Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM susţine intenţia Guvernului de a crea un ghişeu unic pentru reducerea birocraţiei

|versiune pentru tipar||
PDM / 3 aprilie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Guvernul este pregătit să avanseze cu înfiinţarea unui Ghişeu unic, în urma transformării şi absorbţiei serviciilor a cinci instituţii: ÎS CRIS Registru, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, Serviciul Stare Civilă, Camera Înregistrării de Stat şi Camera de Licenţiere. În cadrul briefingului de presă de după şedinţa PDM de luni, 3 aprilie 2017, premierul Pavel Filip a anunţat sprijinul unanim al PDM pentru crearea unui ghişeu unic destinat cetăţenilor care au nevoie de acte de la administraţia publică.

“Este o reforma necesară, care va simplifica mult accesul cetăţenilor la aceste servicii. În urma acesteia, cetăţenii vor obţine posibilitatea să ceară documentele acestor instituţii într-un singur loc. Este doar o primă etapă, iar mai departe ne vom axa pe reducerea şi mai puternică a birocraţiei în ceea ce ţine de facilitarea accesului oamenilor la diverse servicii prestate de către instituţiile de stat”, a spus Premierul.

Prim-vicepreşedintele democrat a făcut şi o scurtă prezentare a măsurilor privind reforma pensiilor — etapa care a intrat în vigoare de la 1 aprilie. El a spus că s-a decis în cadrul şedinţei ca reprezentanţii PDM în teritoriu să aibă un dialog mai intens cu cetăţenii pe acest subiect, informându-i despre avantajele măsurilor luate. În rezumat, Pavel Filip a amintit că, începând cu 1 aprilie, toate pensiile s-au indexat cu 6,8%, pensia minimă în agricultură a crescut cu aproape 200 de lei şi că a început procesul de valorizare a pensiilor, cu recalcularea în avantajul pensionarilor. Tot de la 1 aprilie, se va introduce o nouă formulă de calcul a pensiei, care va duce la mărirea tuturor pensiilor noi în mediu cu 45%.

Pavel Filip a mai prezentat în cadrul briefingului concluziile Consiliului de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană, care a avut loc pe 31 martie la Bruxelles. Premierul a informat despre aprecierile oficialilor europeni legate de progresele Moldovei în implementarea Acordului de Asociere, precum şi despre angajamentul Guvernului de a continua să ia măsuri de modernizare a instituţiilor şi a societăţii. “Parcursul european al Republicii Moldova prinde contur, iar mesajul principal care ne-a fost transmis este să nu încetinim ritmul reformelor la Chişinău”, a spus Filip.

În acelaşi timp, premierul, care este şi prim-vicepreşedintele PDM, a anunţat poziţia partidului de respingere a deciziei preşedintelui Dodon privind semnarea unui memorandum cu Uniunea Economică Eurasiatică. Pavel Filip a informat că poziţia stabilită de către PDM este foarte clară: “ceea ce va semna astăzi domnul preşedinte Dodon este o hârtie, un document nul, fără nici o valoare juridică”. “Domnul preşedinte încearcă să-şi continue războiul personal împotriva Acordului de Asociere cu UE. El se hrăneşte politic pe aceste antagonisme. Acest Acord nu va avea efect juridic, deoarece nu este semnat în numele Republicii Moldova, nu are avizul Ministerului de Externe şi nu respectă cerinţele legale”, a punctat Premierul Pavel Filip, prim-vicepreşedintele PDM.

Luând cuvântul după Prim-ministru, purtătorul de cuvânt al partidului, Vitalie Gamurari, a venit cu precizări legate de convocarea unui referendum de către preşedintele Igor Dodon pentru 24 septembrie curent, afirmând că decizia preşedintelui ţării este una “strict electorală” şi că cetăţenii “nu trebuie să plătească pentru astfel de iniţiative politicianiste”. Purtătorul de cuvânt al PDM a declarat că juriştii partidului şi un grup de experţi “analizează acest referendum din perspectiva legalităţii lui” şi a spus că PDM va reveni cu o serie de decizii pe acest subiect în perioada următoare.

Sursa: www.pdm.md

PDM a lansat procesul de evaluare a activităţii miniştrilor şi deputaţilor săi Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova