Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă cu privire la bilanţul activităţii parlamentare a fracţiunii PLDM

|versiune pentru tipar||
PLDM / 29 iulie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

“În sesiunea parlamentară de primăvară-vară, fracţiunea PLDM şi-a concentrat eforturile exclusiv pe realizarea obiectivelor stabilite anterior şi anume — transformarea Republicii Moldova într-un veritabil stat liber, democratic, european şi prosper”. Declaraţia a fost făcută de preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, în cadrul unui briefing de bilanţ al activităţii legislative a deputaţilor liberal democraţi.

Pe durata sesiunii parlamentare, PLDM a avut 28 de iniţiative legislative, dintre care 6 au fost adoptate, alte 21 se află în proces de lucru, una a fost retrasă, iar una respinsă. De asemenea, împreună cu colegii din AIE, deputaţii PLDM au prezentat 12 iniţiative legislative, dintre care 8 au fost adoptate.

Dincolo de aceşti indicatori pozitivi, Valeriu Streleţ a ţinut să menţioneze şi aspecte care au afectat capacitatea de lucru şi eficienţa Parlamentului, cum ar fi: situaţia creată în procesul elaborării şi pregătirii pentru adoptare a politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor; blocarea de către partenerii de alianţă a proiectelor de lege privind demonopolizarea pieţei metalelor feroase; cu privire la sporirea capacităţii de intervenţie a Primului-ministru în situaţii de criză; cu privire la acordarea de facilităţi deputaţilor care au votat Independenţa Republicii Moldova; privind consolidarea infrastructurii post-recoltare în întreprinderile agricole. Streleţ şi-a exprimat regretul în legătură cu blocarea acestor proiecte de importanţă naţională de către colegii, care “s-au perindat pe rând în postura de opoziţie în cadrul Alianţei”.

Printre iniţiativele prezentate de fracţiunea PLDM se numără proiectul care vizează Legea cu privire la Guvern şi proiectul care prevede răspunderea politică şi juridică colectivă şi individuală a membrilor Guvernului, inclusiv a funcţionarilor de demnitate publică. “Sper că deputaţii AIE vor vota solidar pentru proiectele menţionate mai sus în momentul în care vor fi supuse dezbaterilor legislative, or ele au scopul de a elimina blocajele din activitatea Executivului, de a asigura o eficienţă şi o responsabilitate mai mare în actul guvernării”, a declarat Valeriu Streleţ.

Liderul fracţiunii parlamentare a PLDM şi-a exprimat speranţa că viitoarea sesiune a Parlamentului va fi mult mai eficientă şi mai responsabilă, iar rezultatele — resimţite de fiecare cetăţean în parte. “Pentru următoarea sesiune ne angajăm, prin activitatea pe care o vom desfăşura, să contribuim la asigurarea unui climat de stabilitate politică, la promovarea şi implementarea reformelor de consolidare instituţională democratică, de combatere a corupţiei, de integrare europeană, de soluţionare a diferendului transnistrean şi respectare a drepturilor omului”, a punctat Valeriu Streleţ. De asemenea, PLDM îşi propune ca în noua sesiune să găsească o soluţie pentru a responsabiliza deputaţii din PCRM, care nu s-au prezentat la şedinţele legislativului. “Deşi îl putem explica ca o formulă de protest politic, absenteismul de la lucrările de plen trebuie să pună în discuţie o serie de aspecte cu caracter financiar, să fie găsite măsuri efective de contabilizare a absenţelor deputaţilor de la şedinţele plenului, de disciplinare a celor plătiţi din banii publici”, a spus Valeriu Streleţ.

La fel, liderul fracţiunii parlamentare a PLDM a menţionat că în sesiunea de toamnă-iarnă deputaţii liberal democraţi vor insista şi asupra unui alt aspect al activităţii legislative — cea de control. “În noua sesiune, acest subiect ar trebui să devină o preocupare constantă a Legislativului şi noi, deputaţii liberal democraţi, vom insista ca anume aşa să fie”, a spus Streleţ.

Serviciul de presă al PLDM

La Şoldăneşti au fost comemorate victimele deportărilor Comunicat de presă cu privire la constituirea Comisiei speciale pentru descentralizarea puterii