Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţia comună a PL, PLDM şi AMN cu privire la neparticiparea la procesul de renumărare a voturilor dispusă de CEC la 15 aprilie

|versiune pentru tipar||
PLPLDMAMN / 14 aprilie 2009

Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa “Moldova Noastră” consideră că iniţiativa PCRM privind renumărarea voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare de la 5 aprilie, precum şi deciziile ulterioare luate de Curtea Constituţională şi de CEC privind desfăşurarea acestei activităţi în data de 15 aprilie, nu sunt în măsură să elucideze fraudarea rezultatelor scrutinului electoral. Miile de reclamaţii venite de la alegători şi contestaţiile partidelor de opoziţie nu au avut în vedere încălcări la numărarea voturilor, ci alte tipuri de fraudă: întocmirea frauduloasă a listelor electorale de bază şi suplimentare, inclusiv creşterea nejustificată a numărului de alegători cu aproximativ 400 000 de persoane, înscrierea în liste a unor persoane care nu locuiesc la adresa indicată, votarea repetată, semnături în dreptul numelor persoanelor decedate şi ale celor plecate peste hotare etc. Iniţierea procedurii de renumărare a voturilor împiedică partidele de opoziţie să continue activitatea de copiere a listelor electorale.

Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa “Moldova Noastră” consideră că, în realitate, iniţiativa PCRM urmăreşte scopul de a ascunde fraudele adevărate care s-au produs, după modelul expus mai sus. În acelaşi timp, prin participarea partidelor noastre la renumărarea voturilor PCRM încearcă să legitimeze rezultatele votului şi să lipsească partidele de opoziţie de posibilitatea de a ataca în instanţă fraudele descoperite. În acelaşi timp, PCRM încearcă, eventual, printr-o nouă mistificare, să obţină noi mandate de deputat, care i-ar asigura posibilitatea de a alege preşedintele republicii.

Din considerentele menţionate, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa “Moldova Noastră” declară că nu vor participa la acţiunea de renumărare a voturilor de la 15 aprilie.

PL, PLDM, AMN vor desfăşura în continuare activitatea de copiere a listelor electorale, de verificare a corectitudinii lor şi a modului cum s-a votat, urmând ca rezultatele acestei investigaţii de mare amploare să fie prezentate CEC, opiniei publice şi organismelor internaţionale.

Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal
Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova
Serafim Urechean, preşedintele Alianţei “Moldova Noastră”
Rezoluţia mitingului de protest privind acţiunile represive ale guvernării comuniste împotriva copiilor şi cetăţenilor Republicii Moldova Declaraţia comună a partidelor politice de opoziţie parlamentare privind necesitatea depăşirii crizei politice prin adoptarea Foii de Parcurs pentru buna funcţionare a instituţiilor democratice şi Integrare Europeană