Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM cu privire la tentativa de tensionare a relaţiilor interetnice în scopuri electorale

|versiune pentru tipar||
PLDM / 1 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) constată că Partidul Comuniştilor continuă politica de dezbinare a societăţii pe criterii politice şi etnice. Timp de 8 ani, regimul Voronin a divizat societatea în “patrioţi” şi “trădători”, în “statalişti” şi “unionişti”. Destabilizarea situaţiei social-politice şi evidenţierea “duşmanilor interni şi externi” au avut drept scop să distragă atenţia cetăţenilor de la gravele probleme interne de ordin social-economic şi de la falimentul guvernării comuniste.

Conştienţi de eşecul care îi aşteaptă în alegerile parlamentare anticipate, comuniştii în disperare de cauză continuă să tensioneze relaţiile interetnice, erijîndu-se în apărători ai minorităţilor naţionale. Mai mult, regimul Voronin încearcă să isterizeze cetăţenii prin lansarea unor scenarii monstruoase despre pericolul ce ar plana asupra statalităţii Republicii Moldova. Această politică cinică şi iresponsabilă duce în mod inevitabil la înrăutăţirea climatului politic din ţară şi la răspîndirea sentimentelor de frică şi neîncredere în ziua de mîine.

În pofida declaraţiilor proeuropene, Partidul Comuniştilor promovează constant o politică de segregare a minorităţilor, ceea ce împiedică integrarea lor în societate. Practicile promovate de majoritatea comunistă din Parlament cu privire la minorităţi contravin principiilor şi recomandărilor in domeniu promovate de Consiliul Europei, OSCE, Uniunea Europeană şi nu contribuie la păstrarea identităţii minorităţilor, ci conduc la deznaionalizarea lor continuă.

Politica Partidului Liberal Democrat din Moldova în domeniul relaţiilor interertnice este bazată pe principiile şi valorile europene şi are drept scop integrarea minorităţilor naţionale în societatea moldovenească, cu respectarea diversităţilor culturale şi etnice ale acestora. În acest scop, PLDM va elabora o Strategie de Stat privind integrarea minorităţilor naţionale în societate şi va implementa proiecte concrete in vederea realizării acesteia, o atenţie deosebită fiind acordaţă educaţiei bilingve.

Partidul Liberal Democrat din Moldova îşi exprimă convingerea că actuala etapă tensionată a relaţiilor interetnice, cauzată de politica de segregare promovată de regimul Voronin, va fi depăşită, iar forţele politice responsabile care vor guverna Republica Moldova după alegerile parlamentare vor asigura echilibrul şi armonia interetnică în societatea noastră.

Serviciul de presă al PLDM
Codul contravenţional este un instrument de completare a bugetului de stat din contul populaţiei PLDM l-a omagiat pe marele voievod Ştefan