Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Declaraţia deputatului Dumitru Braghiş, preşedintele Partidului Democraţiei Sociale

|versiune pentru tipar||
PDSM / 29 iunie 2006
Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaPe parcursul sesiunii curente, eu personal, cît şi deputaţii grupului parlamentar al Partidului Democraţiei Sociale am cerut în repetate rînduri ca în şedinţele plenare să fie prezentate de către Guvern şi să fie adoptate hotărîrile respective ale Parlamentului privind situaţia concretă în mai multe ramuri ale economiei naţionale şi, respectiv, privind probleme stringente cu care se confruntă cetăţenii ţării, unele grupurile sociale, precum şi reprezentanţi ai cercurilor de afaceri.

Voi aminti doar cîteva dintre acele propuneri.

  1. În toamna trecută am cerut Guvernului să prezinte o informaţie amplă privind situaţia din sectorul agrar al economiei naţionale, precum şi acţiunile pe care intenţionează să le întreprindă executivul pentru a stopa degradarea sectorului şi a preveni criza din agricultură. Aceeaşi cerere am repetat-o şi la începutul primăverii anului curent.
  2. Odată cu demararea “crizei vinului”, la fel am insistat asupra necesităţii discutării problemei în cadrul Legislativului şi identificarea soluţiilor pentru depăşirea crizei.
  3. În repetate rînduri am cerut guvernului să prezinte informaţia privind majorările permanente şi uneori arbitrare, nemotivate economic, a preţurilor la carburanţi, şi, respectiv, a informaţiei privind acţiunile guvernului orientate spre reducerea impactului negativ al acestor majorări asupra cetăţenilor ţării şi, în special, asupra agricultorilor.
  4. Acum o săptămînă am solicitat prezentarea în şedinţa plenară a informaţiei privind pagubele provocate de ultimele ploi cu grindină şi, respectiv, privind starea sistemului antigrindină din ţară. În pofida declaraţiilor guvernanţilor privind investiţiile enorme în acest sistem, suntem martorii cum localităţile ţării rămîn absolut neprotejate împotriva calamităţilor naturale de acest fel.
  5. Astăzi pentru a treia oară consecutiv am solicitat ca reprezentanţii guvernului să prezinte o informaţie amplă privind procesul de negocieri, mecanismului şi argumentarea economică a noului preţ pe care Republica Moldova îl va achita de la 1 iulie pentru gazele importate de la Compania rusă “Gazprom”, precum şi impactul acestor preţuri asupra calităţii vieţii cetăţenilor şi asupra economiei naţionale. Aflăm din presă că Primul ministru “propune” concernului rus careva proiecte investiţionale. Însă constatăm cu îngrijorare că toate aceste proiecte se negociază fără a fi informaţi deputaţii Parlamentului Republicii Moldova, în condiţiile unei lipse totale de transparenţă.

Cu părere de rău constat că prin votul majorităţii comuniste toate aceste propuneri fie au fost respinse, fie examinarea lor a fost amînată în speranţa că cetăţenii ţării se vor împăca cu gîndul şi nu vor mai manifesta interes pentru aceste probleme. Concluzia pe care o tragem din asemenea situaţie este că guvernarea, în pofida declaraţiilor proeuropene, continuie să utilizeze aceleaşi metode, încercînd să ascundă de opinia publică situaţia reală din economia ţării, purtînd negocieri pe la spatele cetăţenilor în probleme care nemijlocit vizează bunăstarea oamenilor (preţul gazelor importate) şi manipulînd, contrar legislaţiei în vigoare, cu patrimoniul statului după bunul plac al unor persoane înzestrate astăzi cu putere de decizie.

În asemenea condiţii, constatăm că întreaga activitate a guvernului, a fracţiunii parlamentare comuniste, precum şi a tuturor structurilor puterii de stat sunt îndreptate spre lustruirea imaginii partidului de guvernămînt şi tăinuirea informaţiei reale din economia naţională. În această campanie un rol important îi revine mass-media controlate de putere, care au sarcina să prezinte lucrurile doar în culori roze.

De la un timp, alături de mass-media controlată de partidul de guvernămînt, în opera de spălare a imaginii guvernării este tot mai mult antrenat Parlamentul Republicii Moldova, căruia i se rezervă doar rolul de maşină de vot, fără a avea dreptul de a fi informat despre situaţia reală din economia ţării, şi fără a avea posibilitatea să discute şi să propună soluţii pentru problemele cu care se confruntă populaţia ţării. Mai mult chiar, se încearcă de a promova în Legislativ mai multe proiecte care, cu siguranţă, ar duce la polarizarea opiniilor, la resuscitarea unor confruntări sociale sterile, toate avînd scopul final de a sustrage atenţia de la problemele stringente ale cetăţenilor ţării şi de la necesitatea soluţionării acestora.

În acelaşi timp, populaţia ţării continuă să fie privată de dreptul constituţional la informaţie completă şi veridică, fiind lăsată faţă în faţă cu probleme care necesită o soluţionare urgentă.

Serviciul de presă PDSM
Rezoluţie privind reintegrarea Republicii Moldova Poziţia Partidului Democraţiei Sociale din Moldova privind Comunitatea Statelor Independente