Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia PDM cu referinţă la acţiunea de antisemitism şi vandalism din 13 decembrie din Chişinău

|versiune pentru tipar||
PDM / 14 decembrie 2009
Partidul Democrat din Moldova

În ziua de 13 decembrie a fost dată o lovitură de forţă valorilor şi realizărilor fundamentale ale statului — toleranţa, pacea şi coeziunea interetnică în ţară.

Partidul Democrat din Moldova, marcat de acţiunea de vandalism şi antisemitism, care a avut loc în centrul Chişinăului şi care este de neconceput întrun stat contemporan, democratic şi european, declară:

Această manifestare de ură etnică şi religioasă este ieşită din comun, lipsită de orice justificare şi direcţionată împotriva democraţiei, împotriva Republicii Moldova şi tuturor cetăţenilor ţării noastre.

Prin această acţiune provocatoare organizatorii au efectuat o tentativă de a readuce în ţară intoleranţa şi ura interetnică şi de a pune în pericol real viitorul democratic, european al Moldovei.

În calea sa spre o societate liberă, democratică şi prosperă Moldova s-a confruntat şi se confruntă cu numeroase bariere şi probleme, cu excepţia, până în data de 13 decembrie, a fundamentalismului religios. Această manifestare, deşi nu denotă o tendinţă, este, totuşi, estrem de periculoasă şi distrugătoare pentru societate. Şi doar atitudinea adecvată a întregii societăţi, susţinută de măsurile de contracarare din partea instituţiilor vizate ale statului sunt în capacitatea de a nu permite răspândirea fanatismului, a intoleranţei, a xenofobiei şi antisemitismului în Republica Moldova.

Partidul Democrat din Moldova mereu a pledat împotriva celor mai neînsemnate manifestări de agresiune, intoleranţă şi xenofobie în raport cu cetăţenii şi va continua să promoveze principiile şi valorile general umane ca fundament al unei societăţi tolerante, în care să domine respectul şi echitatea etnică şi religioasă.

Noi declarăm cu toată responsabilitatea, că vom depune toate eforturile pentru ca organizatorii şi provocatorii acţiunii de vandalism şi antisemitism să fie penalizate. Oricum nu ar fi deghizate, fundamentalismul şi fanatismul religios sunt nişte fenomene extrem de periculoase şi inacceptabile pentru ţara noastră şi trtebuie să fie stopate cu fermitate.

Partidul Democrat din Moldova consideră că persoanele din conducerea MAI au obligaţiunea de a investiga dacă măsurile, întreprinse de colaboratorii poliţiei, au fost suficiente pentru a nu admite accidentul produs.

Serviciul de presă al PDM

Marian Lupu pleacă la Moscova şi la Bruxelles Declaraţia Partidului Democrat din Moldova cu privire la problema subtitrării filmelor rulate în Republica Moldova