Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaratia Partidului Democrat din Moldova cu privire la tentativele partidului de guvernamint de a subordonara sindicatele din educatie si stiinta

|versiune pentru tipar||
PDM / 15 ianuarie 2004
Partidul Democrat din MoldovaPartidul Democrat din Moldova condamna tentativele puterii de la Chisinau de a dizolva Sindicatul Educatiei si Stiintei, afiliat Confederatiei Sindicatelor din Republica Moldova, si considera aceste actiuni drept abuzive si antidemocratice. Iata ca, dupa modificarile neargumetate ale legislatiei economice, financiare si administrative, scopul carora nu a fost altul decit preluarea controlului asupra sectoarelor respective, partidul de guvernamint a pornit o campanie de hartuire si de subordonare a societatii civile, inclusiv a miscarii sindicale. Se incalca, astfel, in mod grosolan dreptul cetatenilor Republicii Moldova la libera asociere, conditie garantata de catre Constitutia tarii si Carta Europeana a Drepturilor Omului, document recunoscut de catre autoritatile moldovenesti.

Constatam cu ingrijorare ca situatia din tara noastra continua sa se caracterizeze printr-o tensionare la limita a relatiilor in toate domeniile de activitate, iar incercarile de transferare fortata a organzatiilor sindicale din invatamint si alte domenii in subordinea sindicatelor “Solidaritatea” — structura care reprezinta, practic, o filiala a Partidului Comunistilor — va provoca si mai mari tensionari in republica. Ceea ce urmareste puterea prin astfel de actiuni nu este decit o incercare grosolana de a diminua in mod semnificativ capacitatea de influenta a miscarii sindicale, libertatea acesteia, transformind-o intr-o unealta de manipulare si promovare a intereselor de partid.

Partidul Democrat, ca promotor al solidaritatii si echitatii sociale, a avut mai multe intilniri cu organizatiile sindicale din republica, iar ca rezultat al informarii reciproce si schimbului de opinii am identificat mai multe posibilitati de conlucrare cu acestea, fapt materializat prin Rezolutia Conresului III al PDM cu privire la sindicate. In acest document am aratat clar ca sindicatele nu trebuie sa sacrifice nici una din functiile lor esentiale. Dimpotriva, Partidul Democrat din Moldova s-a angajat sa contribuie ca sindicatele sa-si pastreze atit functia critica si revendicativa, cit si pe cea de negociere, deoarece doar dialogul si conlucrarea ramin principalele instrumente de realizare a pacii sociale.

Iata de ce, consideram actiunile partidului de guvernamint drept actiuni antidemocratice si antieuropene si cerem respectarea neintirziata a drepturilor si libertatilor organizatiilor sindicale, stoparea oricaror presiuni asupra liderilor organizatiilor locale si raionale ale sindicatelor.

Serviciul de presa al PDM
Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova Declaraţia Partidului Democrat din Moldova referitor la condiţiile de participare la alegerile Preşedintelui Republicii Moldova