Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Masa rotundă “Politicile de tineret în Raionul Cahul. Probleme şi soluţii”

|versiune pentru tipar||
PDM / 29 septembrie 2011
Partidul Democrat din Moldova

Pe data de 16 septembrie în incinta Consiliului raional Cahul, a avut loc masa rotundă “Politicile de tineret în Raionul Cahul. Probleme şi soluţii”, organizată de către Organizatia de Tineret PDM Cahul şi Asociaţia Obştească “AXIS” Cahul.

La eveniment au participat Tinerii Democraţi a Partidului Democrat din Moldova, tineri activi din raionul Cahul, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale de tineret, reprezentanţi ai Consiliului Raional Cahul.

Participanţii au pus în dezbatere politicile de tineret implementate în raionul Cahul în ultimii patru ani, problemele de gen economic cu care se confruntă tinerii şi nivelul implicării tinerilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local.

Carolina Stuparu, specialist pe tineret în cadrul Centrului tineret şi dezvoltare a sportului din raionul Cahul, a prezentat o descriere a principalelor puncte de referinţă pe care le are Centrul în activitatea sa cu tinerii din raionul Cahul. Astfel accentul se pune pe activităţi intelectuale, culturale şi sportive pentru tineri.

Sergiu Renta, presedinte TD PDM Cahul a declarat că în majoritatea satelor mari din raion sunt angajate persoane care trebuie să se ocupe de segmentul tineret, însă aceasta nu întotdeauna este aşa, şi banii alocaţi din bugetul statului pentru astfel de activităţi deseori nu sunt utilizaţi.

Vitalie Hotnogu, Preşedinte “AXIS”, s-a referit la situaţia economică cu care se confruntă tinerii din raion şi a îndemnat conducerea raionului să pună în discuţie crearea unui business incubator pentru tinerii antreprenori din raion. De asemenea a fost făcută o paralelă între situaţia economică cu care se confruntă tinerii şi asemenea fenomene cum ar fi migraţia, criminalitatea şi şomajul.

Sergiu Drangoi, unul dintre liderii locali ai Tineretului Democrat, expunându-se cu privire la implicarea tinerilor în procesul decizional a propus revitalizarea activităţii Consiliului Raional al Tinerilor prin reorganizarea sa.

Această propunere a fost întâlnită cu entuziasm de către participanţi, care au propus crearea unui grup de iniţiativă pentru a începe lucrul în direcţia dată.

Vicepreşedintele raionului Cahul, domnul Vladimir Calmîc, prezent la eveniment, a menţionat rolul important al tinerilor pentru societate şi a chemat tinerii prezenţi, să se implice activ în promovarea intereselor semenilor săi. “Tinerii să îşi spună cuvântul!” a declarat Vladimir Calmîc cu referire la planificarea acţiunilor din domeniul “tineret” pentru anii următori.

Una dintre problemele enunţate la masa rotundă a fost forma de motivare a tinerilor pentru a se implica în activităţile care se fac pentru ei. Această problemă a stârnit lungi discuţii. Tinerii Democrati, au îndemnat: “Să scăpăm de boala aceasta — pe noi nimeni nu ne plăteşte!”.

Tinerii Democrati au propus sa se petreacă urmatoarea masă rotundă la data de 07.10.2011, această idee a fost susţinută de toţi participanţii.

Sursa: www.td.md

Declaraţia domnului Marian LUPU privind dialogul partidelor parlamentare pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova Pregătirea tinerilor democraţi continuă cu oraşul Ungheni