Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Manfred Weber: Europa deschide hotarele şi vrea să fie de ajutor

|versiune pentru tipar||
PLDM / 25 iulie 2014 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

“Suntem deschişi pentru Republica Moldova. Continuaţi să mergeţi spre Europa!” Declaraţia a fost făcută de preşedintele grupului Partidului Popular European în Parlamentul European, Manfred Weber. Astăzi, delegaţia PPE a avut o întrevedere cu conducerea Partidului Liberal Democrat din Moldova, după care liderul PLDM, Vlad Filat, şi Manfred Weber, au susţinut o conferinţă de presă comună.

Vlad Filat a mulţumit PPE pentru susţinerea acordată Republicii Moldova, care a fost una decisivă în apropierea de UE, şi a menţionat că realizările ţării noastre în mare parte sunt bazate pe suportul popularilor europeni. “Suntem mândri că facem parte din această familie politică. Vă asigur că avem determinarea, dar şi forţa necesară de a continua acţiunile pentru a aduce Republica Moldova în UE. Când avem parteneri siguri şi responsabili, când avem susţinerea UE, vom depăşi toate provocările şi presiunile, inclusiv şi cele legate de embargoul impus de Federaţia Rusă”, a spus Vlad Filat.

Preşedintele PLDM i-a înmânat lui Manfred Weber o adresare cu propuneri şi puncte de vedere asupra acţiunilor ce ar putea fi întreprinse de UE pentru a ajuta Republica Moldova să depăşească această situaţie.

Preşedintele grupului PPE în Parlamentul European, Manfred Weber, a menţionat că Republica Moldova este prima ţară vizitată după europarlamentare, ceea ce este o expresie clară de prietenie şi susţinere. “Liderul PLDM şi Primul-ministru au relaţii foarte bune la nivel european, iar acum împreună lucrăm pentru a întreprinde măsuri concrete care să ajute ţara. Pe masa noastră de lucru se află în prezent 2 chestiuni importante: problema securităţii energetice a RM şi în acest sens banii europeni sunt bine investiţi în proiecte de aprovizionare cu gaze. Iar a doua sarcină concretă este susţinerea ratificării cât mai rapide de către Parlamentul European a Acordului de Asociere a RM cu UE. Pot să vă asigur că vom depune efort ca această procedură să fie realizată cât mai urgent”, a spus Weber.

Oficialul a menţionat că popularii europeni vor analiza minuţios toate posibilităţile de a ajuta Republica Moldova în atenuarea consecinţelor embargoului rusesc. “Rusia închide hotarele şi creează probleme economice, Europa deschide hotarele şi vrea să fie de ajutor”, a spus Manfred Weber.

La fel, oficialul european a menţionat că grupul PPE în Parlamentul European va susţine PLDM în viitoarele alegeri parlamentare, iar Vlad Filat a promis că liberal-democraţii vor munci în continuare pentru a ajunge în marea familie europeană.

“Depinde de noi când vom deveni membri al UE. Nu vrem să facem parte din această familie valorică în calitate de Cenuşăreasă. Vrem să fim funcţionali în cadrul UE şi urmează să muncim în acest sens”, a mai punctat preşedintele PLDM.

Din delegaţia PPE au mai făcut parte: Elmar Brok, preşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe; Sandra Kalniete, vicepreşedinte responsabil pentru Politicile de Vecinătate; Cristian Preda, coordonator al Comitetului PPE pentru Afaceri Externe, şi Jesper Haglund, consilier PPE pentru Afaceri Externe.

La întrevedere au participat şi vicepreşedinţii PLDM: Liliana Palihovici, Valeriu Streleţ, Vadim Pistrinciuc.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat a pus prima piatră la temelia Sălii Polivalente din Hânceşti Vlad Filat — în vizită de lucru în s. Vărzăreşti