Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Ziua Mondială a Libertăţii Presei

|versiune pentru tipar||
PDM / 3 mai 2010
Partidul Democrat din Moldova

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, Partidul Democrat din Moldova îi salută cordial pe toţi reprezentanţii mass-media. În întreaga lume, marcarea zilei de 3 mai contribuie la informarea opiniei publice în legatură cu violarea dreptului la libertatea de expresie, precum şi la comemorarea curajului şi a profesionalismului jurnaliştilor ucişi, răniţi şi încarceraţi, în timpul exercitării profesiei. Exemple regretabile de obstrucţionare a activităţii reprezentanţilor mass-media atestăm şi în Republica Moldova, PDM pronunţîndu-se de fiece dată în favoarea libertăţii jurnaliştilor de a-şi exprima neîngrădit opiniile.

De la proclamarea independenţei, Republica Moldova a realizat progrese importante pe calea democratizării societăţii, dar, în acelaşi timp, mai este supusă unor monitorizări critice asupra calităţii presei naţionale. Presa naţională trebuie să dispună de condiţii care să-i permită existenţa din venituri proprii, din vînzări, abonamente şi publicitate. În caz contrar riscăm perpetuarea la nesfîrşit a situaţiei în care unele instituţii se simt confortabil sub o guvernare şi întîmpină dificultăţi sub alta. Această practică trebuie curmată. Partidul Democrat din Moldova susţine necesitatea creării de către stat a unor condiţii optimale pentru activitatea instituţiilor media. În situaţia recesiunii economice mondiale, care a dus la diminuarea drastică a veniturilor din publicitate, PDM consideră necesar eliminarea impozitului de cinci la sută pentru publicitate şi opinează că statul nu trebuie să-şi rezolve problemele de ordin economic din contul presei.

Fără o presă liberă, capabilă să îşi manifeste corect şi eficient rolul social, Republica Moldova va avea în permanenţă perspectiva unui prezent şi viitor proiectat spre trecut. Libertatea presei şi libertatea de exprimare constituie graniţa între democraţie şi abuzul dictaturii, o graniţă care consolidează şi confirmă statul de drept.

Serviciul de presă al PDM

Marian Lupu s-a întâlnit cu locuitorii oraşului Floreşti Mecanism de coordonare în comun a activităţii coaliţiei de guvernare