Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 22 iulie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

“Dezvoltarea democratică a Republicii Moldova este profund afectată de situaţia deplorabilă în care s-a împotmolit justiţia moldovenească. Elementele coruptibile din sistemul judecătoresc afectează inclusiv sistemul electoral, iar judecători corupţi pretind că pot schimba însăşi voinţa cetăţeanului, exprimată liber şi independent”. Declaraţia a fost făcută de deputatul PLDM, Maria Ciobanu, în legătură cu invalidarea mandatului primarului în exerciţiu al comunei Ciorăşti, Valeriu Rusu, care a candidat la alegerile locale pe lista PLDM.

În cadrul unei conferinţe de presă, deputaţii PLDM Maria Ciobanu şi Tudor Deliu au calificat decizia instanţei de judecată drept arbitrară şi subiectivă.

În turul doi al alegerilor locale, candidatul PLDM, Valeriu Rusu, a acumulat cu 250 de voturi mai mult decât contracandidatul său, reprezentant al PD. Însă, acesta din urmă a contestat rezultatul votului, cerând instanţei de judecată invalidarea alegerilor. Drept probe a servit lipsa draperiilor în cabina de vot şi alte pretinse încălcări, precum ar fi: necorespunderea semnăturilor sau votarea multiplă. Precizăm că în ziua alegerilor nu a parvenit nicio contestaţie din partea observatorilor.

Instanţa de judecată a examinat cererea concurentului PD şi, în baza unor aprecieri subiective, cu încălcarea normelor constituţionale şi a Codului electoral, a emis hotărârea de a invalida alegerile în comuna Ciorăşti. În particular, instanţa de judecată n-a stabilit dacă încălcările constatate ar fi putut prejudicia rezultatul votării şi distribuirea mandatelor.

PLDM a atacat hotărârea la Curtea de Apel Chişinău, care însă nu a admis recursul, considerându-l neîntemeiat şi lăsând în vigoare decizia primei instanţe.

În cadrul conferinţei de presă, deputatul Maria Ciobanu, precum şi Victor Rusu, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Nisporeni a PLDM, au menţionat că în perioada electorală s-a făcut totul pentru a corupe cetăţenii cu drept de vot din primăria Ciorăşti: au fost distribuite mii de pomeni electorale, lei, dolari, ba chiar şi chei de la microbuze. Toate aceste ilegalităţi sunt probate cu imagini video şi declaraţii ale martorilor. În comiterea acestor acţiuni nelegitime au fost implicaţi persoane din anturajul conducerii PD şi Procuraturii Nisporeni.

Maria Ciobanu a ţinut să mulţumească locuitorilor comunei Ciorăşti care nu s-au lăsat intimidaţi, au rezistat ispitei şi au votat liber şi conştient, demonstrând curaj şi demnitate. “Spre deosebire de cetăţeanul simplu, Judecătoria Nisporeni nu a demonstrat echidistanţă şi discernământ, rămânând captiva celor cu bani”, a declarat Ciobanu.

După decizia de azi a Curţii de Apel Chişinău, în comuna Ciorăşti, raionul Nisporeni urmează să fie organizate alegeri repetate.

Serviciul de presă al PLDM

Comunicat de presă cu privire la aderarea Tineretului Liberal Democrat la EDS La Şoldăneşti au fost comemorate victimele deportărilor