Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia PDM privind recomandările Comisiei de la Veneţia pentru schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PDM / 16 iunie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova îşi exprimă, în primul rând, aprecierea şi recunoştinţa faţă de experţii Comisiei de la Veneţia care au lucrat pe analiza iniţiativei privind schimbarea sistemului electoral. Considerăm că au făcut o muncă importantă într-un termen scurt, care ne va ajuta să aducem iniţiativa propusă în concordanţă cu standardele internaţionale în materie electorală.

Am decis să transmitem iniţiativa pentru expertizare Comisiei de la Veneţia tocmai pentru că am dorit să avem o expertiză juridică profesionistă privind modalitatea de schimbare a sistemului electoral. În paralel, timp de 3 luni, au avut loc multiple dezbateri publice în societate. La aceste dezbateri au participat partidele parlamentare şi neparlamentare, societatea civilă, experţi locali şi internaţionali. De asemenea, a avut loc o amplă campanie de informare naţională privind votarea directă a deputaţilor, dar şi o campanie de strângere de semnături în favoarea schimbării sistemului electoral, unde peste 850 de mii de oameni au semnat pentru a-şi alege direct deputaţii la următoarele alegeri. Este un număr record de susţinători pentru o iniţiativă în Republica Moldova.

După ce a analizat iniţiativa transmisă, Comisia de la Veneţia a venit cu un set de recomandări de ordin juridic, a recunoscut dreptul suveran al Republicii Moldova de a decide schimbarea sistemului electoral şi a recomandat existenţa unui consens larg în societate. Ca urmare, PDM va analiza în zilele următoare fiecare recomandare din documentul Comisiei de la Veneţia şi va căuta soluţiile necesare pentru adaptarea iniţiativei privind schimbarea sistemului electoral la recomandările tehnico-juridice ale experţilor internaţionali.

De asemenea, în zilele următoare vom avea consultări şi cu deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova pe subiectul recomandărilor Comisiei de la Veneţia, dar şi cu oficiali din afara ţării, inclusiv cu experţii Comisiei de la Veneţia.

Partidul Democrat din Moldova rămâne ferm angajat în procesul de reformare politică. Vom respecta până la capăt dorinţa cetăţenilor de a vota direct deputaţii la viitoarele alegeri — o promisiune pe care aproape toate partidele din Republica Moldova au făcut-o în alegerile din ultimii ani şi nu au îndeplinit-o până în prezent. În acelaşi timp, PDM va susţine modificările necesare pentru ca schimbarea sistemului electoral să se facă în concordanţă cât mai bună cu recomandările tehnico-juridice ale experţilor Comisiei de la Veneţia.

Sursa: www.pdm.md

PDM a înaintat un proiect de lege pentru securizarea spaţiului informaţional al Republicii Moldova Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, se află într-o vizită oficială pe linie politică la Bruxelles