Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă cu privire la constituirea Comisiei speciale pentru descentralizarea puterii

|versiune pentru tipar||
PLDM / 1 august 2011
Partidul Liberal Democrat din Moldova

În cadrul şedinţei Parlamentului din 28 iulie 2011, deputatul Iurie Ţap a prezentat iniţiativa fracţiunii PLDM de a crea Comisia specială pentru descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale. Hotărârea Parlamentului pentru constituirea acestei Comisii a fost adoptată în unanimitate de plen. Membri ai comisiei din partea fracţiunii PLDM au fost aleşi deputaţii Iurie Ţap (preşedinte), George Mocanu şi Lilian Zaporojan.

Obiectivele principale ale Comisiei speciale vor fi de a analiza legislaţia privind politicile de descentralizare şi de a propune armonizarea acesteia cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova (art.109) şi Cartei Europene a Autonomiei Locale. Comisia va antrena în activitatea sa specialişti, reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice locale şi structurile lor asociative, experţi independenţi, consultanţi internaţionali, dar şi organizaţii neguvernamentale de specialitate.

“Deşi multe din guvernările anterioare au declarat drept prioritate autonomia locală şi descentralizarea, în realitate, modelul centralizat de administrare s-a consolidat, îndeosebi în perioada 2003–2009, când au fost depuse eforturi pentru construirea verticalei puterii care a atins şi nivelul local. Acţiunile de supunere a nivelului local puterii centrale au înăbuşit iniţiativele de reformare. Eforturile de a îngrădi autonomia locală nu au rămas fără consecinţe. În prezent, la nivel local, avem un sistem administrativ fragmentat, supradimensionat, neperformant şi fără capacitate administrativă”, a declarat deputatul PLDM George Mocanu în discursul său pentru susţinerea iniţiativei.

Asigurarea autonomiei locale şi promovarea descentralizării este o prioritate şi în Programul de activitate a Guvernului, care îşi propune asigurarea autonomiei decizionale, organizaţionale, financiare şi bugetare ale autorităţilor publice locale. Astfel, rolul Comisiei speciale este de consolidare a eforturilor puterilor executivă şi legislativă pentru promovarea acţiunilor de modernizare şi îmbunătăţire a domeniului administraţiei publice locale.

Sursa: www.pldm.md

Comunicat de presă cu privire la bilanţul activităţii parlamentare a fracţiunii PLDM Vlad Filat revine pe prima poziţie printre 50 cei mai influenţi politicieni din Moldova