Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM cu privire la şedinţa de constituire a Parlamentului

|versiune pentru tipar||
PLDM / 5 mai 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că modul în care s-a desfăşurat şedinţa de constituire a Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XVII-a denotă caracterul cinic şi duplicitar al comuniştilor şi incapacitatea acestora de a dialoga cu oponenţii politici în numele aşa zisei stabilităţi pe care o promovează.

Şedinţa de constituire a Parlamentului a demonstrat o dată în plus că Partidul Comuniştilor şi-a subordonat toate instituţiile statului şi se identifică cu acesta. Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Dumitru Pulbere, în raportul său şi-a permis să facă multiple comentarii de ordin politic, fapt incompatibil cu statutul pe care îl deţine. În acelaşi timp, Preşedintele Curţii Constituţionale a omis să menţioneze existenţa contestaţiilor depuse la Curte de către partidele de opoziţiei şi a opiniei separate expusă de un judecător al Curţii Constituţionale în problema validării alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009.

Discursul preşedintelui şedinţei Ivan Calin, reprezentant al Partidului Comuniştilor, a avut un caracter inchizitoriu şi a abundat în terminologie stalinistă despre duşmanii interni şi externi ai statalităţii moldoveneşti. Ivan Calin nu a făcut altceva decît să continue discursul agresiv al guvernării şi să reia acuzaţiile nefondate aduse opoziţiei de către Partidul Comuniştilor în legătură cu evenimentele din 7 aprilie 2009. Prin această abordare comuniştii au arătat lipsa oricărei capacităţi de dialog şi cooperare.

Trezeşte îngrijorare şi faptul că, deşi îşi declară ataşamentul faţă de cursul de integrare europeană, în ultimul timp, guvernarea comunistă tot mai des îşi coordonează acţiunile pe plan intern şi extern cu oficialii de la Kremlin. În acest cadru se înscrie şi vizita ministrului demisionar al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan, la Moscova înainte de summitul de la Praga privind Parteneriatul Estic al Uniunii Europene.

Amînarea alegerii organelor de conducere şi de lucru ale Parlamentului nu poate fi justificată în contextul actualei crize politice din ţară.

În aceste condiţii, PLDM respinge abordările radicale şi populiste, în măsură să aprofundeze şi mai mult criza politică din ţară, şi cere Partidului Comuniştilor:

  1. Eliberarea necondiţionată a celor arestaţi în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009.
  2. Retragerea în mod public a acuzaţiilor referitoare la pretinsa tentativă de lovitură de stat în vederea alipirii Republicii Moldova la un alt stat şi a celor de organizare a vandalizării sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului, aduse de către Vladimir Voronin şi Partidul Comuniştilor opoziţiei şi protestatarilor paşnici din 7 aprilie 2009.
  3. Asigurarea accesului imediat al partidelor parlamentare de opoziţie la IPNA Compania “Teleradio Moldova”.
  4. Demisia conducerii IPNA Compania “Teleradio Moldova” şi a Consiliului Coordonator al Audiovizualului.
  5. Crearea unei comisii parlamentare de anchetă cu participarea opoziţiei, presei libere, societăţii civile, reprezentanţilor Uniunii Europene şi Consiliului Europei pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie şi a abuzurilor în masă comise de către puterea comunistă.
  6. Sancţionarea tuturor celor care au emis şi executat ordinele de torturare a cetăţenilor.

Partidul Liberal Democrat din Moldova îşi exprimă convingerea că, prin acceptarea acestor cerinţe, poate fi asigurată normalizarea situaţiei social-politice în Republica Moldova şi create condiţii pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate libere şi corecte.

Serviciul de presă al PLDM
Liderul PLDM, Vlad Filat a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Lituaniei Declaraţia fracţiunii parlamentare a PLDM cu privire la criza politică din Republica Moldova şi căile de depăşire a acesteia