Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Andrian Candu, la briefingul PDM: Dezbaterile publice privind votul uninominal au fost binevenite şi productive

|versiune pentru tipar||
PDM / 10 aprilie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Speakerul Parlamentului şi vicepreşedintele PDM Andrian Candu a salutat dezbaterile publice privind votul uninominal care au avut loc până la acest moment, calificându-le drept “binevenite şi productive”. El a făcut aceste declaraţii în cadrul briefingului săptămânal al PDM, arătând că cele 3 dezbateri care au avut loc până acum, dintre care două pe platforma parlamentară, au demonstrat că subiectul este important pentru Moldova.

Andrian Candu a declarat că în Parlament sunt deja voturile necesare pentru a adopta în două lecturi legea votului uninominal, dar PDM a decis să nu introducă, deocamdată, acest proiect de lege pe ordinea de zi, fiindcă doreşte să ofere mai mult timp dezbaterilor publice şi căutării de soluţii pentru îmbunătăţirea proiectului de lege.

“Pe parcursul dezbaterilor vin opinii bune, inclusiv subiecte nedezvoltate încă. Am reuşit să conving colegii să nu ne grăbim cu votul, pentru că dezbaterile au un efect foarte bun”, a declarat Andrian Candu, dând asigurări că o parte din propunerile constructive se vor regăsi în proiectul de lege care va fi dezbătut în Parlament. De asemenea, preşedintele Parlamentului a arătat că poziţia partidului este de a nu supune votului proiectul de lege depus de PDM, înainte să fie primit avizul Comisiei de la Veneţia.

Speakerul Parlamentului a salutat faptul că partidele aparţinând opoziţiei de dreapta s-au răzgândit şi au decis să participe totuşi la dezbaterile privind votul uninominal. Andrian Candu a precizat, de asemenea, că numărul de semnături în susţinerea votului uninominal a depăşit cifra de 800 de mii, ceea ce deja reprezintă un record în politica noastră.

În acelaşi timp, vicepreşedintele PDM a pledat pentru o dezbatere liberă privind votul uninominal, criticând practicile nedemocratice în adresa unor personalităţi care s-au exprimat în susţinerea votului uninominal. “Cu regret sunt făcute presiuni asupra persoanelor care s-au expus în public. Este de condamnat un asemenea comportament. În Moldova, chiar dacă e o democraţie mai fragilă, dreptul la opinie trebuie respectat, să discutăm subiectul dar să nu atacăm persoane”, a spus Candu.

De asemenea, Andrian Candu a anunţat că fracţiunea parlamentară a PDM a crescut, echipei democraţilor alăturându-se 6 colegi din coaliţia majoritară. Deputaţi Vladimir Hotineanu, Ion Balan, Nae-Simion Pleşca, Nicolae Juravschi, Petru Ştirbate şi Angel Agache au fost prezenţi la şedinţa de astăzi a partidului, vicepreşedintele PDM urându-le un bun venit în echipă. “Avem 6 colegi noi cu care am lucrat foarte bine pe parcursul ultimului an în majoritatea parlamentară, dar şi pe parcursul perioadei precedente în alte alianţe parlamentare. Sunt persoane noi care fac parte din PDM şi ne bucurăm că astfel creşte potenţialul partidului în Parlament”, a spus preşedintele Legislativului.

Un alt subiect discutat azi în şedinţa conducerii PDM a vizat fluidizarea traficului la frontieră pe perioada Sărbătorii de Paşti. În acest sens, s-a discutat cu factorii din Guvern să se ia toate măsurile necesare pentru evitarea aglomeraţiei la punctele de trecere a frontierei, astfel încât moldovenii care vin acasă de sărbători să treacă rapid hotarul şi să ajungă cât mai repede acasă.

În şedinţă s-a mai decis data Consiliului Politic Naţional al partidului. Evenimentul va avea loc pe 12 aprilie, la Chişinău, pe agenda lui urmând să se afle, printre altele, alegerea vicepreşedinţilor partidului, precum şi a membrilor Consiliului Executiv al PDM.

Sursa: www.pdm.md

Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova Consiliul Politic Naţional al PDM a reafirmat determinarea democraţilor de a continua reforma clasei politice din Moldova