Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PLDM propune o cotă obligatorie de reprezentare a femeilor pe listele de candidaţi în alegeri

|versiune pentru tipar||
PLDM / 15 septembrie 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova

În cadrul unei conferinţe de presă, organizate astăzi la sediul PLDM, Liliana Palihovici, Preşedinta Comisiei Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, a prezentat opiniei publice o iniţiativă legislativă ce vizează participarea femeilor în viaţa politică. Prin aceasta iniţiativă, Partidul Liberal Democrat din Moldova propune modificarea Codului Electoral în vederea asigurării unei reprezentativităţi mai largi a femeilor în viaţa politică a ţării.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului Electoral nr. 1388-XIII din 21 noiembrie 1997, elaborat de PLDM, stabileşte o cotă obligatorie de minim 30 la sută a prezenţei femeilor pe listele de candidaţi ale partidelor ce participă la toate tipurile de scrutin.

Potrivit autorilor proiectului, această modificare va contribui la sporirea gradului de reprezentare a femeilor în Parlamentul ţarii, precum şi în consiliile locale. Totodată, această completare a Codului va contribui la asigurarea unei funcţionalităţi depline a instituţiilor democratice din perspectiva respectării drepturilor omului.

Practica parlamentarismului european demonstrează că prezenţa în creştere a femeilor în organele elective are un impact pozitiv asupra dezvoltării sociale, politice şi economice, asigură dezvoltarea unor societăţi stabile cu mai puţine riscuri de criză, precum şi sporeşte calitatea vieţii familiilor şi comunităţilor respective. Drept exemplu pot servi ţările membre ale Uniunii Europene: Suedia cu 47% femei deputate, Danemarca cu 37%, Finlanda cu 40%, Belgia cu 38% femei reprezentate în parlament.

Potrivit autorilor, acest proiect de lege nu necesită cheltuieli suplimentare şi este în concordanţă cu recomandările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Conform statisticilor, 51.9% din populaţia Republicii Moldova o constituie femeile, pe cînd reprezentarea lor în parlament este mult sub nivelul recomandat de Consiliul Europei şi Uniunea Europeană.

Serviciul de presă al PLDM

Comunicat de presă al PLDM cu privire la comemorarea atacurilor teroriste din 11 septembrie din SUA Comunicat de presă cu privire la participarea liderului PLDM, Vlad Filat, la summitul PPE