara legii; stoparea parcursului european al Republicii Moldova şi ancorarea sa definitivă în CSI; blocarea accesului cetăţenilor la mediile de informare şi împiedicarea funcţionării instituţiilor mass-media; anihilarea oricărei rezistenţe şi opoziţii politice şi civice prin represiuni împotriva copiilor, tinerilor, a tuturor cetăţenilor cu opţiuni democratice şi proeuropene; determinarea noilor generaţii de tineri, educaţi în spiritul valorilor europene, să emigreze în ţările civilizate ale Uniunii Europene; izolarea internaţională a Republicii Moldova, abolirea statului de drept şi instaurarea dictaturii.

Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa “Moldova Noastră” declară că guvernarea comunistă se face vinovată de crimă împotriva statului şi a cetăţenilor şi urmează să poarte întreaga răspundere.

În cursul săptămânii curente poliţia, serviciul de informaţii şi securitate, procuratura s-au dedat la acte de o ferocitate fără precedent: sute de copii nevinovaţi, liceeni, studenţi, cetăţeni de toate vârstele, jurnalişti din mass-media locală şi internaţională au fost urmăriţi, arestaţi, bătuţi cu cruzime, cercetaţi sumar, cu încălcarea procedurilor legale, judecaţi şi condamnaţi chiar în incinta comisariatelor de poliţie. Lanţul represiv mobilizat de guvernarea comunistă a înglobat toate structurile de forţă, iar teroarea s-a extins pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Noi, participanţii la miting, mai constatăm:

Teroarea şi violenţa sunt provocate la ordinul şi cu bunăştiinţa conducerii de vârf a guvernării comuniste: Vladimir Voronin, Marian Lupu, Zinaida Greceanâi. Acţiunile şi poziţiile publice exprimate de aceştia au dus la scindarea şi învrăjbirea societăţii.

Listele de persoane arestate făcute publice de către organele de poliţie sunt incomplete, pentru că cei arestaţi sunt maltrataţi şi torturaţi în comisariatele de poliţie şi tocmai tinerii care au avut de suferit cel mai mult nu se regăsesc în aceste liste.

În acelaşi timp, guvernarea comunistă foloseşte posturile publice de televiziune şi radio pentru a dezinforma şi a manipula populaţia cu privire la adevărul despre evenimentele recente, pentru a acuza partidele de opoziţie.

Întreaga răspundere pentru teroarea ce a fost instaurată pe cuprinsul întregii republici revine partidului comuniştilor şi conducătorilor lui — Vladimir Voronin, Marian Lupu, Zinaida Greceanâi.

În concluzie, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa “Moldova Noastră” consideră că Republica Moldova se confruntă cu un fenomen fără precedent în istoria sa: aplicarea unui sistem complet de acţiuni de violenţă, cu participarea tuturor structurilor de forţă şi instanţelor judiciare ale statului, care urmăreşte scopul de a instaura un climat general de teroare şi insecuritate în societate şi care trebuie definit drept terorism de stat.

Luând în considerare cele expuse, noi, participanţii la mitingul organizat de Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa “Moldova Noastră”, cerem guvernării comuniste următoarele acţiuni de maximă urgenţă:

De asemenea, solicităm din partea partidelor de opoziţie întreprinderea demersurilor necesare pe lângă Uniunea Europeană, Consiliul Europei, SUA pentru a interveni de urgenţă în scopul stopării arestărilor ilegale, bătăilor, torturii şi a tuturor abuzurilor comise de guvernarea comunistă împotriva tinerilor, a jurnaliştilor, împotriva propriilor cetăţeni.

Facem apel către cetăţenii Republicii Moldova să nu se lase intimidaţi de teroarea comunistă, să-şi apere cu hotărâre drepturile, manifestând în mod paşnic şi civilizat, cu încredere deplină în victoria valorilor democratice şi europene.

Piaţa Marii Adunări Naţionale
Duminică, 12 aprilie 2009
Comunicat de presă al PL, PLDM şi AMN Declaraţia comună a PL, PLDM şi AMN cu privire la neparticiparea la procesul de renumărare a voturilor dispusă de CEC la 15 aprilie