Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Marian Lupu: Doar o politică externă foarte echilibrată va asigura pieţe sigure de desfacere pentru vinul moldovenesc

|versiune pentru tipar||
PDM / 9 noiembrie 2010
Partidul Democrat din Moldova

“Doar o politică externă foarte echilibrată, doar o politică de înţelegere reciprocă şi relaţii bune cu toţi partenerii noştri externi, pot să asigure pieţe sigure de desfacere pentru vinificatorii autohtoni”, a declarat Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova, care a participat la celebrarea sărbătorii vinului în Autonomia Găgăuză.

“Îmi face o deosebită plăcere, astăzi, să reamintesc că datorită semnării la 16 septembrie curent, de către Partidului Democrat, la Moscova, a unei înţelegeri de colaborare cu partidul Rusia Unită, au fost restabilite legăturile cu această ţară, vinul nostru fiind din nou exportat pe piaţa rusă. Acesta a fost un eveniment extrem de important şi vreau să vă asigur că anume în această direcţie vom continua să lucrăm şi mai departe, pentru a asigura atât oamenii cât şi întreprinderile din această industrie cu lucru”, a spus liderul PDM.

Lupu a menţionat contribuţia reprezentanţilor Partidului Democrat la dezvoltarea acestui sector strategic pentru economia Republicii Moldova. “Încă de anul trecut, împreună cu colegii noştri din parlament am avut o serie de iniţiative importante pentru a promova dezvoltarea vinificaţiei. Este vorba despre eliminarea tuturor barierelor la exporturile de vin atât în sticle, cât şi în vrac, sau despre eliminarea taxei pentru marca de stat, în scopul de a reduce costul unei sticle cu vin cu cel puţin 0,07 USD, astfel încât să poată fi mai uşor comercializate. Mai mult, aceste iniţiative se refereau şi la eliminarea tuturor barierelor la exporturile de divin în vrac. Iar una dintre soluţiile pe care le-am promovat în acest an a fost să asigurăm gratuit certificarea produselor vinicole”, a declarat Marian Lupu.

Liderul Partidului Democrat a mai precizat la întâlnirea cu oaspeţii Festivalului Vinului că “această sărbătoare, an de an, arată cât de frumoase şi puternice sunt tradiţiile poporului găgăuz şi a poporului moldovenesc în general. De aceea, indiferent de originea noastră etnică, cu toţii suntem moldoveni ai acestui stat. Fiind o naţiune multi-etnică, multi-culturală, ne îmbogăţim reciproc cu tradiţiile şi folclorul nostru. Această zi ne arată încă o dată cât de important este să consolidăm pacea interetnică în ţara noastră şi să găsim un limbaj comun pentru binele fiecărui cetăţean, pentru binele poporului nostru, pentru binele autonomiei şi a ţării noastre, Moldova. Pentru Autonomia Găgăuză şi pentru întreaga ţară vinul este un element foarte important al dezvoltării economice, dar şi a istoriei noastre, a tradiţiilor şi a culturii noastre comune. Şi este foarte important să promovăm aceste valori culturale peste ani şi să nu uităm de ele, să le consolidăm pentru că sunt partea cea mai esenţială şi importantă care ne formează ca naţiune, ca oameni, ca un stat modern”, a încheiat liderul PD.

Sursa: www.pdm.md

Mesaj de condoleanţe, transmis de preşedintele PDM, Marian Lupu, la încetarea din viaţă a lui Adrian Păunescu Felicitare din partea Preşedintelui Partidului Democrat, Marian Lupu