Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

La Şoldăneşti au fost comemorate victimele deportărilor

|versiune pentru tipar||
PLDM / 28 iulie 2011
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Duminică, 24 iulie 2011, în complexul “Dumbrava” de la Şoldăneşti, la iniţiativa echipei Organizaţiei Teritoriale Şoldăneşti a PLDM, a avut loc cea de-a doua conferinţă ştiinţifică raională cu tema “Deportările — o pagină tristă a istoriei”. La conferinţă au participat peste 120 persoane, dintre care 40 de deportaţi, istorici, liceeni. Moderatorul evenimentului a fost deputatul PLDM, Maria Nasu.

Istoricii prezenţi la conferinţă au vorbit asistenţei despre esenţa teroristă a regimului sovietic, care în 1940 a răpit Basarabia, nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa şi a instaurat aici un regim de exterminare a oamenilor. De asemenea, au fost aduse exemple concrete de vandalism şi teroare sovietică, prezentate culegeri de documente, publicate recent, referitoare la teroarea stalinistă în RASS Moldovenească.

A urmat un dialog (întrebări — răspunsuri) între liceenii prezenţi la conferinţă şi istorici, după care tinerii au prezentat un scurt spectacol pe baza romanului “Tema pentru acasă”, de Nicolae Dabija. Subiectul este inspirat din realităţile crunte ale deportărilor.

Au urmat scurte prezentări ale elevilor care, ajutaţi de profesorii de istorie, au realizat interviuri cu supravieţuitorii anilor de groază. Astfel, profesorul Ion Gh. Lazăr împreună cu elevii Liceului Teoretic “Cotiujenii Mari”, din localitatea cu acelaşi nume, au proiectat secvenţe din interviurile solicitate oamenilor în vârstă, locuitori ai satului. Svetlana Mantea din satul Cobâlea, profesoară de istorie, a prezentat un studiu “Cum îşi imaginează copiii de astăzi deportările”.

Apoi au luat cuvântul oamenii, care au trăitul infernul deportărilor.

Preşedintele raionului Şoldăneşti, Alexandru Reliţchi a promis că va ridica un memorial consacrat deportaţilor în faţa gării Şoldăneşti.

Sursa: www.pldm.md

Comunicat de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova Comunicat de presă cu privire la bilanţul activităţii parlamentare a fracţiunii PLDM