Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Marian Lupu: proiectul regulamentului privind subvenţionarea producătorilor agricoli pentru anul 2010 trebuie revăzut

|versiune pentru tipar||
PDM / 27 februarie 2010
Partidul Democrat din Moldova

Această declaraţie a fost făcută de către liderul democrat în urma audierilor parlamentare, a reprezentanţilor sferei agricole şi agroindustriale care a avut loc astăzi, 27 februarie.

În cadrul audierilor parlamentare, a fracţiunii Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu împreună cu reprezentanţii sferei agro-industriale au formulat două cele mai mari probleme ale producătorilor autohtoni. Drept urmare Echipa PDM şi-a asumat responsabilitatea să inainteze, conducerii Guvernului şi a Ministerului Agriculturii, iniţiative prin care ar fi posibilă rezolvarea acestora.

Cel mai important subiect a fost proiectul regulamentului privind subvenţionarea producătorilor agricoli pentru anul 2010, care urmeză a fi supus dezbaterilor în Guvern şi care defavorizează companiile mari acordind subvenţii mai mari IMM-urilor. “Dacă 3–4 ani în urmă a fost acordată atenţia marilor producători agricoli, din zona rurală, atunci pentru anul 2010 accentele au fost vizibil deplasate în direcţia micilor fermieri şi producători, fiind ignorate întreprinderile agricole de talie mai mare. Consider, că acest dezichilibru nu ar trebuie să existe. Am convenit ca membrii Uniunii Asociaţiilor de Producători Agricoli vor veni cu un pachet de propuneri pentru îmbunătăţirea acestui proiect luîndu-se ca bază regulamentul folosit pe parcursul anului 2009” — a declarat Marian Lupu preşedintele Partidului Democrat din Moldova.

Un alt grup de probleme cu care se confruntă agricultorii, şi care le încurcă în dezvoltarea ramurii în care aceştia funcţionează de ani de zile ţine de sistemul prost de creditare a sectorului agricol. “O idee de perspectivă ar putea fi instituirea unei bănci agricole, pentru reconstrucţie şi dezvoltare a acestei sfere” — spune Marian Lupu adăugând că va reveni la această temă cu iniţiative concrete bine analizate preventiv.

Serviciul de presă al PDM

Preşedintele PDM, Marian Lupu, propune iniţiativa de implementare a sistemului de tichete de masă Marian Lupu în vizită la Berlin în legătură cu situaţia politică şi integrarea europeană a R.Moldova