Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Poziţia Partidului Democraţiei Sociale din Moldova privind Comunitatea Statelor Independente

|versiune pentru tipar||
PDSM / 10 iulie 2006
Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaPartidul Democraţiei Sociale din Moldova îşi reconfirmă poziţia adoptată de Congresul I de Constituire al PDSM privind Comunitatea Statelor Independente. Astfel, în conformitate cu Programul său politic “OPŢIUNEA NOASTRĂ — MOLDOVA COMPETITIVĂ”, “Partidul Democraţiei Sociale din Moldova consideră oportun de a transfera colaborările multilaterale din cadrul Comunităţii Statelor Independente în albia unor relaţii bilaterale clare şi de durată. Constatând reducerea eficienţei Comunităţii Statelor Independente şi considerând epuizate sarcinile organizaţiei, Republica Moldova va părăsi gradual structurile CSI, pe măsura stabilirii unor relaţii bilaterale cu statele-membre şi după ce vor fi semnate acorduri similare între Republica Moldova şi fiecare ţară-membră a CSI.”

În acest context, Partidul Democraţiei Sociale din Moldova califică iniţiativa unor deputaţi privind denunţarea Acordului de constituire a CSI drept o acţiune pripită, care poate conduce la destabilizarea situaţiei şi la polarizarea societăţii. PDS atrage atenţia opiniei publice asupra insistenţei periculoase venite din partea fracţiunii comuniste de a examina iniţiativa respectivă în plenul Parlamentului în regim de urgenţă, în lipsa unei analize complexe şi exhaustive privind riscurile şi avantajele părăsirii, sau dimpotrivă, rămânerii în cadrul CSI, precum şi în lipsa unor consultaţii cu societatea civilă şi a unor dezbateri publice în mass-media.

PDSM atenţionează că adoptarea unei decizii neargumentate politic, economic şi social în chestiunea dată, ar putea avea urmări grave asupra relaţiilor politice şi economico-comerciale ale Republicii Moldova cu statele membre ale CSI. De menţionat şi aspectul social al problemei — astăzi, în baza mai multor acorduri colective ale CSI, mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova beneficiază de pensii şi indemnizaţii achitate de statele membre ale CSI, unde aceştia au activat. Mii de cetăţeni moldoveni se află în Federaţia Rusă, Ucraina sau Belarus unde îşi câştigă existenţa în lipsa posibilităţilor de a-şi găsi un loc de muncă bine plătit la ei în ţară. Denunţarea Acordului sus-menţionat ar putea determina statele respective să introducă regimul de vize pentru cetăţenii Moldovei, fapt care ar face imposibilă plecarea la munci pentru sute de mii de moldoveni. Această situaţie este cu atât mai periculoasă, cu cât economia Republicii Moldova, în pofida declaraţiilor guvernanţilor despre creşterea numărului de locuri de muncă, nu este în stare să facă faţă necesităţilor de angajare şi să le ofere un salariu decent sutelor de mii de moldoveni care vor fi nevoiţi să revină în ţară. Alte consecinţe ar putea fi izolarea politică; pierderea pieţelor de desfacere din CSI şi, respectiv, agravarea sărăciei şi creşterea şomajului; reducerea posibilităţilor de negocieri în problema transnistreană şi retragerea armamentului din stânga Nistrului.

Graba cu care se operează în problema dată este nejustificată şi din considerentul că, la moment, Republica Moldova nu are o strategie clară pentru politica sa externă. Guvernul vorbeşte de doi ani despre elaborarea unei noi concepţii a politicii externe, care să corespundă obiectivului de integrare europeană. Însă constatăm că elaborarea şi adoptarea acestui document de importanţă majoră este tărăgănată, iar politica externă a ţării rămâne a fi una haotică şi inconsecventă.

Pornind de la cela expuse mai sus, deputaţii grupului parlamentar al Partidului Democraţiei Sociale propun autorilor să-şi retragă iniţiativa, în caz contrar vor vota împotriva iniţiativei de denunţare a Acordului de constituire a CSI.

Totodată, Partidul Democraţiei Sociale din Moldova cere guvernării:

PDSM propune constituirea unei Comisii Naţionale, alcătuită din deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, membri ai guvernului şi specialişti din structurile de stat ale Republicii Moldova, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile, care va analiza totalitatea acordurilor semnate în cadrul Comunităţii şi va propune denunţarea acelor acorduri care nu funcţionează sau nu prezintă interes pentru R.M., precum şi a celor care au fost deja denunţate de ţările fondatoare ale CSI.

Serviciul de presă PDSM
Declaraţia deputatului Dumitru Braghiş, preşedintele Partidului Democraţiei Sociale Declaraţia Partidului Democraţiei Sociale din Moldova