Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia Partidului Democrat din Moldova cu privire la referendumul din Transnistria

|versiune pentru tipar||
PDM / 18 septembrie 2006
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat consideră nule şi lipsite de putere juridică rezultatele anunţate ale referendumului din Transnistria. Formularea tendenţioasă a întrebărilor din sondaj, ameninţarea permanentă a cetăţenilor, atmosfera tensionată în regiune — toate acestea au constituit arsenalul de mijloace folosite de administraţia de la Tiraspol pentru a obţine cu orice preţ rezultatul preconizat. În aceste condiţii, alegerea cetăţenilor n-a fost liber exprimată, iar rezultatele plebiscitului au fost viciate de la bun început. Singura autoritate care poate decide referitor la organizarea referendumurilor de importanţă naţională pe teritoriul Republicii Moldova este Parlamentul de la Chişinău şi nicidecum Sovietul Suprem de la Tiraspol. Prin acţiunile lor, clica politică din Transnistria a exploatat aşteptările oamenilor în scopuri meschine pentru a-şi consolida şi mai mult puterea şi a tergiversa procesul de negocieri pentru soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean.

Partidul Democrat regretă că Federaţia Rusă a avut un rol activ, părtinitor, în organizarea acestui referendum. Acest comportament diferă mult de declaraţiile anterioare făcute de oficialităţile ruse de susţinere a integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova şi contravine normelor şi uzanţelor dreptului internaţional. Este regretabil că s-a ajuns în această situaţie, care demonstrează nedorinţa unor forţe influente din Federaţia Rusă de a-şi aduce aportul în reglementarea problemei transnistrene pe calea negocierilor. În acelaş timp, recurgerea la acţiuni de distrugere a statalităţii moldoveneşti, poate constitui un argument puternic pentru revizuirea statutului de mediator al Rusiei în viitor şi pune la îndoială corectitudinea şi onestitatea ei în relaţiile bilaterale şi acordurile semnate anterior.

Partidul Democrat solictă mediatorilor, îndeosebi Rusiei de a se abţine de la acţiuni unilaterale, care pot să torpileze fragilul proces de negocieri şi să reducă simţitor, astfel, şansele găsirii unei soluţii politice a problemei transnistrene. Singura cale de rezolvare a crizei transnistrene este la masa negocierilor şi nu organizarea şi sponsorizarea unor pseudo-referendumuri, care să îndepărteze şi mai mult cele două maluri ale Nistrului şi să semene discordie între Chişinău şi Tiraspol. În acest context, Partidul Democrat consideră că restabilirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului este esenţială pentru reîntregirea ţării şi relansarea procesului de negocieri cu participarea activă a Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii.

Declaraţia Partidului Democrat din Moldova referitor la condiţiile de participare la alegerile Preşedintelui Republicii Moldova Declaraţia Partidului Democrat din Moldova referitor la mediul de afaceri